Cea mai vârstnică persoană a judeţului Suceava a plecat la cele veşnice

…Este vorba despre Nistoriuc Elisaveta din Tişăuţi, comuna Ipoteşti. Toată lumea a cunoscut-o cu numele de Coca. Aşa i s-a spus pe când era o cocuţă în leagăn, fiind mai mică decât alte două surori şi un frate, toţi născuţi la început de secol XX. A crescut, dar cum unii copii primesc o poreclă, ea n-a mai avut nevoie de aşa ceva, căci era deja deosebită faţă de ceilalţi; se numea Coca! Era singulară şi toată lumea ştia despre cine este vorba.

Coca s-a născut pe 13 octombrie 1912 şi a plecat la cele veşnice pe 15 martie anul acesta – adică a trăit 107 ani, 5 luni şi două zile. Poate ar mai fi trăit, Domnul ştie cât, dar cu vreo 10 zile înainte a căzut şi şi-a fracturat o mână, undeva aproape de umăr. La vârsta ei şi la locul fracturii nu i s-a putut pune mâna în ghips. A fost tratată cu blândeţe (a fost vedeta spitalului când au apărut nepoţii cu ea la serviciul de urgenţe), a fost bandajată şi i s-a recomandat să-şi ţină mâna pe lângă corp, susţinută cu o faşă. Asta o cam enerva, îşi arunca faşa şi cerea să i se dea ceva de băut. Nu i s-a dat fiindcă nu avea voie; era pe tratament cu antibiotice.

Fără acel păhărel despre care socotea ea că ar mai fi întărit-o, încet-încet s-a stins precum o lumânare.

Am fost la dânsa când era sărbătorită că şi-a mai adăugat un an la vârsta ei, dar cum îi intram în casă, începea să plângă că nu vine moartea să o ia, să o ducă alături de soţul ei Ionică (decedat în 1979) şi de băieţii ei, Todirică, Ştefănucă şi Arcadi. Până la urmă, Dumnezeu a ascultat-o, iar acum se odihneşte în cimitirul din Tişăuţi alături de soţul Ionică şi băiatul Ştefănucă.

După Ionică şi Coca Nistoriuc (născută Papuc) mai trăieşte fata lor, Aurica, în Lisaura. În total, familia are 11 nepoţi, 17 strănepoţi şi 16 stră-strănepoţi.

Coca a fost soră cu tatăl meu, Papuc Ştefan, care s-a prăpădit la vârsta de 103 ani fără 26 de zile. A mai avut două surori: Mariţa, care a trăit 93 de ani, şi Domnica, 90 de ani. A mai fost un frate Nicolae, cadru didactic în Basarabia, care s-a prăpădit la vârsta de 27 de ani. Şi mai este un frate, Gheorghe (născut în martie 1923), care trăieşte la Gura Humorului.

Dumnezeu să ne ţină în viaţă pe cei care suntem şi să-i odihnească în pace pe cei plecaţi!

CONSTANTIN PAPUC

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: