Universitatea „Ştefan cel Mare” a implementat o linie semiautomată de testare Covid-19

Echipa Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a implementat o linie semiautomată de testare pentru coronavirus (Covid-19), sub coordonarea şefului de lucrări biolog Andrei Lobiuc şi a profesorului universitar Mihai Dimian, cu consultarea colegilor de la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti şi a specialiştilor din industria de profil.

Această linie de testare este formată dintr-un aparat Real Time PCR, un extractor automat de acizi nucleici, hotă microbiologică cu certificare de siguranţă clasa II, vortex, centrifugă cu răcire, laptop, pipete automate monocanal şi multicanal. Echipamentele folosite în acest demers sunt de ultimă generaţie, extractorul automat, cu o capacitate de 24 de probe, permiţând reducerea timpului de lucru şi creşterea siguranţei microbiologice.

Aparatul Real Time PCR este de tip multiplex, ceea ce înseamnă că, în combinaţie cu kiturile de detecţie folosite, permite triplarea numărului de probe efectuate în acelaşi timp, cele trei gene ale Covid-19 fiind amplificate şi cuantificate simultan.

Astfel, estimările efectuate arată că este posibilă efectuarea a peste 200 de teste de mare precizie zilnic, pornind de la probe biologice recoltate de la pacienţi.

Echipamentele au fost achiziţionate pe parcursul anului 2019, prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană coordonat de prof.univ.dr. Mihai Covaşă şi prof. univ. dr. Mihai Dimian.

Aflăm că linia de testare va fi instalată în cadrul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava în zilele următoare, după instruirea personalului implicat şi amenajarea spaţiului alocat pentru laboratorul de diagnosticare moleculară Covid-19, activităţi care se află în derulare, sub coordonarea managerului Spitalului Judeţean, Vasile Rîmbu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: