Ieri, şedinţă operativă la Prefectura Suceava

S-a discutat despre operaţionalizarea aparatului de testare Real Time PCR care va fi instalat la Spitalul Judeţean

Ieri a avut loc, la sediul Prefecturii judeţului Suceava, o şedinţă operativă la care au participat prefectul judeţului, preşedintele CJ Suceava şi managerul Spitalului Judeţean Suceava, şedinţă în care s-a discutat despre operaţionalizarea aparatului de testare Real Time PCR care va fi instalat, în perioada următoare, într-un spaţiu pus la dispoziţie de Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii, laboratorul de diagnostic Covid-2 2019 va fi deservit de două echipe a câte două cadre medicale din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, pentru care s-au efectuat deja demersuri în vederea instruirii în laboratorul de virologie condus de Dan Oţelea de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Sursa mai arată că pregătirea celor două echipe, în paralel cu demersurile efectuate pentru livrarea echipamentului de testare, va diminua la maximum timpul de aşteptare pentru punerea în funcţiune a laboratorului, având în vedere că acestea vor fi instruite la momentul primirii echipamentului şi instalării în spaţiul de 1000 mp special amenajat.

Totodată, prefectul a dispus constituirea unei celule de criză la nivelul Spitalului Judeţean Suceava, din comandamentul acesteia urmând să facă parte managerul spitalului, directorul medical şi şefii secţiilor principale.

Prefectul a solicitat tuturor unităţilor sanitare cu paturi constituirea, la nivelul fiecărei unităţi, a unui comandament de criză, în care alocarea rolurilor de comandă şi coordonare să se realizeze în conformitate cu prevederile Ordinului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 74525/18.03.2020. Comandamentul de criză va întocmi planul de management pentru pregătirea spitalului în vederea adaptării la un posibil aflux mărit de persoane infectate cu coronavirusul Covid-19. Activarea acestui comandament se va realiza prin dispoziţia managerului unităţii sanitare.

În cadrul şedinţei operative s-au analizat şi stocurile de echipamente de protecţie existente la nivelul unităţii medicale, managerul Spitalului Judeţean dând asigurări că s-au luat toate măsurile pentru ca stocurile să fie suficiente şi în concordanţă cu posibilele scenarii, la acest moment fiind practicată o utilizare judicioasă a acestora.

Comunicatul mai menţionează că cea mai importantă activitate desfăşurată în această perioadă pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu Covid-19 este verificarea respectării măsurilor de autoizolare la domiciliu şi a carantinei instituţionalizate, sens în care prefectul a reînnoit apelurile făcute anterior, îndemnând autorităţile publice locale, entităţile private, mass-media, organismele neguvernamentale, dar mai ales cetăţenii judeţului Suceava „să acţioneze responsabil şi să nu pericliteze siguranţa celor din jur prin încălcarea măsurilor de protecţie, izolare sau carantinare dispuse”.

Redăm un extras din comunicatul Prefecturii:

„În şedinţa de guvern din data de 18.03.2020 s-a decis adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286 /2009 privind Codul penal, conform căreia se majorează pedeapsa pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, astfel:

Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infecto-contagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor 3 persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (3) se pedepseşte.

Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării.

Prin acelaşi proiect de ordonanţă de urgenţă a fost introdusă o nouă infracţiune şi anume omisiunea de a da date pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

De asemenea, pedepsele pentru falsul în declaraţii sunt majorate după cum urmează:

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Fapta prevăzută la alin.(1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infecto-contagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Dacă, în cursul unei anchete epidemiologice, o persoană nu dă date privind persoane cu care a intrat în contact pentru a le proteja, se consideră o omisiune de a da date şi se poate constitui dosar penal.” (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: