Garda Forestieră Suceava, reacţie la un reportaj Euronews privind mafia lemnului din România:

Prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de păduri reprezintă una dintre principalele activităţi ale Gărzii Forestiere Suceava

Garda Forestieră Suceava a reacţionat la reportajul realizat, cu câteva zile în urmă, de Euronews, intitulat „Pădurile virgine din România devastate de «mafia lemnului»”.

În materialul Euronews se vorbeşte despre o reţea criminală care exploatează pădurile României, inclusiv din judeţul Suceava. Totodată, sunt menţionaţi pădurarii şi activiştii ucişi sau bătuţi şi ameninţaţi, care au îndrăznit să deranjeze afacerile ilegale.

Astfel, Garda Forestieră Suceava a emis, ieri, un comunicat în care prezintă o sinteză a raportului de activitate şi dă asigurări că instituţia se preocupă de stoparea activităţilor ilegale pe raza sa de competenţă.

Iată comunicatul Gărzii Forestiere Suceava:

„Garda Forestieră Suceava este instituţia publică teritorială în subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de Silvicultură, cu atribuţii în implementarea şi controlul aplicării regimului silvic şi cinegetic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional.

Printre atribuţiile de control, prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de păduri reprezintă una dintre principalele activităţi ale Gărzii Forestiere Suceava în raza teritorială de competenţă. Tăierile ilegale din păduri au un puternic impact din punct de vedere ecologic, social, cât şi economic şi, de aceea, Garda Forestieră Suceava acordă o deosebită importanţă depistării acestor fapte.

Pentru aceasta, considerăm că este de un real folos implicarea societăţii civile în combaterea tăierilor ilegale, implicare care dovedeşte conştientizarea efectului negativ pe termen mediu şi lung al tăierilor ilegale.

De aceea, pe lângă acţiunile desfăşurate în cooperare cu structurile silvice autorizate şi cu alte instituţii de control, Garda Forestieră Suceava desfăşoară acţiuni de control şi în baza sesizărilor primite din partea multor cetăţeni, printre care îi putem menţiona pe Gheorghe Oblezniuc, Tiberiu Boşutar sau Daniel Bodnar, ale căror acţiuni dovedesc responsabilizare şi conştientizare a pericolului ecologic reprezentat de tăierile ilegale.

Moldoviţa este situată în judeţul Suceava, zona numită Bucovina, străbătută de Carpaţii Orientali, ce fac parte din lanţul montan al Munţilor Carpaţi de pe teritoriul României, fiind zona arboretelor de răşinoase cu o valoare ecologică, funcţională, cât şi economică superioară.

În zona Moldoviţa, Garda Forestieră Suceava a descoperit cazuri de tăiere ilegală de arbori, cazuri care au fost înregistrate şi în cadrul cărora cei vinovaţi sunt cercetaţi de către autorităţile statului Român, ca urmare a verificărilor desfăşurate în cooperare cu acestea în baza planului comun de colaborare «Scutul pădurii».

Numai în anul 2019, Garda Forestieră Suceava, a efectuat 54 de verificări pe cuprinsul pădurii, inspecţii de fond/parţiale şi controale la exploatare, fiind constatate tăieri ilegale cu un volum de 237,8 mc, cu o valoare de 183781 lei. Altfel spus, în medie, Garda Forestieră Suceava a fost prezentă aproape în fiecare săptămână în zona Moldoviţa, care face obiectul reportajului prezentat.

Au fost deferite Parchetului de pe lângă Judecătoria Teritorială 11 cazuri, fiind întocmite sesizări pentru cei care se fac vinovaţi de fapte de tăiere ilegală de arbori, iar pentru două cazuri lucrătorii din cadrul IPJ Suceava aveau deja în lucru dosare cu cauze penale specifice domeniului. În cazul controlului activităţilor de exploatare, a controalelor pe drumurile publice din zonă, cât şi a celor forestiere, au fost aplicate un număr de 21 sancţiuni contravenţionale cu o valoare de 55000 lei.

În cadrul verificărilor la operatorii economici cu domeniul specific forestier de activitate, au fost confiscate materiale lemnoase cu un volum de 685 mc, cu o valoare de 162.492 lei, fiind aplicate şi în acest caz 29 sancţiuni contravenţionale în valoare de 153.000 lei.

Verificări au fost efectuate şi în cadrul Bazei Experimentale Tomnatec, din subordinea INCDS «Marin Drăcea», care gestionează fond forestier în raza localităţii Moldoviţa, Unitatea de producţie nr. I Demăcuşa, unde şi în acest caz au fost constate tăieri ilegale de arbori. Garda Forestieră Suceava a desfăşurate activităţi de control şi în cazul sesizării cu privire la resturile de cioate scoase din pământ («cimitirul de cioate»), fiind constatat un volum de 40,35 mc cu o valoare de 24.983 lei, pentru care a fost întocmită sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, pentru identificarea şi tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi.

În anul în curs, la Garda Forestieră Suceava a fost înregistrată sesizarea domnului Bodnar Daniel, cu privire la existenţa unor cioate nemarcate în fondul forestier administrat de OS Vama. S-a demarat o anchetă, în colaborare cu lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, precum şi a reprezentanţilor structurii silvice în cauză, anchetă care la această dată este încă în curs de desfăşurare. În urma cercetărilor specifice desfăşurate împreună cu lucrătorii IPJ Suceava vor fi făcute publice cu siguranţă constatările organelor de cercetare penală cu privire la faptele constatate.

Vă asigurăm de faptul că Garda Forestieră Suceava va efectua în continuare verificări specifice în zonele declarate critice, precum şi acţiuni în cooperare cu IPJ Suceava pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale, a transportului de lemn fără acte precum şi a comercializării ilegale de materiale lemnoase.

Suntem încrezători în faptul că vom beneficia în continuare de susţinerea societăţii civile în activitatea pe care noi o desfăşurăm în combaterea tăierilor de păduri fără drept, precum şi în prevenirea şi combaterea altor fapte ilegale din domeniul forestier”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: