Din cauza aprinderii intenţionate a vegetaţiei uscate

Incendii devastatoare în peste zece localităţi din judeţ

> ISU Suceava îi atenţionează din nou pe cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a acestui tip de incendii

 În cursul zilei de miercuri, 18 martie, pompierii militari suceveni au intervenit la 12 incendii în localităţile Vama, Vicovu de Sus, Marginea, Siret, Costileva, Cârlibaba, Putna, Capu Codrului, Straja, Frătăuţii Noi şi Stroieşti (două), generate de utilizarea focului deschis în spaţii periculoase. În ultima localitate s-au înregistrat şi cele mai mari suprafeţe afectate, în două incendii, respectiv 15 ha, la primul incendiu, şi 10 ha, al doilea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, slt. Alin Găleată, printre gospodăriile afectate de flăcări se numără o anexă gospodărească din cartierul siretean Pădureni. De acolo, proprietara, în vârstă de 88 de ani, a ajuns la spital cu atac de panică. Incendiul a pornit de la un foc deschis în spaţii deschise, făcut în urma curăţeniei de primăvară. Casa şi anexele femeii au fost salvate de pompierii militari în ultima clipă.

La Marginea, un incendiu de vegetaţie uscată s-a propagat de pe un teren viran la o societate comercială, unde a ars un perete din fibră de sticlă de la o construcţie, pe aproximativ 15 mp. De asemenea, s-au topit 50 de coli de policarbonat. Şi acest incendiu a fost lichidat la timp de pompieri.

ISU arată că cel mai de amploare incendiu s-a produs pe raza comunei Cârlibaba, unde un foc în aer liber a pus în pericol fondul forestier şi unde au ars aproximativ 4 ha de vegetaţie uscată şi de izlaz împădurit. Au intervenit pompierii militari din cinci subunităţi, respectiv Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Fălticeni şi Rădăuţi, precum şi lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Ocolului Silvic de pe raza comunei.

„Peste 8 ore de luptă cu flăcările, pe un teren accidentat, în condiţii de vânt şi curenţi ascendenţi, cu vegetaţie uscată şi resturi de exploatare forestieră, foc ce s-a extins foarte rapid şi a pus în pericol fondul forestier învecinat. Chiar dacă lipsa apei a reprezentat una dintre marile probleme, forţele de intervenţie au reuşit să lichideze ultimele focare aproape de ora 23, iar peste noapte, o parte dintre acestea au rămas în supraveghere pentru ca incendiul să nu reizbucnească. Fondul forestier a fost salvat” menţionează sursa citată.

ISU Suceava mai adaugă că în ciuda faptului că, acolo unde au fost identificaţi autorii, inspectorii de specialitate ai pompierilor militari suceveni au acordat de la începutul anului amenzi în cuantum total de 22.500 lei, incendiile de vegetaţie uscată continuă să izbucnească în judeţ.

Cu toate acestea, în speranţa că, în cele din urmă, cetăţenii vor conştientiza semnalele de alarmă, ISU Suceava revine şi transmite apel pentru respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii. (N.B.)

Recomandările ISU Suceava

– nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

– nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc.);

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

– interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

– arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;

– asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;

– educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: