Fotbalul românesc între scenariu şi adevărul crud

Campionatele de pe întreg mapamondul rămân suspendate până la un termen greu de definit, pentru România fiind, oarecum, până la ieşirea din starea de urgenţă. Anunţul a fost făcut de preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, care a precizat că Liga a III-a şi Liga a IV-a s-ar putea relua cel mai devreme pe data de 22 aprilie.

„Prin suspendarea Euro vom avea suficient spaţiu în calendar pentru a putea să terminam competiţiile la nivel naţional. Am iniţiat crearea unui grup de lucru care va propune diferite scenarii de reluare a competiţiilor. În acest grup de lucru vor fi reprezentate toate eşaloanele fotbalistice din România, inclusiv reprezentantul sindicatului jucătorilor. Lucrăm în prezent pe mai multe scenarii de reluare a competiţiei. Din 22 aprilie şi chiar 13 iunie, ca un moment critic. Repet, sunt scenarii pe baza cărora lucrăm în momentul de faţă. Dacă situaţia se va înrăutăți, atunci va trebui să fim deschişi la forme inovative de finalizare a competiţiilor: meciuri într-o singură manşă sau mini-grupe. Obiectivul este ca orice decizie pe care vom fi forțați de împrejurări să o luăm, aceasta să producă cel mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile”, a declarat Burleanu.

„Scenarii” sucevene

Preşedintele clubului Foresta, Andrei Ciutac, a prezentat una dintre variantele luate în calcul pentru finalizarea actualului sezon din Liga a III-a.

„Pentru reducerea numărului de meciuri, s-ar putea crea un sistem de tip play-off (locurile 1-8) şi play-out (locurile 9-16). S-ar pleca de la un clasament făcut doar pe baza rezultatelor din meciurile directe. Meciurile de disputat ar fi şapte de fiecare echipă, urmând să se joace invers decât în tur. La final ar fi un clasament corect între opt echipe, cu rezultate obţinute tur-retur. Campionatul ar avea şi numărul de meciuri prevăzut. S-ar putea juca în 30-35 de zile, chiar şi după jumătatea lunii mai, dacă se prelungeşte criza. Nu putem împinge campionatul până în luna iulie, când pot fi şi 40 de grade afară. Pentru o astfel de variantă însă, una de criza, ar trebui anulate totodată rezultatele primei etape din retur”, a explicat oficialul grupării din Areni.

Fotbalul se va relua cu porţile închise

În privinţa suporterilor, aceştia vor primi acces pe stadioane doar în momentul în care nu vor mai exista riscuri pentru îmbolnăvirea cu coronavirus, a anunţat Răzvan Burleanu.

„Fotbalul se va relua oricum cu porţile închise, doar în momentul în care vom fi siguri că siguranţa şi sănătatea jucătorilor şi a staffului nu sunt în pericol. Suporterii vor putea să revină pe stadion doar atunci când vom fi siguri că nu există niciun risc pentru aceştia. Siguranţa şi sănătatea înainte de toate”, a adăugat Burleanu.

Starea de urgenţă a fost declarată de preşedintele României, Klaus Iohannis, începând cu 16 martie, şi se va menţine cel puţin 30 de zile, adică până pe 15 aprilie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!