Cu directorul la o cafea

Noile schimbări ce survin în învăţământ nu întotdeauna aduc soluţii bune şi de perspectivă. Unii vin, alţii se duc, iar percepţia şcolii în formarea tânărului şi în ochii societăţii este tot mai atenuantă. Conectaţi mai mult la informaţia, accesată cu cele două cuvinte, copy-paste, tinerii de azi, recunosc ei înşişi, sunt atraşi mai puţin de lectura cuvântului din carte, care le poate aduce folos şi sens. Astfel, profesorii, încă mulţi din ei, fac eforturi enorme să nu regreseze (mă tem să scriu degradeze), iar creieraşele aerisite ale tinerilor încă nu înţeleg că averea pe care nu ţi-o ia nimeni sunt cunoştinţele.

Spre aceste etichete morale încearcă de fiecare dată să-i îndrepte pe elevi un director de liceu, invitându-i la o cafea. Mai precis, e vorba de un proiect educaţional „Cu directorul la o cafea” de la un liceu din Chişinău, care poartă numele lui Vasile Alecsandri şi pe care-l are în grija sa Daniela Vacarciuc. Conştientă că Alecsandri a fost poetul ce a purtat pe cap coroana poeziei, dar totodată şi ministrul care a prezentat imaginea frumoasă a României de la tribunele Europei, profesoara de istorie a românilor în Basarabia, Daniela Vacarciuc, educă şi promovează cum ştie ea mai bine cauza naţională în acest spaţiu românesc. Invitată de elevii clasei a X-a la o cafea, concept anunţat tot de Domnia Sa, a venit cu un tort delicios, numai bun pentru a îndulci gândul şi inima. Întâlnirea elevilor cu managerul instituţiei a fost o reuniune prietenească între generaţii. Aici săbiile au alunecat în teci, iar expresia frumoasă şi ademenitoare „cu directorul la o cafea” s-a transformat într-un dialog amical, după ce invitata, aşa cum e şi firesc invitaţilor să se prezinte, şi-a depănat un lung curriculum vitae în cele mai frumoase şi reale amintiri. Uşor-uşor, elevii au uitat că sunt în şcoală şi parcă au însoţit-o prin aulele lui Herodot: şcoala din Corneşti, Ungheni, un sat frumos din nordul Moldovei; Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Chişinău, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; Academia de Administraţie Publică, Facultatea Management Educaţional; masterandă la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău; teză susţinută la renumitul profesor Constantin Cucoş, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi; traininguri pentru elevi şi profesori, autoare de programe şi cărţi etc. E o listă mai mare cu ani de studii, iar orice drum deschis spre Alma Mater, Daniela Vacarciuc îl onorează cu inteligenţa proprie, cu perseverenţă, cu multă „consecvenţă”, este cuvântul care o defineşte, eu doar am pretenţia să-l citez considerându-l o calitate a ei, deseori remarcată în fapte.

Îi este drag liceul pe care îl conduce, dar istoric fiind şi având modelul unor domnitori care au stăpânit peste ţara lor cu dragoste să lase ceva bun urmaşilor, i-ar plăcea să vadă şi alţii că şi astăzi moştenitorii lui Ştefan domnesc bine în cetatea lui Alecsandri. Reuşeşte şi se simte puternică, pentru că are „protecţia şi binecuvântarea Creatorului”, simte că mai are în jur „baci vicleni care uneltesc”, dar îi are ca naşi protectori pe Alecsandri, Eminescu, Vieru. Liceul „o casă cu zeci de gospodari, cu sute de discipoli” crede că „e încălzit de Valul lui Traian”, de aceea „în acest liceu cel ce are inimă curată se va simţi fericit”. În sălile de clasă „pluteşte vorba românească, cartea e la loc de cinste, omenia domneşte peste cugete, iar vizitatorii, oaspeţii sunt cele mai alese nume ale acestui pământ”. Ridică privirea la cer şi în semn de mulţumire spune: „Sunt fericită că am ajuns aici!”.

Are atâtea proiecte care prind contur, încât elevii nu-şi dau seama că zborul lor începe din şcoală. Gustul amar al cafelei se îndulceşte atunci când cei din a X-a, care încă nu şi-au luat zborul, află de la invitata lor că încrederea, respectul şi alte valenţe se câştigă în timp, prin multă muncă, dacă e cinstită, prin dăruire profesională, dacă eşti onest.

Şi aşa se poate bea o cafea într-o zi de şcoală, prin ai cărei aburi plutesc cuvinte frumoase, îndemnuri de folos, exemple proprii pentru alecsandriştii Danielei Vacarciuc.

 SILVIA STRĂTILĂ

Chişinău

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: