Nevoia de intelectuali

După 30 de ani de bătaie de joc la adresa intelectualităţii româneşti, a sosit, iată, clipa când fără oameni învăţaţi şi competenţi, fără profesionişti, nu se mai poate: pericolul unei boli insidioase, Covid-19, i-a scos în faţă pe cei câţiva specialişti rămaşi pe baricade, dar şi pe şmecherii politicii noastre care s-au grăbit să tragă foloase politice dintr-o nenorocire naţională. Au făcut-o şi o fac fără ruşine.

În aceşti 30 de ani de libertăţi şi drepturi, au încercat din răsputeri să-i înlocuiască pe profesionişti cu activiştii de partid, cei mai mulţi compromişi prin cumpărare de diplome şi plagierea tezelor de doctorat, de masterat, însă acum tărăşeniile le ies la iveală. Cu greu. Deciziile lor greşite între care alungarea regelui Mihai, ostracizarea unor politicieni principiali, patrioţi şi lideri de opinie precum Corneliu Coposu, Ion Raţiu, Doina Cornea, Ana Blandiana… ne-au îndepărtat de Europa visurilor noastre pentru o lungă perioadă. Din păcate, numeroase cozi de topor din rândul intelectualităţii le-au dat o mână de ajutor. Şi le mai dau.

Ostracizarea adevăraţilor intelectuali a început îndată după revoluţia din decembrie 1989 şi a culminat cu mineriadele când ortacilor li s-au dat pancarte cu sloganele „Moarte intelectualilor!“ şi „Noi muncim. Noi nu gândim!“. Prigoana s-a declanşat imediat pe stradă, unde sute de studenţi şi profesori cu barbă au fost bătuţi, schingiuiţi, arestaţi, iar cete de mineri furioşi au devastat Universitatea, au profanat laboratoare, au ameninţat viaţa multor intelectuali, obligându-i să se ascundă, să fugă fiecare pe unde poate. A urmat o întreagă campanie, cea mai ruşinoasă şi murdară din istoria României împotriva celor cu carte numai pentru faptul că nu erau de acord cu bolşevismele lui Iliescu. Evident că a fost comanda celor din fruntea FSN, condus atunci autoritar de fostul prim-secretar PCR al judeţului Iaşi. Nici până acum, la 30 de ani, n-au răspuns în faţa Justiţiei pentru atrocităţi şi chiar crime.

Ca urmare, s-a declanşat exodul creierelor numit gingaş „brain drain“: luni întregi, avioane particulare, maşini cu „ausweis“, „laissez-passer“ şi nu numai, din Occident, i-au îmbarcat pe mai toţi intelectualii de valoare, specialişti, cercetători, profesori cunoscuţi pentru studiile lor, medici de renume… cu destinaţia către universităţi, firme celebre şi instituţii apusene, mai ales americane, exod care a continuat fără întreruperi până în ziua de azi. Vă miraţi de ce România seamănă cu o provincie la marginea lumii civilizate, de ce instituţiile noastre, inclusiv cele ale democraţiei, sunt slabe? Nu alta este cauza.

Şi ce nevoie ar fi avut România de ei! Mai cu seamă când a fost vorba să ne aliniem reformelor mondiale din educaţie, administraţie, legislaţie, sănătate, căi de comunicaţie, relaţii externe… De zeci de ani suntem anunţaţi de diverşi politicieni că vor să modernizeze sectoare importante ale vieţii politice, sociale şi economice, numai că, după ceva vreme, observăm că schimbările, unele mai rău au făcut, iar altele încă se mai lasă aşteptate. Fiindcă o reformă nu se poate face de azi pe mâine şi nu este o joacă.

În lipsa oamenilor de ştiinţă şi a profesioniştilor, s-au făcut greşeli imense, s-au cheltuit fără rost rezerve importante, fonduri, bugete publice. Toate din pricina unor inşi cocoţaţi în frunte, inşi fără competenţe, cu şcoală puţină ori deloc. Aroganţa i-a împiedicat să ceară ajutorul profesioniştilor din ţară ori de la Uniunea Europeană, dornică să pună umărul şi bani pentru accederea la un stadiu superior al democraţiei noastre şi al instituţiilor statului de drept. Încăpăţânarea lor ne-a adus într-o fundătură din care vom ieşi cu numeroase sacrificii.

După 30 de ani, iată-ne în stare de urgenţă, cu un număr insignifiant de virusologi, de epidemiologi, de specialişti şi profesionişti pentru a o gestiona cum trebuie. Ne lipsesc strategi şi strategii guvernamentale pentru îngrijirea miilor de posesori de coronavirus, a bolnavilor în vârstă, principalele ţinte ale molimei. Nici şcolarii nu au programe şi instituţii specializate în învăţământ de la distanţă. Ce bine le-ar fi prins în această „vacanţă“ promisele tablete şi trainerii pregătiţi din vreme!

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. blanaru george says:

    Daca pierzi un inel sau cercel prin nisip pe plaja, numai nprocul te mai poate ajuta sa revezi obiectul.Asa si cu intelectualul, intelectual fara ghilimele, ca de ceilalti suntem satui pana in gat.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: