Veşti triste pentru românii din nordul Bucovinei

A fost semnată legea care obligă minorităţile să înveţe inclusiv în limba ucraineană

 > În curând, va fi efectuată o reformă administrativă în urma căreia nu vor mai exista raioane majoritar româneşti

Autorităţile din Ucraina continuă asaltul asupra minorităţilor naţionale, inclusiv asupra românilor din nordul Bucovinei.

În data de 13 martie, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat legea „cu privire la învăţământul secundar”.

Agenţia BucPress din Cernăuţi explică faptul că această lege obligă românii din Ucraina să studieze şi în limba ucraineană. Concret, românii alături de alte minorităţi naţionale care aparţine limbilor UE, vor studia după următorul model: în limba maternă, împreună cu studiul limbii de stat – în clasele I-IV; în clasa a V-a, cel puţin 20% din volumul anual de ore ar trebui efectuat în limba ucraineană, cu o creştere treptată a volumului, astfel încât în clasa a IX-a să se ajungă la cel puţin 40% din materii care sunt studiate în limba de stat; în liceu (clasele X-XII), cel puţin 60% din timpul anual de studii ar trebui efectuat în limba de stat.

BucPress mai informează că, în curând, Ucraina va realiza o reformă administrativă în regiunea Cernăuţi. Deocamdată sunt mai multe variante ale reformei, însă în toate există un punct comun: comunitatea românească din regiunea Cernăuţi riscă să fie inclusă în raioane diferite, în toate fiind minoritate absolută (sub 10%).

„Asta ar putea reprezenta o primejdie de subreprezentare în organele publice şi de neluare în calcul a intereselor acestei comunităţi. În momentul de faţă minoritatea românească locuieşte compact în patru raioane: Herţa, Hliboca, Noua Suliţă şi Storojineţ” mai menţionează sursa citată. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: