Medicina de familie, între blocajul SIUI şi panica faţă de coronavirus

Cabinetele medicilor de familie sunt, de trei zile, aproape goale, nu că pacienţii înscrişi pe listele lor n-ar avea probleme de sănătate, ci fiindcă Sistemul Informatic Integrat (SIUI) iar nu funcţionează.

În schimb, telefonul medicului sună aproape permanent, oamenii chiar au nevoie ba de o reţetă pentru vreo boală cronică, ba de-o consultaţie pentru rezolvarea unei probleme medicale intervenite pe moment ori de o trimitere la medicul specialist. Sau chiar sunt speriaţi de veştile despre coronavirus şi vor să ştie ce să facă în caz de febră şi guturai.

„SIUI” nu funcţionează de alaltăieri. Luni, la ora 14, a picat tot, toate serverele sunt moarte după acest episod. Marţi dimineaţă, pe 10 martie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a dat un comunicat prin care ni s-a spus că sunt indisponibile serverele şi să dăm offline tot ce avem de dat la pacienţi. Fără să precizeze însă că tot ce se prescrie offline va putea fi validat într-un timp mai lung decât cele 3 zile prevăzute în legislaţie. Ca urmare, colegii noştri medici n-au îndrăznit să facă acest lucru deoarece, dacă nu validăm reţetele sau biletele de trimitere, plătim contravaloarea lor” ne-a declarat ieri dr. Irina Badrajan, medic de familie şi secretar general al Colegiului Medicilor Suceava.

În comunicatul transmis de CNAS marţi dimineaţă (după ce nici luni nu a funcţionat sistemul) se precizează sec că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este indisponibilă din cauza unor probleme tehnice şi că vor fi luate în calcul „măsuri care să permită validarea serviciilor acordate în sistem offline pe perioada în care PIAS nu va fi funcţională”. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deşi SIUI a fost nefuncţional şi miercuri.

„Serverele sunt indisponibile, nu putem lucra nimic, inclusiv serviciul cu cardul e blocat, iar dacă nu poţi să introduci cardul şi să validezi consultaţia, cum poţi să eliberezi ceva? Aceasta atrage din partea pacienţilor reacţii diferite. În general, ei au înţeles ce se întâmplă, dar, dacă situaţia se va prelungi, va trebui să încuiem uşa cabinetului, pentru că oamenii nu pot pricepe cum nu se poate da o reţetă sau o trimitere. Problema e valabilă pentru tot sistemul medical şi farmaceutic” precizează dr. Badrajan.

„Panica strică mai mult decât efectele bolii”

În timp ce SIUI este iar inutilizabil după sincopa din februarie, panica produsă de apariţia coronavirusului şi răspândirea rapidă a infecţiei cu acest nou tip de virus s-a acutizat. Asta nu-i împiedică pe românii care trăiesc şi muncesc în aşa-numitele zone roşii ale epidemiei, de pildă Italia, să vină masiv acasă, în pofida avertismentelor transmise de autorităţile din ţară.

„Nu înţeleg de ce vor să-şi pună în pericol familiile, care este problema? Este deja verificat în cadrul acestei pandemii, fiindcă e decretată de OMS pandemie, că ţara în care a izbucnit, China, intră în recesiune. Acum, în prim-plan e Italia, unde în două săptămâni va fi atins vârful şi apoi lucrurile se vor linişti. Dacă românii aflaţi acolo vin acasă, avem o problemă de inconştienţă crasă. Pe de altă parte, populaţia din ţară este în panică întrucât, în toate mijloacele mass-media apar ştiri în limbaj alarmist, de genul «virusul ucigaş». Populaţia trebuie să fie informată, dar corect, în aşa fel încât să nu se creeze panică, pentru că panica strică mai mult decât efectele bolii. Se produce haos în acest fel şi îmi menţin părerea că mass-media ar trebui să gestioneze situaţia cu mai multă grijă, pentru că trei sferturi din populaţie este alertată de asemenea situaţii. Trecem printr-o situaţie de criză, dar trebuie să luptăm, să găsim soluţii şi, mai ales, să respectăm un minim de norme de igienă. Lumea trebuie să ştie că nu prin aer se transmite virusul, ci prin picăturile de salivă sau secreţiile nazale, care cad pe suprafeţe. Când se atinge o astfel de suprafaţă şi se duce mâna la gură sau la faţă, virusul este transmis şi rezistă 4 zile. De aceea, trebuie să dezinfectăm cât mai des mâinile şi suprafeţele” a mai spus dr. Irina Badrajan.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI