La ce se reduce totul

Branding. Şobolanul se întâlneşte cu un hamster şi îi spune indignat: Şmechere, cum se face că, deşi amândoi suntem rozătoare, pe mine oamenii mă aleargă, mă prind în curse, mă otrăvesc, iar pe tine te mângâie toţi copiii, te răsfaţă şi te îndoapă cu delicatese? Hamsterul se uită la el cu superioritate şi îi spune: N-ai înţeles nimic. Totul se reduce la branding.

Călugăr (şi domnitor). „Într-o vreme îndepărtată, cam tulbure în Muntenia, cu schimbări de domni şi de domnii, adeseori sângeroase, se ridică pe tronul Ţării Româneşti Vlad, zis Călugărul, pentru pioşenia sa faţă de Biserică şi pentru prea puţina sa aplecare întru cele politiceşti. Caracterul său era total opus celui al fratelui său vitreg, Vlad Ţepeş, dar a reuşit să conducă ţara în două rânduri: o dată în 1481, apoi între 1482-1495. A fost o domnie scurtă, dar însemnată, căci acest Vlad a făcut numeroase danii bisericilor şi mănăstirilor din ţară şi la Athos, iar a sa ctitorie, unde-şi doarme somnul de veci, Mănăstirea Glavacioc de la Argeş, atrage pelerini prin frumuseţea sa, dar şi prin prisma faptului că acel monah Pahomie s-a făcut domn cu numele de Vlad Călugărul.” (Adrian Popovici). P.S. Fiul lui Vlad Călugărul, prinţul Vlăduţ, a fost decapitat de turci, la doar 16 ani, în curtea Mănăstirii Mihai Vodă.

Costineşti. Numele staţiunii Costineşti vine de la politicianul Emil Costinescu, fost ministru de Finanţe la sfârşitul secolului al XIX-lea şi unul dintre fondatorii Băncii Naţionale a României. Costinescu a fost de trei ori ministru de Finanţe şi, o vreme, primar al Bucureştiului. Cu ajutorul coloniştilor germani, în 1896, Emil Costinescu a înfiinţat staţiunea care îi poartă numele şi astăzi, Costineşti.

Efectul Halep. Deja 30 de copii de rromi au fost botezaţi Wimbledon şi Wimbledoana!

Facere. „…Că numai omul sărăcit în duh şi femeia îngelozită mai cred că dragostea umblă cu capul spart şi cu mintea la călcâie sau că aprinde foc cu vâlvătăi taman când e soarele la zenit, de acela pe care i se căşună, nu mai vede lucrurile cu amăruntul şi, bine sau rău, aşa căscând ochii în jur, mai apoi, ştie strigoii care se duc şi care vin trâmbiţând pentru o nouă Facere, dar asta e la dragostea mare care a fost şi mai e la moarte, iar Facerea e numai Una…“ (Liviu Lungu)

Fălticeni. George Călinescu situa Fălticeniul între cele mai bogate tezaure spirituale ale poporului român, după Bucureşti şi Iaşi. Fălticeni este al treilea oraş din ţară ca număr de scriitori autohtoni, după importantele centre culturale Bucureşti şi Iaşi. Raportat, însă, la numărul de locuitori, Fălticeni se situează pe primul loc în România. Oraşul a dat României zeci de oameni ai literelor de talie naţională şi recunoaştere mondială. Oraşul a dat 16 academicieni, 12 generali şi 60 de doctori în cultură şi ştiinţă.

Meteo. În „Cronica Oraşului Braşov” o dereglare climatică ne atrage atenţia la anul 1420. Iată ce citim: „A fost o iarnă aşa de caldă că în aprilie măceşii au înflorit şi s-au vândut fragi şi cireşe. În mai se găseau boabe de struguri pline, care însă la 8 iunie au fost stricate de brumă”.

Partide. „Cu prilejul adunării partidului democrat al unirii, ţinută Duminică în Vicovul de Sus, sute de gospodari s’au plâns că administraţia silvică purcede cu mare părtinire la vânzarea lemnului din pădure. Pe când puţinii săi partizani politici primesc sute de metri cubi de lemn pe care îi speculează, alţii, şi anume săracii, nu pot primi nici un metru cub de lemn pentru reclădirea gospodăriilor lor dărăpânate. Preşedintele partidului nostru a reclamat cazul d-lui director general al bunurilor fondului bisericesc.” („Glasul Bucovinei”, anul III, nr. 528, 30 septembrie 1920.)

Pudibonderie. În 1857, când „David” al lui Michelangelo a fost expus la Londra, în faţa organelor lui genitale a fost plasată o frunză de smochin cu lungimea de 60 cm, pentru a nu şoca pe regina Victoria.

Pustiu. „Nu există pustiu. Există doar incapacitatea noastră de a umple golul în care trăim.” (O. Paler)

Rugăminte. Iubitule, încearcă să pari fericit! Tipul care vine spre noi e fostul meu soţ!

Sfat. Niciodată nu le povesti altora prea multe despre tine. În momente de invidie, orbii încep să vadă, cei muţi să vorbească, iar surzii să audă…

Ţâţe. Dacă un bărbat, după prima întâlnire, îşi aminteşte culoarea ochilor tăi, înseamnă că ai ţâţe mici.

Ziar. Cel mai scump ziar din lume este un ziar românesc. „Zimbrulu şi Vulturulu”, gazetă bisăptămânală politică şi literară şi primul ziar de orientare unionistă, care a apărut pe 3 iulie 1850, la Iaşi. Un exemplar din 1858, expediat către un destinatar din Galaţi, a fost achiziţionat în anul 2007 de colecţionarul londonez Joseph Hackmey pentru suma de 1.115.000 USD (830.000 euro). Valoarea ridicată a exemplarului este dată şi de faptul că acesta are aplicate pe prima pagina opt timbre din cea de a doua emisiune „Cap de bour” (unele dintre cele mai valoroase timbre din lume).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: