Încă un pas pentru realizarea conductei magistrale de gaz natural Pojorâta – Vatra Dornei

> Guvernul a aprobat lista cu terenurile ce vor fi scoase temporar din circuitul agricol pe perioada construcţiei conductei

Proiectul ce vizează construcţia conductei magistrale de gaz natural urmează să înceapă să fie realizat după ce Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi seara lista terenurilor agricole care vor fi traversate de conductă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că, în sfârşit, s-a deblocat proiectul pentru realizarea conductei de gaz metan Pojorâta – Vatra Dornei, care, potrivit lui, este un obiectiv de investiţii extrem de util pentru zonă, blocat ani buni de guvernul PSD.

El a spus că Guvernul a aprobat o hotărâre pentru aprobarea listei terenurilor agricole situate în extravilan, pentru proiectul de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale „Conducta de transport gaze naturale DN250 Pojorâta – Vatra Dornei” .

Preşedintele Flutur a amintit că, în urma solicitărilor sale repetate, conducta de transport gaze naturale DN250 Pojorâta – Vatra Dornei a fost declarată proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

Potrivit lui, tronsonul de conductă DN 250 Frasin – Câmpulung Moldovenesc – Pojorâta a fost deja executat, iar tronsonul de conductă Pojorâta – Vatra Dornei este în execuţie.

Amplasamentul obiectivului propus se află pe teritoriul administrativ al municipiului Vatra Dornei, respectiv al comunelor Sadova şi Pojorâta, iar lucrările de construcţie ale conductei DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei se vor desfăşura pe teritoriul unităţilor administrative Pojorâta şi Vatra Dornei.

Potrivit hotărârii aprobate de Guvern, terenurile înscrise în anexă sunt scoase temporar din circuitul agricol pe întreaga durată de valabilitate a autorizaţiei de construire a conductei, fără a fi necesară obţinerea acordului deţinătorului terenului.

Procedura de scoatere temporară din circuitul agricol a terenurilor situate în extravilanul localităţilor va respecta prevederile legale aplicabile.

Prin realizarea conductei se va putea asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor Vatra Dornei, Pojorâta, Sadova, Iacobeni, Dorna Arini, Şaru Dornei, Dorna Candrenilor şi Fundu Moldovei, precum şi a aproximativ 35.000 locuitori şi aproximativ 780 de agenţi economici.

Realizarea acestui proiect permite conectarea zonei la o nouă variantă de alimentare cu gaze naturale şi diversificarea surselor de energie pentru zona Pojorâta – Vatra Dornei, prin trecerea de la sistemul de încălzire cu combustibili solizi (lemne, păcură etc.) la sistemul de încălzire pe bază de gaze naturale şi se asigură reducerea emisiilor şi susţinerea producerii de energie din surse regenerabile, cu premisele reducerii „defrişărilor” în zonele ariilor natural protejate, arată guvernul. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: