Politică şi lehamite

Pierderea guvernării de către stânga românească a retrezit brusc speranţele cetăţenilor, sătui de excesele politice ale lui Liviu Dragnea şi de gafele din ce în ce mai ruşinoase ale servantei sale din fruntea guvernului. Le căzuse greu să le mai urmărească greşelile, minciunile şi sforăria. Odată cu instalarea guvernului liberal, mai toţi au crezut că peste noapte se pot rezolva toate nefăcutele: se poate repune Justiţia pe picioare, şcolile şi spitalele vor avea un singur ţel, acela de a sta la dispoziţia performanţelor educaţionale şi bolnavii vor avea de îndată saloane bine dotate şi doctori binevoitori. De asemenea, se va da drumul investiţiilor în căi rutiere şi feroviare, iar economia noastră va funcţiona după regulile consacrate ale capitalismului. Ca pretutindeni.

Se ştia de excesele, de abuzurile, de dărnicia guvernului social-democrat cu banii bugetului naţional, la fel cum se estimase corect uriaşul deficit bugetar, unul mirosind a incompetenţă şi jaf, dar finanţiştii căutau soluţii. Poporenii au aşteptat miniştri serioşi şi competenţi, iar lucrurile începuseră chiar să meargă ceva mai bine. Ni se învioraseră speranţele. Din păcate, n-a ţinut mult.

Era nevoie de legi noi şi chiar ordonanţe de urgenţă, dar firava majoritate parlamentară care pusese umărul la căderea Guvernului Dăncilă n-a rezistat decât câteva săptămâni, din pricina anului electoral, aşa că Opoziţia, recte PSD, pentru a-şi reveni în sondaje după pierderea a două rânduri de alegeri, şi-a pus în mişcare întregul arsenal de contre politice, şi-a refăcut majoritatea parlamentară prin reîntoarcerea fiilor risipitori şi revenirea la matcă a facţiunii lui Victor Ponta. Legile şi ordonanţele necesare noii guvernări au fost întoarse, unele în Parlament, altele cu ajutorul CCR şi al Avocatului Poporului, unde foştii diriguitori au avut totdeauna „majoritate“.

Ordonanţa de urgenţă referitoare la alegerea primarilor în două tururi de scrutin a pus capac situaţiei, iar în urma asumării răspunderii guvernamentale prim-ministrul Ludovic Orban a ajuns interimar, situaţie care pare a se prelungi până la toamnă. Este evident că stângii îi convine un guvern cu puteri limitate, pentru că îi permite să-i atace pe liberali cu speranţa că îi vor doborî în sondaje, iar PSD va fi mai mult decât a fost.

Ceea ce începe să se confirme, de nu cumva va fi fiind vorba de sondaje mincinoase. Însă reacţia populaţiei care se mai uită la televizor şi mai citeşte presa, mai cu seamă online, pare tot mai flască. Miroase a lehamite şi, dacă nu se schimbă nimic până la viitoarele alegeri, vom avea absenteism la urne.

Pe de altă parte, actualii guvernanţi şi mai cu seamă autorităţile locale, serviciile medicale de urgenţă au de lucru cu gripa chinezească. Nu atât de gravă pe cât o arată unii social-democraţi şi slujitorii lor din presă care au început să îngrozească lumea cu ştiri şi interpretări catastrofale. Via Sputnik. Ca din senin s-a declanşat isteria naţională, magazinele au început să fie asaltate de cumpărători speriaţi că nu vor putea ieşi din casă.

Şi aşa, încet-încet, infecţia cu coronavirus a devenit miză politică, încercându-se obţinerea cu orice preţ a voturilor unei populaţii înfricoşat-buimăcite. Vina infecţiei a fost aruncată asupra noilor autorităţi, ca şi lipsurile endemice din domeniul sănătăţii, al serviciilor de urgenţă medicală.

Lehamitea de aici provine: de 30 de ani asistăm la o bătălie politică surdă, o bătălie de sumă nulă care nu aduce nimic bun pentru cetăţeni: aceiaşi politicieni tupeişti bat pragurile televiziunilor, ameninţând şi desfiinţând tot ce ţine de partide şi personalităţi concurente, iar ideile, programele, proiectele politice pentru modernizarea României şi apropierea ei de suratele occidentale lipsesc aproape cu desăvârşire. În tot acest timp, peste cinci milioane de români şi-au luat lumea în cap, zeci de mii de oameni mor pe şosele proaste ori sfârşesc cu zile prin spitale subfinanţate, păduri întregi dispar lăsându-ne munţii golaşi, şefii şi şefuleţii politici iau pe şest între 7 şi 40%, (de destule ori chiar mai mult până dispar banii cu totul) din contractele cu statul, discrepanţele sociale şi inegalităţile nu mai pot fi ţinute în frâu, iar politicienii se ceartă pentru pielea ursului din pădure!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: