Lipsă de solicitudine la identificarea suprafeţelor forestiere fără servicii silvice

>Garda Forestieră Suceava a solicitat sprijin de la unităţile administrativ-teritoriale sucevene pentru 9.148 ha, „dar răspunsuri s-au primit doar de la trei primării” > „În lipsa acestora, Garda Forestieră nu poate emite notificările de preluare a terenurilor forestiere fără pază”, arată Mihai Găşpărel

În cursul anului 2019, ocoalele silvice sucevene au preluat, cu servicii silvice, o suprafaţă de 2.075 ha de fond forestier, în cazul căreia proprietarii nu pot fi identificaţi sau sunt decedaţi, iar dezbaterea succesorală nu a fost realizată. Aşa informează Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava, care subliniază că, începând din 16 aprilie anul trecut, aplicabile sunt prevederile Ordinului nr. 530 din 2019 privind aprobarea metodologiei de stabilire a ocolului silvic nominalizat şi a procedurii de preluare în pază a suprafeţelor de fond forestier de maxim 30 ha. În conformitate cu dispoziţiile în cauză, Garda Forestieră Suceava a solicitat de la primării şi de la comisiile locale de fond funciar informaţii despre actualii deţinători de fond forestier, solicitând, implicit, clarificarea şi corectarea evidenţei punerilor în posesie. Conform inspectorului-şef Găşpărel, după caz, s-a cerut şi emiterea actelor administrative prin care să se confirme atribuirea în proprietate a terenurilor forestiere, în special cu referire la terenurile retrocedate în baza Legii nr. 18/1991. În acest sens, Garda Forestieră Suceava a trimis solicitări către primării şi comisii locale de fond funciar pentru o suprafaţă de 9.148 ha de fond forestier fără servicii silvice, „dar răspunsuri s-au primit doar de la trei primării”.

„În lipsa răspunsurilor de la primării, Garda Forestieră Suceava nu poate emite notificările de preluare a terenurilor forestiere fără pază. S-au identificat probleme privind modul de întocmire a documentelor de punere în posesie, precum lipsa numerelor de înregistrare, lipsa semnăturilor persoanelor puse în posesie, lipsa semnăturilor membrilor din comisia locală de fond funciar, dar şi schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor din silvic în agricol” arată inspectorul-şef.

Suceava este judeţul cu cea mai mare suprafaţă de fond forestier din ţară, aceasta ridicându-se la 437.844 ha. Din total, 64% este proprietate publică a statului, 15% proprietate a unităţilor administrativ-teritoriale, iar 21% proprietate privată a persoanelor fizice şi persoanelor juridice.

Mihai Găşpărel a mai evidenţiat că, în 2019, „s-a desfăşurat o activitate de impulsionare a predării în pază”. Drept urmare, s-au aplicat 41 de sancţiuni contravenţionale, care „s-au soldat cu preluarea în pază a 233 ha”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: