Anul trecut

Aproape 15.000 de suceveni fără serviciu au intrat în câmpul muncii

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava s-a remarcat în 2019 prin rezultatele bune pe linia ocupării persoanelor aflate în căutarea unui serviciu. Conform unei analize a instituţiei, prin implementarea Programului de ocupare pe anul trecut, au fost încadrate 14.788 de persoane, dintre care 1.999 de şomeri neindemnizaţi, 1.602 de şomeri indemnizaţi şi 11.187 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. În totalul angajat, 5.591 sunt femei, iar 9.197 – bărbaţi. Pe de altă parte, 6.732 dintre cei care au intrat în câmpul muncii sunt din mediul urban, iar 8.056 previn din mediul rural. Conform sursei citate, în 2019, de prime au beneficiat 580 de şomeri, iar în cadrul acestora, de bonusul financiar pentru încadrarea înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj s-au bucurat 235 de persoane. Prima de activare de 1.000 de lei a fost orientată spre 225 de şomeri; prima de încadrare la o distanţă mai mare de 15 km a fost acordată în cazul a 15 şomeri; cea pentru angajarea la distanţă mai mare de 50 km – acordată pentru 5 şomeri; beneficiari ai primei de relocare au fost 30 de şomeri. Totodată, 70 de tineri s-au ales cu câte o primă de 1.500 de lei acordată, potrivit legii, absolvenţilor care se angajează. De cealaltă parte, 685 de angajatori au primit subvenţii pentru angajarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani; 250 pentru încadrarea de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ; 120 pentru oferirea unui loc de muncă tinerilor NEETs. Totodată, 15 agenţi economici au beneficiat de subvenţii pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială; 5 pentru angajarea şomerilor unici susţinători ai familiilor monoparentale; 10 pentru încadrarea şomerilor cărora le-au mai rămas 5 ani până la pensionare; 5 pentru angajarea de persoane cu handicap, 2 pentru încadrarea de persoane cu handicap, iar 15 agenţi economici au fost subvenţionaţi pentru încadrarea de şomeri neindemnizaţi. În 238 de cazuri, AJOFM a avut dosare de subvenţionare a formării profesionale a ucenicilor la locul de muncă, iar în altele 28, de subvenţionare, pe perioada vacanţelor, a locurilor de muncă ale elevilor şi studenţilor. În cele din urmă, agenţii economici au avut parte de subvenţii pentru specializarea la locul de muncă a stagiarilor cu studii superioare.

„Atât primele acordate şomerilor – care fac mai atractivă angajarea – cât şi subvenţiile, care acoperă o parte din cheltuiala cu forţa de muncă a angajatorilor, dar nu în ultimul rând suprapunerea eficientă a competenţelor şomerilor cu criteriilor de selecţie a angajatorilor au condus la atingerea obiectivelor stabilite pentru 2019” se subliniază în informarea AJOFM Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: