România este o naţiune puternică şi capabilă să treacă peste orice

Din 30 ianuarie, ziua lansării candidaturii lui Florin Sinescu pentru funcţia de primar al municipiului Suceava, din partea Pro România Suceava, reprezentanţii grupării şi-au intensificat activitatea.

Deputatul Cătălin Nechifor, liderul de la Suceava al partidului lui Victor Ponta, a anunţat deja, în conferinţe publice, lansarea candidaturilor de primari şi de consilieri în mai multe localităţi ale judeţului, în timp ce alte partide importante încă „tac” în această privinţă. Ultima sa apariţie a fost provocată de propunerea a două proiecte care ar realiza o interconectivitate, cu resurse comune, între municipiul Suceava şi comunele limitrofe acestuia, inclusiv oraşul Salcea, o aşa-zisă „zonă 0”.

Primul proiect se referă la crearea în comun de trasee de transport între reşedinţa de judeţ şi cele 7 localităţi vecine. Al doilea este construirea, în vecinătatea şoselei de centură, unde a fost construită noua clădire a Casei Corpului Didactic, a unui complex sportiv şi cultural, cu un stadion şi o sală polivalentă.

Cătălin Nechifor a propus cele două proiecte de care ar urma să fie răspunzători viitorii primari Pro România, ale căror candidaturi au şi fost anunţate, respectiv, Petrică Poroch – Şcheia, Cristina Gabriela Rusu – Moara, Virgil Stanciu – Salcea, Grigore Năsui – Mitocu Dragomirnei, Dumitru Corjuc – Ipoteşti şi Ioan Puiu – Pătrăuţi.

Liderul Pro România Suceava ne-a acordat şi interviul următor.

„Să vedem cine este capabil să-l întreacă pe Ion Lungu şi să punem ştampila pe el”

Veţi avea candidaţi de primar în fiecare comună şi oraş al judeţului Suceava?

– Sperăm să avem candidaţi în cât mai multe localități sucevene. Este greu de crezut că vom ieşi în tot judeţul, deoarece alegerile locale sunt cele mai dificile de „jucat”, mai ales pentru un partid la început de drum, cum este Pro Romania. Spun însă că suntem calificaţi pentru a avea speranţe şi încredere pentru alegerile locale. Ne facem cum trebuie treaba, în condiţiile în care sunt 106 localităţi pentru care avem soluţii. Sper ca până când şi dacă vom avea alegeri (pentru că încă nu ştim nimic sigur despre acest fapt) să avem soluţii proprii pentru toate localităţile judeţului.

De 2 ani construiţi cu Pro România, v-aţi făcut botezul electoral şi vă văd încrezător.

– De 2 ani, atât eu cât şi Florin Sinescu, candidatul nostru de primar în municipiul Suceava, reconstruim, de fapt, pentru că de construit am construit în trecut, şi chiar multe. Acum reconstruim pe o altă zonă, pe altă filozofie politică, cu alt concept, unul mai proaspăt şi e altceva. Pro România a luat botezul, ba chiar am tăiat şi moţul. 7% la europene, 10 % la prezidenţiale, sunt pachete electorale importante. Urmează testul local.

Domnul Ioan Stan, preşedintele PSD Suceava, declara că, în anumite circumstanţe, n-ar fi exclus ca partidul său şi Pro România să susţină la alegerile pentru primar un candidat comun. Exista varianta unei alianţe comune la alegeri?

– Pentru un partid, cum spuneam, la început de drum, ca Pro România, este recomandat să meargă cu candidaturi individuale, în cât mai multe situaţii. Există însă în ţara românească localităţi în care se formează afinităţi între oameni. E treaba lor personală. La Suceava noi ne-am propus să mergem în alegeri cu candidaţi proprii. Florin Sinescu este candidatul nostru pentru funcţia de primar, şi cum am mai declarat, este un candidat care poate fi susţinut şi de liberali, şi de social-democraţi, de toţi sucevenii, pentru că ştie şi vrea. La PSD nu a fost anunţat vreun candidat, deci nu pot să mă pronunţ pe ceva ce nu există. Dacă va fi vorba de un candidat comun, da, PSD-ul poată să susţină candidatul nostru, dar asta nu înseamnă că există vreun protocol de colaborare. Cert este că, fiind vorba de alegeri locale într-un singur tur, planul este să aşezăm campania electorală pe ideea că e bine să nu disipăm voturi. Cel mai bine este să vedem în paleta de candidaţi cine este capabil să-l întreacă, la acel moment pe Ion Lungu şi să punem ştampila pe el. Altfel povestea „Ion Lungu – 1 miliard de euro” continuă…

Preşedintele Iohannis ar fi trebuit (…) să găsească o soluţie la criza asta, nu să adâncească războiul”

 

– Cât ne mai permitem în conjuncturile naţionale şi internaţionale periculoase să nu avem stabilitate guvernamentală?

– Dar avem Guvern, avem Parlament, avem preşedinte. Teoretic trebuia să se apuce de treabă acum 4 luni când Guvernul Orban a fost învestit să conducă România. Şi-au asumat guvernarea, un program de guvernare, şi-au asumat obiective. Din păcate, din a doua zi vocea liberală a fost îndreptată într-o singură direcţie: alegeri anticipate. Singurul lor proiect de guvernare a fost să inducă alegeri anticipate. Ei au indus artificial criza politică, ei au determinat căderea Guvernului Orban. Domnul preşedinte Iohannis ar fi trebuit să aibă inteligenţa şi sufletul de preşedinte al tuturor şi să găsească o soluţie la criza asta, nu să adâncească războiul. O soluţie bună era un guvern de uniune naţională, asumat politic, în care fiecare partid, funcţie de ponderea în Parlament, să fi dat miniştri, cel mai bun om din fiecare partid. Am fi avut o echipă profesionistă, cu obiective clar definite precum lupta împotriva coronavirusului, încercarea de a stăpâni declinul economic, pregătirea alegerilor locale şi parlamentare într-o manieră transparentă. Din păcate, ce se întâmplă acum este totul regizat pentru a capacita voturi către PNL. PNL are preşedinte, are Guvern, vrea şi Parlament. Păi ce am făcut? Am schimbat PSD-Dragnea cu PNL- Iohannis?

Până la urmă vom avea sau nu alegeri anticipate?

 – Nu ştim. Este posibil orice, pentru că România este ţara tuturor imposibilităţilor.

Care ar fi, totuşi, scenariul următoarelor evenimente?

– Urmează votul de învestitură al Guvernului Câţu, în Parlament, cel mai probabil pe 12 martie. Exista atunci varianta ca acesta să fie învestit sau nu. Pro România va asigura cvorumul, dar nu va vota. Lăsăm PNL să-şi ia 100% răspunderea pentru guvernare, împreuna cu USR, PMP şi cine o mai fi. E greu însă de spus, cu certitudine, dacă va trece. Mă sperie însă, şi înainte de învestitură, declaraţiile unora din PNL. Obiectivul lor pare a fi cum să cucerească puterea absolută în România şi cum să guverneze 1000 de ani de acum încolo.

S-a văzut la audierile din comisiile parlamentare cu nu v-au prea plăcut miniştrii lui Câţu.

– Păi deja ne cam săturasem de ei. Au fost audieri şi reaudieri, acelaşi „disc” pus de două ori. Vorbeam în comisie dacă să-i punem ministrului Economiei aceeaşi întrebare ca data trecută, poate că a învăţat ceva între timp. Până la urmă l-am întrebat lucruri serioase despre blocarea a sute de proiecte care sunt aşteptate în toată ţara. Doar la Suceava sunt aşteptate 26 de proiecte mari, în valoare de 357 milioane de lei, adică de vreo 80 de milioane de euro, iar noi suntem o localitate care n-a atras, totuşi, multe fonduri. Înmulţim cu 40, câte judeţe are ţara, şi ne putem face o imagine relativă a dimensiunii blocajului.

„Guvernul Câţu este deja expirat”

Există vreo fărâmă de speranţă pentru cetăţeni, că se vor simţi în siguranţă cu cineva care să le conducă ţara asta mai mult de două săptămâni?

– Nu ştiu. Dacă am ajunge la alegeri anticipate, poate ar fi o soluţie înţeleaptă, dar există riscuri. În primul rând, cu anticipate, creezi un precedent pentru care România nu este pregătită. Suntem o ţară complicată, în care încă nu am învăţat democraţia. Dacă acum nu suntem capabili să respectăm regulile şi le tot schimbăm când avem chef, nu e bine. Al doilea risc este că alegerile anticipate înseamnă dizolvarea Parlamentului. Or fără guvern, cu un parlament dizolvat, cu trei crize majore pe tine, coronavirusul, criza financiară şi criza migranţilor din Turcia, Siria, mai vine şi criza politică. Acest scenariu înseamnă o ţară blocată.

Încă nu ştim nici dacă vom putea avea alegeri locale la termen. 5 iunie este un termen care iese deja din discuţie, pentru că nu mai e legal. Apoi, în funcţie de incidenţa coronavirusului, unele localităţi ar putea intra în carantină, deci nu se vor mai putea face alegeri. Legea spune însă clar că ai primar doar 4 ani. Aşa că după 5 iunie, când expira mandatul aleşilor, se poate întâmpla ca în multe localităţi să nu mai fie primari, viceprimari, consilieri şi astfel să nu se poată emite certificate de căsătorie, certificate de deces, certificate de urbanism, autorizaţii de construire, să nu se poată putea face plăţi. Pe PNL nu-l interesează asta…

Dar să ştiţi, după învestitură, nu-i opreşte nimeni pe cei din PNL să fie o bună guvernare. Au toate pârghiile, toate atuurile, au un PSD în degringoladă, fără preşedinte ales, fără viziune, fără „luminiţă”, au o opoziţie fracţionată. Deci nu există piedică să fie o bună guvernare.

Ce termen de garanţie daţi Guvernului Câţu, dacă acesta va fi învestit?

– Guvernul Câţu este deja expirat. E ca la supermarket cu produsele reduse la preţ, pentru care expiră în câteva zile. Aşa e şi cu Guvernul Câţu. Ce să mai spun?! Florin Vasile Câţu este expert în împrumuturi, prietenul băncilor. În 4 luni, omul asta a îndatorat România cât n-au făcut-o alţii în 4 ani. Poate că joacă la păcănele, doar că el joacă la păcănele România, şi asta nu mai este de râs.

„Eu cred în Victor Ponta”

Credeţi ca în România va exista vreodată amiabilitate politică?

– Nu, niciodată. Am încercat şi n-am reuşit. Mulţi văd amiabilitatea politică, care este o normalitate, ca pe o slăbiciune. Noi avem mare nevoie de lideri, pentru că dacă te uiţi roată împrejur, ce vezi? La PMP pe domnul Tomac, la PSD pe domnul Ciolacu, la PNL pe domnul Orban şi pe domnul Câţu, la ALDE pe domnul Tăriceanu, la UDMR pe domnul Kelemen şi aşa mai departe. Singurul care are stofă de lider este Victor Ponta. În 2015, după tragedia de la Colectiv, el şi-a asumat vina în numele tuturor şi a demisionat din funcţie. Acela a fost gestul unui om de stat. Eu cred în Victor Ponta, şi de aceea, am venit lângă el acum 2 ani, chiar înainte de a exista Pro România. Sunt convins că are capacitatea să fie un om important. Am fost primul care a plecat cu el pe acest nou drum. Ţin minte că eram cu o delegaţie UNESCO la Clisura Dunării, exact în ziua când Victor a fost achitat de Înalta Curte, în dosarul Rovinari-Turceni şi când m-a sunat. „Salut! Am încheiat cu dosarul. Vii?” m-a întrebat. „Da” i-am răspuns şi asta a fost tot.

Vă este teamă de coronavirus?

– Ca oameni normali ce suntem, fiecare are o teamă legată de acest virus, pentru că este ceva nou. Văzând evoluţia îmbolnăvirilor, întâi în China şi acum în zeci de state, se nasc întrebări. Sociologic vorbind însă, riscul de a muri de foame, de sete, de teamă, călcat de o maşină sau călcat în picioare în magazine e mai mare decât cel de a muri de coronavirus. Dar e ceva nou, repet, şi asta sperie. Va trebui să ne adaptăm şi să prevenim, atât cât putem, şi să respectăm regulile. Este bine că încet, încet au apărut informaţii clare şi corecte, că au apărut anumite proceduri ce trebuie urmate de autorităţile sanitare şi noi, ca populaţie, încât să ne putem proteja. Problema noastră, riscul major al importului de coronavirus în ţară vine din Italia. Şi riscul devine tot mai mare pe măsură ce se apropie sărbătorile pascale, când se produce afluxul de români din Italia.

 Există o cât de mică şansă ca România să se „ungă” până la alegeri, până la toamnă, şi nu la „calende”, cum pare?

– Această întrebare şi-au pus-o ai noştri şi pe vremea lui Burebista, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul. Dar n-am niciun dubiu că România este o naţiune puternică şi capabilă să treacă peste orice. Românii au trecut de-a lungul istoriei peste vizigoţi, şi peste huni, şi peste tătari, peste turci, peste fanarioţi, peste toţi asupritorii. Când dădeau de greu, luau măsuri radicale: otrăveau fântânile, ardeau grânele, se retrăgeau în munţi şi se regrupau, apoi se întorceau să-i bată pe năvălitori. Iar dacă citim Eminescu şi Caragiale, constatăm că nu-i nimic nou în cazul asupritorilor din epoca modernă… Deci, la fel ca în istorie, aşa trebuie să facem şi acum, cu menţiunea că partea cu otrăvitul şi focul este metaforică.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI