Sub semnul bucuriei, al renaşterii şi al speranţei

„Femei de succes! Performanţă la superlativ”, ediţia a IX-a

Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava a fost vineri plin de doamne şi de flori. Doamne de succes, prezente la o manifestare care a devenit tradiţională, aflată la ediţia a IX-a – „Femei de succes! Performanţă la superlativ”. Şi domni, începând de la primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, continuând cu prefectul judeţului, Alexandru Moldovan, cu alţi reprezentanţi ai administraţiei şi vieţii politice, sociale şi culturale a judeţului. O manifestare ai cărei organizatori au fost Asociaţia SEVA Suceava, Clinica Novaoptic, Asociaţia Multicare, Intermedia Suceava, cotidianul Monitorul de Suceava, la care teatrul sucevean a fost partener, proiectul fiind realizat cu sprijinul municipalităţii locale.

Un eveniment care s-a dorit şi a reuşit să fie un omagiu adus artiştilor care, prin talent şi autenticitate, duc faima Bucovinei în ţară şi peste hotare, iniţiat şi coordonat şi de preşedinta Asociaţiei „Seva”, Angela Zarojanu, care l-a şi prezentat, alături de jurnalista Cătălina Biholar, şi care a avut două invitate speciale: Mihaela Crăciun, jurnalistă la Televiziunea Română, şi Catinca Maria Nistor, directorul Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti.

„Nu am putut pupa toate doamnele”

Primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi au oferit flori tuturor doamnelor şi domnişoarelor care au participat la eveniment. De teama coronavirusului, Ion Lungu s-a abţinut „să pupe doamnele”, dar le-a lăsat lor iniţiativa. După cum a declarat în luarea de cuvânt de la începutul manifestării, a amânat pentru la anul plăcuta îndeletnicire, pe care a promis ca şi-o va îndeplini cu rigurozitate, dată fiind evidenţa „foarte exactă” pe care şi-a făcut-o. Prezent la manifestare încă de la prima ediţie, fiind şi an de alegeri, şi-a exprimat speranţa să participe şi la a X-a ediţie. Un salut special a transmis Svetlanei Păunescu, vicepreşedinta Consiliului Raional Soroca, şi primarului din Mahala, regiunea Cernăuţi, Elena Nandriş, prezente în sală.

Prefectul Alexandru Moldovan a mărturisit că, deşi şi-a pregătit un alt discurs, mai festiv, realitatea acestor zile l-a determinat să aibă o altă abordare. S-a declarat mândru să fi cunoscut, în ultimele zile, multe femei de succes sucevence, mai ales din cadrul unităţilor spitaliceşti, dar şi ale autorităţilor publice din judeţ, doamne care i-au confirmat importanţa şi valoarea femeilor în viaţa comunităţii, cărora le-a mulţumit pentru implicare.

„Din cauza unor blocaje pe programele transfrontaliere”, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, nu a putut fi prezent şi a fost reprezentat de secretarul judeţului, Dumitru Tănase. „Se spune că în spatele unui bărbat puternic stă întotdeauna o femeie puternică. Eu cred că în spatele unei femei de succes stă întotdeauna inteligenţa ei, perseverenţa şi dorinţa de a reuşi în ceea ce face” a afirmat acesta, în aplauzele sălii şi ale doamnei Tănase, cu care am avut bucuria de a fi alături, în sală.

Două poveşti de succes: Mihaela Crăciun şi Catinca Maria Nistor

Catinca Maria Nistor, directorul Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” Bucureşti, fericită că se află la Suceava şi, deşi născută şi crescută în Bucureşti, mândră că e prezentată ca fiind suceveancă, bucovineancă, s-a adresat celor prezenţi „în calitate de actor şi de manager”, cel mai tânăr director interimar („pentru moment”) din ţară. „Reprezint o nouă generaţie şi o schimbare, dar asta nu înseamnă că uit de unde am plecat şi nu înseamnă că nu ţin cont de ceea ce se află în spate” a spus ea.

A vorbit despre proiectele sale, ale Teatrului Bulandra, despre preocuparea sa de a deschide teatrul şi pentru publicul din ţară şi cel din străinătate, despre recentul parteneriat făcut cu un impresar pentru ca spectacolele teatrului să călătorească prin ţară şi poate şi la Suceava, oraşul cu care nu are doar o legătură de familie, ci „o legătură de respect”. O „cerere de prietenie” a lansat Teatrului Municipal „Matei Vişniec” şi o afirmaţie – aceea că „uşa teatrului Bulandra este deschisă şi vă aşteptăm să veniţi cu spectacolele de aici la Bucureşti”.

 „Nu sunt un om de succes, ci o fiică a Sucevei” a spus, emoţionată, jurnalista Mihaela Crăciun, din 1996 la TVR, fost corespondent al judeţului Suceala la Ştiri, producător şi prezentator de ştiri, moderator şi producător de talk-show, care a ţinut să mulţumească tuturor celor datorită cărora se află aici, începând cu părinţii – „îngerii mei”, continuând cu ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. „Televiziunea este o stare de graţie” a declarat ea, lung fiind şirul celor care au ajutat-o să-şi facă meseria, să aibă întâlniri remarcabile şi să realizeze interviuri memorabile, prieteni şi membri de familie, prof. universitar dr. Mihai Iacobescu, „mentorul meu”, fiind unul dintre cei către care s-au îndreptat mulţumirile sale.

A salutat prezenţa în sală a doamnelor primar din Soroca şi Mahala, care au fost călduros aplaudate. „Vă mulţumim pentru rezistenţa dv. de acolo” li s-a adresat, în aplauzele puternice ale celor prezenţi.

„Am învăţat de la dumneavoastră” a adăugat, insistând asupra unui alt film vizionat de cei prezenţi, despre cămaşa cu altiţă: „Oriunde ne-am duce, luăm cu noi propria identitate. Cămaşa cu altiţă reprezintă identitatea mea de bucovineancă, o piesă cu sentimentele celor care au cusut cu ea”, „cămaşa cu altiţă trebuie să intre în patrimoniul imaterial UNESCO” a spus Mihaela Crăciun.

Artişti…

Pe scena teatrului au urcat artişti valoroşi, răsplătiţi cu binemeritate aplauze. A cântat la vioară Ioana Ştempel (cea pentru care participanţii la gală au donat, în urna mobilă care a circulat prin sală, peste 8000 de lei), acompaniată de profesorul Iohannes-Raimund Onesciuc, cel care a acompaniat-o şi pe Valentina Maria Tablan-Popescu, valoroasă componentă a la fel de valoroasei corale „Ciprian Porumbescu” din Suceava. A cântat Mihaela Popescu – „un nume sinonim cu muzica folk şi cu poezia, o voce fascinantă, foarte iubită la ea acasă”, după cum a prezentat-o Angela Zarojanu, a recitat sensibila şi talentata Adela Şulea, au cântat Gabriela Mihaela Morar – muzică populară şi Angela Ganea – muzică uşoară.

Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, dirijat de Viorel Leancă, şi Ansamblul „Kolomeika”, coordonat de prof. Zirca Ianoş de la Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, au oferit momente de virtuozitate artistică, îndelung aplaudate, montări coregrafice inedite şi spectaculoase, interpretări instrumentale de excepţie.

…şi premii

Trofee, plachete, diplome, flori au primit cele două invitate de onoare ale galei, Mihaela Crăciun şi Catinca Maria Nistor, precum şi toţi artiştii care s-au aflat pe scenă, pentru merite deosebite în domeniul lor de activitate. Au primit premii Corala „Ciprian Porumbescu” şi dirijorul său, Lucian Tablan-Popescu, Otilia Clipa, Adriana Dascălu-Bulina şi Mihaela Zâna Bârsan, Tatiana Vântur, Sofia Vicoveanca, Iohannes-Raimund Onesciuc, Ansamblul „Ciprian Porumbescu” (care, anul acesta, a sărbătorit 65 de ani de activitate) şi dirijorul Viorel Leancă, Ansamblul „Kolomeika” şi prof. Zirca Ianoş, precum şi toţi cei care au făcut ca mult invocata egalitate de şanse să nu fie doar o vorbă, ci o realitate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI