E vremea demagogilor

Ce şi cine sunt demagogii? După DEX sunt „persoane care caută să-şi creeze popularitate prin mijloace nedemne (promisiuni mincinoase, denaturarea faptelor, linguşire, discursuri bombastice) cu scopul de a-şi realiza ambiţiile personale“. Despre demagogie şi demagogi s-au scris mii de cărţi, s-au făcut sute de filme, multe celebre, se învaţă la şcoală, la psihologie, pedagogie şi filosofie, dar degeaba. Fenomenul a devenit obişnuinţă. Fără demagogie nu se mai pot câştiga alegeri, iar demagogii s-au aşezat de mult în fruntea poporenilor. La noi mai mult decât oriunde.

Demagogia este arma politicienilor şi a partidelor populiste aflate momentan în pană de idei reformatoare şi programe politice responsabile pentru dezvoltarea României, idei şi programe care să adune aderenţi în cunoştinţă de cauză. În lipsa suportului ideologic/ programatic, partidele vin cu două tipuri de abordări: pe de o parte, gogoşi electorale despre câte vor face şi vor drege, promisiuni neonorate vreodată, minciuni despre calităţile nemaiauzite ale tovarăşilor din frunte, iar pe de altă parte, înfricoşarea populaţiei votante în eventualitatea că nu vor fi ei aleşi, ci concurenţii lor de la alte partide. Noii veniţi cică n-au faţă de conducători, sunt toţi nepricepuţi/ incompetenţi, duşmani ai „românilor“, toţi o apă şi un pământ. Vai de mama lor, a noastră şi a ţărişoarei!

A se mai observa că demagogia a ţinut în viaţă PCR şi pe conducătorii acestuia peste 45 ani, iar revoluţia nu a făcut decât să consfinţească acest mod ticălos de a face politică: societatea s-a eliberat de tiranie şi de dictatură, dar nu s-a putut dezbăra de cultul personalităţii. Vă mai amintiţi? „Iliescu apare/ Soarele răsare“ şi mai era una care rima cu Ştefan cel Mare? Mai ţineţi minte ditirambii linguşitorilor la adresa lui Liviu Dragnea, „voievodul de Teleorman“ şi cel mai bun prim-ministru, Viorica-Vasilica Dăncilă, „mama copiilor din România“?

Acum, când stânga a pierdut guvernarea, demagogia a înflorit ca niciodată, iar minciunile, manipularea au început să curgă pârâu: România va dispărea din cauza guvernului PNL care nu ştie să lupte cu pandemia, actuala guvernare nu poate mări pensiile şi alocaţiile pentru copii, deşi guvernul anterior a lăsat bani, şi pentru a-i păcăli pe cetăţeni se ascund în spatele alegerilor anticipate, PSD declară că e de acord cu alegerile anticipate, dar se face luntre şi punte pentru a le bloca, ministrul Sănătăţii vrea să privatizeze sistemul naţional de sănătate…

Scopul acestor manipulări e cusut cu aţă albă: social-democraţii vor din nou la guvernare, de aceea speră să-i poată învinge pe liberali la viitoarele alegeri, anticipate ori nu, desfiinţându-i ca forţă politică şi leadership şi beştelindu-le ideea, programele politice. Preşedintele cică îi mână pe liberali spre anticipate, dar poporul nu vrea. Calcă în picioare constituţia şi voinţa majorităţii parlamentare… Vrea nu numai „guvernul meu“, ci şi „parlamentul meu“. Aşa că nu ar strica o nouă suspendare.

Nici cei de dreapta, recte liberalii şi Iohannis, nu stau degeaba: guvernul Orban, aşa interimar, cică îşi face treaba foarte bine, are soluţii pentru evitarea colapsului apropo de gripa chinezească, dar e nevoie urgentă de alegeri anticipate pentru a scăpa de blocada pesedistă şi a-şi putea pune în aplicare reformele. Care reforme? Nu ni se spune foarte clar.

Deocamdată, CCR a spus „Stop joc!“, interesată să scoată PSD din încurcătură şi să-i asigure vânt din pupa pentru viitoarele alegeri. Necazul e că impresia generală de curte partizană se vede din cosmos de o mulţime de ani, iar de astă dată s-a amestecat în jocul politic. Cum aşa? Fiindcă majoritatea politică nu se poate proba cu declaraţii politice, ci prin votul parlamentarilor.

Ceea ce înseamnă că, în loc să se rezolve criza politică, ea va continua probabil până le alegerile la termen. Nu asta a fost pofta partidelor susţinătoare a guvernelor conduse de Liviu Dragnea? E tot mai clar că sub spectrul dragniot stânga românească va marşa mult şi bine, iar dezvoltarea, modernizarea României vor mai avea de aşteptat. Eventual până la Sf. Aşteaptă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: