Procurorii suceveni au trimis în judecată un fals afacerist

> El a înşelat 45 de persoane, obţinând astfel aproape un milion de lei

Un pseudo-afacerist a fost trimis în judecată pentru un şir de infracţiuni economice. Acesta fapt a fost anunţat ieri printr-un comunicat de presă, de Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Bărbatul va fi judecat pentru înşelăciune (45 acte materiale), spălarea banilor, evaziune fiscală şi folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, în folosul lui propriu.

Potrivit procurorilor, în perioada mai 2017 – septembrie 2019, la diferite intervale de timp, prezentându-se sub o calitate mincinoasă de reprezentant al societăţii comerciale X, deşi nu avea această calitate, iar societatea a fost o perioadă inactivă şi nu avea angajaţi, bărbatul a indus în eroare 45 persoane (fizice şi juridice) cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de prestări servicii, prezentându-le, ca adevărate, fapte mincinoase (înscrisuri întocmite în numele societăţii X semnate de acesta). Acţiunile întreprinse de bărbat i-au adus acestuia un venit injust de 828.900 lei.

În aceeaşi perioadă, în mod repetat, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cunoscând că sumele de bani provin din săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, inculpatul şi-a însuşit din contul societăţii X, deschis la o unitate bancară, utilizând cardul ataşat contului şi de la ATM-urile unităţilor bancare amplasate pe raza municipiului Suceava şi a municipiului Bucureşti, prin retrageri zilnice şi succesive de numerar, suma totală de 73.807,91 lei şi a depus sumele de bani astfel retrase în conturile personale deschise la diferite unităţi bancare, cât şi în contul deschis pe numele administratorului de drept al societăţii X, la care bărbatul avea acces, fiind împuternicit pe cont, cu scopul de a ascunde sau disimula originea ilicită a acestor sume de bani, ce au fost utilizate ulterior pentru a efectua plăţi către diverse persoane fizice şi juridice

Procurorii susţin că în perioada 3.05.2017 – 31.09.2019, în calitate de administrator de fapt al societăţii X, bărbatul a omis înregistrarea în evidenţa contabilă a operaţiunilor rezultate din activitatea economică de contractare, execuţie, livrare şi montaj mobilier/panouri MDF în valoare brută totală de 914.225 lei, rezultând neevidenţierea şi nedeclararea cifrei de afaceri anuale real realizate, indicator de referinţă privind obligaţia persoanei impozabile de înregistrare în scopuri de TVA, neîndeplinirea obligaţiei de înregistrare în scopuri de TVA având drept scop sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind calcularea, înregistrarea, declararea şi plata TVA-ului aferent. În aceeaşi perioadă, a omis evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale ale agentului economic a veniturilor în cuantum de 182.360 lei din care în anul 2017 în valoare de 75.220 lei, în anul 2018 în valoare de 23.247 lei şi în anul 2019 în valoare de 83.893 lei, realizate din activitatea de contractare, execuţie, livrare şi montaj mobilier/panouri MDF.

Prin activităţile menţionate mai sus, bărbatul, în calitate de administrator de fapt al societăţii X, a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 164.776 lei.

Pe lângă aceasta, în calitate de administrator de fapt al societăţii X, în perioada 3.05.2017 – 31.03.2019, bărbatul şi-a însuşit din casieria societăţii suma 254.408 lei, reprezentând numerarul ce ar fi trebuit să existe în casierie, sumă evidenţiată în soldul debitor al contului 5311 „Casa în lei”.

Sursa citată mai menţionează că în cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare aparţinând bărbatului până la concurenţa sumei de 966.076 lei.

Cauza a fost instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: