O dublă sărbătoare la Câmpulung Moldovenesc

Am putea-o numi dublă sărbătoare pentru că doi autori, originali în felul lor, şi-au lansat cărţile. Este vorba de Ana Andronicescu (Andra Condur), cu volumul „Întâmplări versificate”, şi de Constantin Rusu Bucovineanul, cu „Drumuri împlinite” (proză şi poezie).

Moderată de Traian-Gabriel Ojog, un animator cultural al municipiului, a cărui amprentă s-a pus şi pe manifestarea de la „Hanul Mărioarei” (cum, dintr-o glumă, s-a propus denumirea acestei locaţii), s-a bucurat de prezenţa unui numeros public. Ana Andronicescu a fost onorată nu numai de familie, colegi de serviciu, colaboratori, ci şi de un grup de colegi de la Şcoala de Cooperaţie din Huşi, unde a fost elevă. Între oaspeţi s-a aflat şi fosta ei profesoară de română, doamna Maria Potor, al cărei soţ, plecat în veşnicie, i-a fost autoarei diriginte.

Despre cărţi a vorbit prof. dr. Luminiţa Ţaran, vicepreşedintă a Cenaclului „Ţara de sus”. Referindu-se la volumul „Întâmplări versificate”, vorbitoarea o caracterizează pe Ana Andronicescu ca pe un creator ce se pronunţă în stil modernist, cum simte, ce vrea şi cum vrea, fiecare poezie a sa fiind un medicament pentru viaţă, scriind fără zorzoane tot ce o impresionează în bine sau în rău.

Despre autorul volumului „Drumuri împlinite”, care, în cele aproape 600 de pagini, ilustrate cu fotografii, conţine proză, poezie religioasă, lirică etc., s-a mai scris…

Costică a lui Petrea Ţărănoaie, care a trăit 22 de ani peste Ocean, şi-a luat numele de Constantin Rusu Bucovineanul, în dorul Bucovinei sale dragi, despre care a scris şi continuă să scrie cu mult suflet. Prezentatoarea, prof. L. Ţaran, îl consideră ca fiind un povestitor şi un poet original, care se regăseşte pe sine în tot ce scrie.

Un contabil pus pe şotii şi o faptă de mare omenie

Acesta este titlul pe care l-aş fi dat însemnărilor mele, dacă n-ar fi fost vorba despre lansarea celor două volume.

Ana Andronicescu şi-a sărbătorit în ziua de 20 februarie a.c. 70 de ani de viaţă, o viaţă complexă, tumultuoasă, plină de vocaţie şi dăruire pentru sine, pentru ai săi, dar şi pentru alţii.

Ipostazele în care ni s-a prezentat singură sunt multiple: un contabil priceput şi căutat, dovadă fiind prezenţa la lansarea cărţii sale a multora dintre cei pentru care a lucrat sau cu care colaborează. Un coleg sincer, plăcut şi pe care te poţi bizui, cum au ţinut să o caracterizeze şi profesoara sa, venită de la Huşi, şi alţi colegi, răspândiţi acum în diverse locuri din ţară.

Talentată, veselă, a fost sufletul bogatei manifestări artistice organizate cu acest prilej. Şi-a spus cuvântul de bun venit spectatorilor în versuri. Prin poeziile „Autobiografică”, „Zodiacul”, „Soţului meu” şi altele, şi-a prezentat viaţa, tot ce era nevoie să aflăm despre ea.

În videoclipurile care au întregit frumuseţea manifestării, din care n-au lipsit „Plăieşii” din Republica Moldova, soliştii Alexandru Brădăţan, Vlăduţa Lupău şi alţii, A. Andronicescu a apărut, în hazul tuturor, dirijând o orchestră simfonică, cântând la fluier – pe bune – sau făcând alte „şotii”, spre încântarea publicului.

Programul artistic a fost deosebit de bogat şi frumos. S-au prezentat, printre alţii, pe scenă (regia tehnică a fost asigurată de Yulmis Studio prin Iulian Constantin), creând o imagine frumoasă, interesantă şi care a dat impresia unor ansambluri mari; deşi, spre exemplu, în programul dat de formaţia „Arcanul”, din Fundu Moldovei, au dansat doar trei perechi. Pregătit de Liviu Ţăran, nepot al vestitului Ilie Cazacu, programul a cuprins cântece, dansuri tradiţionale, portul din această zonă, fiind întregit şi de prestaţia solistei Ana Tonegaru.

Şi-au dat concursul Grupul vocal-instrumental „Piatra Şoimului”, coordonator fiind Virgil Macovei, conducerea muzicală fiind asigurată de Adrian Codreanu. A creat momente de virtuozitate la nai prof. Romeo-Constantin Grosu, acompaniat la acordeon de prof. Daniel Sabie, şi el aniversându-şi atunci ziua de naştere.

Invitat special de Constantin Rusu Bucovineanul a fost cunoscutul solist din Ţara Dornelor Pamfil Roată, cu un repertoriu bogat şi specific zonei, programul artistic încheindu-se cu momentul creat de colegul celei sărbătorite, cântăreţul Trifan Bălăucă, de profesie contabil-şef, care, printre altele, a distrat publicul cu piesa „Usturoi din Copălău”, localitate de unde se trage. De asemenea, ca un dar adus celor prezenţi, din partea oaspeţilor, profesoara şi poeta Aura Dan, din Huşi, a recitat din creaţiile sale şi a interpretat scene din „Amintirile” lui Creangă.

Activitatea s-a încheiat de fapt cu un act de mare omenie săvârşit de sărbătorita zilei, doamna Ana Andronicescu, care a dăruit tot ce a încasat pe cărţile sale bunicii Anei Hopp, copil care într-un accident grav a paralizat, şi-a pierdut vorbirea şi are nevoie de ajutorul nostru, al tuturor, pentru a se trata şi reveni la o viaţă normală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: