În prima lună a anului

Nouă lucrători la negru

> Pentru muncă nedeclarată, inspectorii ITM au sancţionat 13 angajatori, valoarea amenzilor aplicate însumând 160.000 de lei

În luna ianuarie, inspectorii de muncă suceveni au depistat 14 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, precizează că în cauză erau patru persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor, până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii.

În primă lună a anului 2020, personalul ITM a depistat nouă lucrători fără contracte individuale de muncă, prestând la negru, la aceştia adăugându-se o persoană care muncea în perioada suspendării contractului individual de muncă.

Pe durata lunii ianuarie, în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii ITM au avut 215 controale, inspectorul-şef Romeo Butnariu subliniind că verificările s-au lăsat cu aplicarea a 68 de sancţiuni contravenţionale, iar valoarea amenzilor ridicându-se la 210.500 de lei. Pentru munca nedeclarată au fost sancţionaţi 13 angajatori, valoarea amenzilor aplicate însumând 160.000 de lei. Cu ocazia descinderilor la agenţii economici din judeţ, inspectorii ITM Suceava au depistat deficienţe legate de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului cuvenit în cazul muncii suplimentare, cât şi în ceea ce priveşte acordarea concediilor de odihnă. De asemenea, s-a mai descoperit că unii dintre agenţii economici controlaţi nu s-au conformat reglementărilor în vigoare referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de către fiecare salariat în parte. Pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, în prima lună din anul 2020 inspectorii de muncă suceveni au avut 67 de controale, cele 91 de sancţiuni contravenţionale totalizând 11.500 de lei. Controlorii au constatat, printre altele, că unii dintre angajatori nu deţineau autorizaţie de funcţionare din punctul de vedere al securităţii în punctele de lucru, nu au organizat activitatea de prevenire şi protecţie sau nu au stabilit programe de verificare şi întreţinere a echipamentelor de muncă.

Conform lui Romeo Butnariu, pe 31 ianuarie 2020, în Registrul general de evidenţă a salariaţilor din judeţul Suceava figurau 131.335 de contracte de muncă, dintre care 121.938 cu durată nedeterminată, iar 9.397 cu durata determinată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: