Ziua Dezrobirii Rromilor – Lecţie-spectacol de istorie inedită

La iniţiativa inspectorului şcolar pentru educaţia rromilor, prof. Lucian Dimitriu, elevii şcolilor gimnaziale Mitocu Dragomirnei, Valea Moldovei şi Zvorâştea, au comemorat vineri, 21 februarie a.c., 164 de ani de la dezrobirea rromilor din Principatele Române, printr-un spectacol care a reliefat istoria, tradiţiile şi obiceiurile rromilor, dedicat zilei de 20 februarie. La acea dată, în urmă cu 164 de ani, a fost promulgată legea prin care rromii au devenit liberi, cu drepturi şi îndatoriri egale cu ale celorlaţi cetăţeni din ţara noastră. Elevii şcolii Gimnaziale Mitocu Dragomirnei au fost pregătiţi de cadrele didactice Cătălina Elena Simioniuc, Ignat Adina şi Istrate Monica.

„Este pentru a doua oară când ţinem o astfel de «lecţie». Am jucat un joc de roluri, fiecare dintre elevi fiind rugat să intre în pielea unui personaj precum un rrom liber, unul cu statutul de sclav sau chiar în pielea unui boier. După joc, am discutat cu ei, iar cei care au întruchipat rromii robi mi-au spus că nu le-a plăcut deloc, pentru că nu aveau libertate, nu se puteau căsători cu cine doreau, nu puteau avea proprietăţi. Mă bucur că au înţeles toţi însemnătatea acestei zilei” a povestit inspectorul pentru educaţia rromilor Lucian Dimitriu, unul dintre coordonatorii proiectului „Drumul de la robie la libertate”, alături de prof. Elena Cătălina Simioniuc.

Elevii au avut parte de această lecţie-spectacol de istorie desfăşurată în localul Grădiniţei cu Program Normal Mitocu Dragomirnei, prin amabilitatea directoarei Daniela Corbu-Domşa şi a profesorului coordonator al grădiniţei, Daniela Logigan. Menţionăm că evenimentul i-a avut invitaţi pe profesorul de flaut Neculai Creţu şi pe acordeonistul Dumitru Sinescu, care au interpretat câteva melodii lăutăreşti autentice.

În cadrul manifestărilor desfăşurate cu această ocazie au participat elevi ai şcolilor gimnaziale Valea Moldovei, pregătiţi de prof. Pântea Aura Florentina, prof. Cotoc Florentina şi de directorul unităţii, Mihai Fedorovici, şi ai Şcolii Gimnaziale Zvoriştea, însoţiţi de directorul unităţii, prof. Tomescu Ioan Gelu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: