În programul Biroului Francez

Un nou curs de limba franceză

> Acesta va avea ca temă anotimpurile şi lunile anului şi concursul „O personalitate francofonă a zilelor noastre”

Francofonia în comunitate reprezintă un proiect francofon iniţiat de Centrul de Reuşită Universitară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, realizat în colaborare cu Biroul Francez Suceava, cu sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei, care îşi propune să încurajeze învăţarea limbii franceze şi să promoveze valorile Francofoniei în comunitatea suceveană.

De la demararea sa, în septembrie 2017, în cadrul proiectului au fost organizate peste 60 de activităţi francofone, dintre care menţionăm: conferinţe cu invitaţi francofoni prestigioşi, mese rotunde, stagii şi ateliere de formare, cursuri de limba franceză pentru copii şi adulţi, o şcoală de vară pentru copii, seri de film, lansări de carte, spectacole, concursuri, seri muzicale şi multe altele. La aceste evenimente ştiinţifice, culturale şi de divertisment au participat peste 120 de profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar, 450 de studenţi şi peste 2100 elevi şi liceeni, precum şi un mare număr de suceveni care au venit să asiste la „După-amiezile francofone”, organizate în fiecare zi de miercuri la Biroul Francez, dar şi la numeroase alte activităţi organizate de Centrul de Reuşită Universitară din Suceava.

În cadrul aceluiaşi proiect, a fost lansată revista francofonă „Rythmes, couleurs et paroles francophones”, o revistă de promovare a limbii franceze şi a culturilor francofone în spaţiul bucovinean. La 2 ani de la iniţierea sa, proiectul „Francofonia în comunitate” reprezintă deja o marcă de identitate a francofoniei sucevene şi contribuie în mod decisiv la vizibilitatea evenimentelor francofone din această regiune, fapt pentru care echipa proiectului a propus continuarea sa în 2020, cu noi activităţi de interes pentru comunitatea suceveană. Astfel, în primele luni ale anului 2020, au fost organizate cursuri săptămânale de limba franceză pentru copii (Biroul Francez) şi pentru adulţi (USV), cursuri care vor continua şi în această săptămână, iar în lunile care urmează vor fi organizate alte evenimente francofone, precum conferinţe, lansări de carte, stagii de formare pentru profesori şi studenţi etc.

Miercuri, 26 februarie 2020, ora 17, Biroul Francez, în colaborare cu Centrul de Reuşită Universitară (CRU) Suceava, vă propune un nou curs de limba franceză, care va avea ca temă anotimpurile şi lunile anului. Lector dr. Mariana Şovea şi lectoriţa de franceză Sophie Bordas vor propune activităţi variate, care să ajute micii francofoni să-şi însuşească noile noţiuni şi să le utilizeze în comunicarea curentă. Nu vor lipsi cântecul, jocul, fişele de lucru şi un manual special creat pentru învăţarea limbii franceze pentru copii – „Théo et Léo”.

În partea a doua a programului, începând cu ora 18, se va desfăşura a treia ediţie a concursului „Une personnalité francophone de nos jours”/ „O personalitate francofonă a zilelor noastre”, în cadrul căruia participanţii sunt invitaţi să prezinte o personalitate francofonă remarcabilă într-un anumit domeniu de activitate, ce poate constitui un exemplu de urmat pentru tinerii de azi. Tematica aleasă a mobilizat un număr de 16 concurenţi, elevi a trei licee (unul din Suceava, două din judeţ) şi ai unei şcoli gimnaziale din Suceava, ce vor prezenta, individual sau în echipă, personalitatea francofonă preferată. Juriul concursului va fi format din lector univ. dr. Mariana Şovea, responsabila CRU din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, profesor gr. I Irina Daniela Melisch, preşedinta ARPF, filiala Suceava, şi Sophie Bordas, lectoriţa de franceză a Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării/Biroul Francez. Toţi elevii vor primi diplome de participare şi dulciuri, iar câştigătorii se vor bucura de premii oferite de Centrul de Reuşită Universitară, cu sprijinul Agenţiei universitare a Francofoniei. Intrarea este liberă. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: