Politica la mişto

După audierile miniştrilor propuşi pentru viitorul guvern, aceiaşi cu ai actualului guvern interimar, impresia menţionată în titlu nu poate fi nicidecum evitată. Au fost trei zile de ruşine pentru politica românească: numeroşi politicieni aleşi de milioane de cetăţeni şi plătiţi foarte generos din ban public au uitat ce scop are activitatea lor în Parlamentul României şi au făcut ceea ce ştiu ei mai bine: s-au dat în stambă, şi-au dat arama pe faţă… „Ăştia sunteţi” zice un intervievat amărât. Acum cred că toată lumea, cu excepţia celor 10-11 procente, înţelege de ce principala instituţie a democraţiei stă atât de prost în sondaje.

Este pentru prima dată când nu am văzut nici măcar un comentariu pozitiv al audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului, din contra, titlurile evocau circul politic, „circoteca“, bătaia de joc la adresa contribuabililor care-şi plătesc cinstit impozitele pentru ca măcar ceva să se schimbe în bine în ţara aceasta, miştoul la adresa candidaţilor şi a susţinătorilor acestora, bădărănie, mitocănie, mahala, şmechereală, golănie, procese de intenţie, tratament inchizitoriu sau şcolăresc cu întrebări încuietoare. O ruşine naţională care provoacă dezgust.

Iată câteva mostre apropo de stilul de „conlucrare“ parlamentară în vederea unei bune guvernări: „fiecare se comportă după cum vine de la mă-sa!… în Norvegia, nu ştiu unde băteai clopotele“. „Eşti un individ obraznic, clopotarule!” a urlat dl Bacalbaşa. „Teodorovici joacă tragedia liliacului care nu e nici mamifer[,] nici pasăre. Sunteţi socialist sau liberal? După ce vă veţi clarifica ideologic, să vă hotărâţi şi dacă puneţi întrebari sau daţi sfaturi” (Pavel Popescu). Un senator PSD a intervenit în apărarea lui Teodorovici: „Liliacul poate să fie şi floare…” „Dle Roman, aveti o problemă? Duceţi-vă şi controlaţi-vă!” (Carmen Dan). „Mă faceţi dezechilibrat?“ „Dacă aşa arată bărbaţii…“ „Vă rog[,] un pahar de apă pentru domnul lider sau un Distonocalm sau ceva mai tare, că nu cred că e bun Distonocalmul“ (Adrian Solomon). „Vă rog să nu mai manipulaţi şi alertaţi populaţia că se întâmplă lucruri ascunse la Ministerul Muncii! Intoxicaţi oamenii cu ştiri care creează panică” i-a spus Violeta Alexandru Olguţei Vasilescu.

Această lungă, prea lungă, înşiruire demonstrează cât de jos au ajuns parlamentarismul românesc şi calitatea, suportul intelectual şi moral ale aleşilor. E clar că ne facem iluzii: aşteptările noastre legate de reforme şi modernizarea României, de apropierea de democraţiile occidentale nu pot avea niciun fundament cert în afară de vorbe de clacă. Acesta să fie motivul pentru care se doresc alegeri anticipate? Ce şanse sunt să se schimbe ceva prin alegeri libere? Slabe speranţe.

Se cuvin câteva explicaţii: toţi au considerat că audierile parlamentare nu aveau niciun rost din moment ce guvernul Orban 2 trebuia să cadă. Ele, însă, sunt o formă şi o procedură prevăzute de constituţie. Majoritatea partidelor, inclusiv PSD, au acceptat totuşi, cel puţin verbal, alegerile anticipate şi nu am înţeles ce le-a oprit să trântească guvernul o dată, de două ori, de câte ori era nevoie ca să fie procedura îndeplinită şi să poată fi convocate alegerile. Şi nici nu pot înţelege de ce era nevoie de spectacolul absurd din comisii de moment ce aproape toţi sunt de acord, fie şi declarativ, cu demisia parlamentului şi convocarea alegerilor anticipate. Ceea ce înseamnă că toţi au dorit circul ca un preambul la viitoarea campanie electorală, care, iată, a debutat mai mizerabil ca oricând după revoluţie. Speră bătăuşii că astfel vor obţine mai multe voturi? Ei, bine, de data asta nu cred că le va merge.

Fiindcă după marile proteste consecutive OUG 13 şi după plecarea masivă din ţară a celor 4-5 milioane de cetăţeni apţi de muncă, bătălia politică a căpătat un aspect legat de moralitate şi cinste, nu de scandal, minciună şi manipulare. Demonstraţiile pentru suta de lei în plus la salariu sau pensie au dispărut, acum vrem justiţie, stat de drept şi corectitudine. Acum avem nevoie de oameni integri şi cu carte pe bune.

E simplu: unii vor înţelege şi vor merge înainte, alţii nu vor înţelege şi vor fi obligaţi de vot să înţeleagă. Nehotărâţii nu vor avea niciun cuvânt de spus.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: