Dragobetele este pentru toate vârstele

De la bun început trebuie să fac precizarea că, după mine şi nu numai, sărbătoarea dragostei la români, Dragobetele, nu este numai pentru cei tineri, ci este pentru toţi cei care, la vederea unui lucru foarte frumos, nu numai o femeie frumoasă, le bate inima mai tare. Aşa după cum un om este bine să rămână în sinea sa un copil, tot aşa şi trebuie să iubească, indiferent de vârsta pe care o are!

Aşa am considerat şi noi, pensionarii de la CARP Speranţa” din Rădăuţi, care, după ce-am povestit despre cel care a fost Grigore Vieru, marele poet şi patriot român, la împlinirea celor 85 ani de la naşterea sa, am discutat şi despre sărbătoarea Dragobetelui.

Dna Ana Marcu, preşedinte, a deschis manifestarea artistică, apoi noi am desfăşurat activitatea aşa cum am pregătit-o. În primul rând am vorbit despre viaţa şi activitatea literară a lui Grigore Vieru, la manifestare aducându-şi contribuţia Ioan Iosif, Ion Burciu, Ghiţă Aga, Rodica Strateciuc, Adrian Şindilariu, Pesclevei Marin şi subsemnatul.

Am vorbit apoi despre originea sărbătorii Dragobetelui, sărbătoare foarte dragă românilor din adâncul veacurilor, precum şi despre teoriile care există despre această sărbătoare de suflet a românilor. Am recomandat tuturor să studieze cele afirmate de cercetătorii Ion Ghinoiu şi Ovidiu Focşa, cele mai autorizate voci în explicarea etimologiei acestui termen. Foarte interesante sunt şi obiceiurile practicate în această zi în diferite zone ale ţării.

Toţi cei menţionaţi mai sus au discutat şi despre Dragobete: reprezentare, simbol, controverse în legătură cu sărbătorirea lui… S-a menţionat că şi la noi, cam de două decenii, se sărbătoreşte şi Dragobetele, exemple fiind Colegiul „Andronic Motrescu”, Colegiul „E. Hurmuzachi”, care de ani de zile sărbătoresc Dragobetele sub deviza „Dragobetele sărută fetele”.

Dl Mihai Frunză ne-a împărtăşit impresiile sale pe care le-a acumulat în cursul a două excursii făcute în Basarabia şi în împrejurimile Cernăuţilor. A vorbit despre situaţia şcolilor din partea de nord a Bucovinei, află sub ocupaţie ucraineană. A arătat ce frumos a fost spectacolul prezentat la Mănăstirea Putna de un ansamblu folcloric venit din Basarabia, considerând că este absolut necesar să le întoarcem vizita cu formaţii şi ansambluri folclorice din zona noastră. Am făcut cunoscut că SCLRB a primit invitaţie din partea societăţii similare din Cernăuţi pentru a participa la sărbătoarea „Mărţişorului”, în ziua de 1 martie a.c. Sunt sigur că Societatea pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina va merge la acest spectacol cu o delegaţie destul de numeroasă.

Dna Ana Marcu a comunicat că CARP va organiza o excursie în Delta Dunării, de 4 zile, itinerar, cazare, obiective. Totodată a arătat că, la solicitarea unui mare grup format din membrii clubului pensionarilor, se are în vedere organizarea unei excursii de 3 zile, între 11 şi 13 septembrie, până la Baia Mare. Iar în luna octombrie, dacă găsim doritori, să planificăm o excursie în Portugalia!

prof. GH. DOLINSKI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI