Prefectura Suceava:

Cei 14 cetăţeni care au revenit din Italia la Valea Moldovei au fost verificați din punct de vedere medical

> Ei nu sunt infectaţi de coronavirus

Prefectura Suceava a dezminţit ieri informaţii apărute în presa locală şi cea centrală referitoare la sute de persoane revenite din Italia la Valea Moldovei. Astfel, potrivit unui comunicat al Prefecturii, emis marţi, s-au întors doar 14 cetăţeni, toţi din regiuni italiene neafectate de virus.

Suplimentar, persoanele respective au fost controlate medical, rezultatele demonstrând că niciuna nu e afectată de coronavirus. Pe lângă aceasta, autorităţile au instituit o comisie care se ocupă de acest caz.

Redăm mai jos comunicatul Prefecturii Suceava. (N.B.)

Referitor la informaţiile apărute în spaţiul public în data de 24.02.2020 cu privire la revenirea în ţară a unui grup de aproximativ 300 cetăţeni de etnie rromă din comuna Valea Moldovei, ca urmare a epidemiei de coronavirus declarată în anumite regiuni italiene, facem următoarele precizări:

În data de 24.02.2020, Şcoala Generală cu Clasele I-VIII Valea Moldovei, judeţul Suceava, prin adresa nr. 467/ 24.02.2020, a informat Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava cu privire la faptul că aproximativ 300 de persoane s-au întors din Italia din zone afectate de 2019-nCoV, intrând în direct cu aproximativ 400 de elevi.

Ulterior acestei adrese, într-un interval de câteva ore, Şcoala cu Clasele I-VIII Valea Moldovei, judeţul Suceava, a revenit cu o nouă adresă prin care se „aduc lămuriri privind adresa nr. 467/ 24.02.2020” prin care comunicau Direcţiei de Sănătate Publică Suceava că, în urma verificărilor efectuate la faţa locului, au constatat că nicio persoană din cele întrebate nu vin din localităţile închise din Italia afectate de virusul 2019-nCoV.

În data de 25.02.2020, prin adresa nr. 4500/ 25.02.2020, Primăria Valea Moldovei informează DSP Suceava că în localitatea Mironu s-au întors „mai mulţi cetăţeni de etnie rromă”, fără a indica un număr exact.

Având în vedere comunicările primite prin intermediul structurilor MAI, anterioare apariţiei în spaţiul public a diverselor informaţii ce vizau aceste aspecte, prefectul judeţului Suceava a dispus Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava să procedeze la o verificare amănunţită a acurateţei informaţiilor din spaţiul public, respectiv a localităţilor de plecare a pasagerilor şi a mijloacelor auto care au asigurat transportul cetăţenilor dinspre Italia către comuna Valea Moldovei.

Astfel în data de 24.02.2020, IPJ Suceava a informat Direcţia de Sănătate Publică Suceava că au fost identificate 14 persoane care au revenit în comuna Valea Moldovei din Italia, şi anume: din oraşul Ferrara 10 persoane şi regiunea Foggia, 4 persoane. Atât oraşul Ferrara cât şi regiunea Foggia nu sunt în lista oficială raportată de autorităţile italiene privind zonele carantinate sau afectate de infecţia cu coronavirus.

Prefectul judeţului Suceava a discutat în cursul zilei de luni cu deputatul Daniel Vasile, reprezentant al minorităţii rrome, care l-a asigurat de tot sprijinul organizaţiei de la nivel local şi că se va deplasa acolo inclusiv dl Virgil Pohoaţă, liderul Partidei Rromilor Suceava, pentru a desfăşura o acţiune de verificare a aspectelor semnalate în mass-media în data de 24.02.2020 cu privire la situaţia din comuna Valea Moldovei. Acesta a dat asigurări că toată comunitatea va coopera, că va transmite toate datele în mod real, astfel încât nici sănătatea lor şi nici sănătatea celorlalte persoane din comunitate să nu fie pusă în pericol.

Prin Ordinul prefectului nr. 130/ 25.02.2020 a fost constituită o comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava şi compartimentului de asistenţă socială din cadrul Primăriei Valea Moldovei, pentru verificarea situaţiei privind aspectele sesizate ca urmare a întoarcerii unor cetăţeni de etnie rromă din Italia în localitatea Mironu, comuna Valea Moldovei, judeţul Suceava.

Comisia mixtă îşi desfăşoară lucrările sub coordonarea domnului Daniel Prorociuc, subprefectul judeţului Suceava, şi are ca atribuţii principale: verificarea, din punct de vedere medical, a celor 14 persoane întoarse în ţară şi identificate în cursul zilei de 24.02.2020; verificări cu privire la posibilitatea de a mai exista şi alte persoane revenite, oraşele şi regiunile italiene din care aceştia au plecat.

Până la ora transmiterii acestui comunicat, în grupul revenit în localitatea Mironu, comuna Valea Moldovei, NU a fost identificată nicio persoană care să fi staţionat sau domiciliat în oraşele sau provinciile carantinate de autorităţile italiene şi transmise autorităţilor române.

Prefectul judeţului Suceava solicită autorităţilor publice locale să manifeste echilibru în declaraţiile publice şi să ofere informaţii verificate şi confirmate din punct de vedere al veridicităţii, având în vedere că acestea au obligaţii pe linia respectării ordinii publice şi asigurării siguranţei cetăţeanului.

Facem precizarea că în acest moment NU avem niciun pacient diagnosticat pozitiv cu coronavirus, la nivelul judeţului Suceava sau pe teritoriul României. Mai mult, după cum am comunicat şi anterior, din informaţiile comunicate de autorităţile italiene NU a fost semnalat niciun caz de cetăţean român din Italia suspect de coronavirus.

Asigurăm din nou populaţia că instituţiile publice cu atribuţii în gestionarea acestei situaţii activează, conform metodologiei, existând la nivelul judeţului o capacitate de reacţie şi adaptare rapidă, măsurile dispuse dovedindu-se eficiente.

Totodată facem un apel la persoanele care se vor întoarce din Italia să completeze formularele prezentate cu date reale, iar după evaluarea medicală să respecte cu stricteţe recomandările personalului medical.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI