Comisar-şef Ionuţ Epureanu:

Anual, populaţia unui sat mic moare pe drumurile din judeţ !

Fiecare accident generează traume în mai multe familii, iar inclusiv aceste tragedii îşi pun amprenta şi pe societatea noastră. Nimic n-o să meargă bine dacă vei avea oameni necăjiţi, oameni care au trăit traume la viaţa lor

 Comisarul-şef de poliţie Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Suceava, a declarat recent, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că tragediile din numeroasele accidente rutiere din judeţul Suceava determină şi probleme în dezvoltarea societăţii, apreciind că o societate se dezvoltă mai bine dacă nu este afectată de numeroase evenimente nefericite.

Epureanu a spus că poliţiştii suceveni trec prin momente de „semidisperare profesională” când văd că, după o lună şi jumătate de iarnă, cum au fost ianuarie şi februarie, s-au înregistrat deja 12 morţi în accidente rutiere.

El crede că inclusiv natura nu ajută prea mult oamenii, pentru că în anii precedenţi erau nămeţi şi nu erau accidente rutiere atât de grave.

„Să vezi în ianuarie şi prima jumătate din februarie 12 oameni morţi, în principal pe indisciplină pietonală sau neacordare de prioritate pe trecere pentru pietoni, în 2020, e din nou o problemă destul de mare” a spus comisarul-şef de poliţie.

El a arătat că toată lumea achiesează la ideea că se merge „ca nebunul” pe drumurile publice, se merge cu viteză… Dar s-a întrebat despre ce viteză se poate vorbi când o persoană moare în accident rutier după ce a căzut din cuva unui buldo-excavator.

„Merge cu buldo-excavatorul pe drum, poziţionează alt cetăţean în cuvă, frânează şi se ajunge la deces. E puţin absurd. Ce să mai înţelegi dintr-un accident când un tânăr de 32 de ani opreşte maşina pe marginea drumului, vrea să-şi cumpere ceva de la un comerciant ambulant şi este spulberat pe un drum european care ar fi un drum de viteză” a spus Epureanu.

El consideră că educaţia rutieră trebuie începută din şcoală.

„Să treci strada e o banalitate, pare ceva simplu, dar în momentul acela trebuie să fii conştient că ai putea să-ţi pui viaţa în joc. Nu trebuie să devenim paranoici de câte ori trecem strada sau să jubilăm că am reuşit să o trecem ca o victorie a vieţii noastre. Sau să o luăm ca o provocare… Dar din punct de vedere statistic, lucrul acesta ar trebui să ne dea de gândit” a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Suceava.

El a menţionat că a iniţiat din nou, şi anul acesta, proiecte în cooperare cu unităţi de învăţământ, cu şcoli, la care multe ONG-uri s-au alăturat şi fac lucruri extraordinare.

„Ne sunt alături, sunt oameni care fac eforturi, achiziţionează din fonduri proprii veste reflectorizante pentru cei din ciclul primar. Sunt încercări, poate mai mult de responsabilizare” a spus Epureanu.

El respinge ideea că Suceava are o „karma negativă”, că atrage morbiditate şi mortalitate. Dar recunoaşte că, din păcate, cifrele sunt potrivnice.

„Sunt 83 de morţi anul trecut, sunt 104 în anul precedent, este al şaselea an consecutiv în care Suceava e pe primul loc la nivel naţional ca mortalitate în accidente rutiere. În fiecare an se scade numărul morţilor în accidente rutiere, dar în fiecare an, un cătun, un sat mai mic, e ras de pe faţa judeţului nostru din cauza accidentelor rutiere” a spus Epureanu.

El a arătat că, în afara statisticilor, accidentele rutiere din judeţ produc tragedii în foarte multe familii.

„Fiecare tragedie rutieră ascunde după ea o tragedie de familie, cel puţin a unei familii. Nu este uşor, vă spun sincer, nici pentru autorul accidentului rutier, în afara cazurilor în care sunt iresponsabili complet în ceea ce priveşte şi bunul simţ, şi zona de legislaţie, dar mulţi autori de accidente rutiere trăiesc cu traume. Nu e uşor să trăieşti cu trauma că ai omorât un om, chiar dacă el a traversat neregulamentar sau este vinovat de acel accident rutier” a spus Epureanu.

El a subliniat că destine întregi sunt schimbate în urma unor astfel de evenimente rutiere.

„Sunt familii distruse, nu neapărat în urma accidentului rutier în sine, ci din cauza evoluţiei pe care o au în plan social. Am văzut familii cărora le-a murit copilul în accident rutier, iar apoi unul dintre părinţi a murit de inimă rea, alţii au intentat acţiuni de divorţ din cauza reproşurilor permanente pe care şi le-au adus privind educarea acelui copil” a spus comisarul-şef de poliţie.

El a menţionat că, dacă sunt urmărite în timp, aceste tragedii sunt extrem de complexe.

„Inclusiv aceste tragedii îşi pun amprenta şi pe societatea noastră. Nimic n-o să meargă bine dacă vei avea oameni necăjiţi, oameni care au trăit traume la viaţa lor. Cu cât sunt mai multe momente fericite într-o societate, cu atât ea este mai performantă şi din punct de vedere economic, social. Dacă o să ai victime de accidente rutiere, doar părinţi disperaţi care îşi smulg părul din cap, n-o să-i fie bine nimănui niciodată” a conchis Ionuţ Epureanu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: