Alegeri anticipate şi disperare

Nimeni nu poate spune sigur dacă vor fi sau nu anticipate, dar se vede cu claritate că partidele nu mai sunt atât de sigure în privinţa desfăşurării lor şi a rezultatelor. Se discută doar despre data lor, despre avantaje şi dezavantaje, despre aşteptări şi vise, nimic despre certitudini. Ca o caracteristică dâmboviţeană, toate partidele parlamentare se văd pe cai mari şi albi, declarându-se câştigătoare încă de pe acum: liberalii cică vor lua peste 40-45%, PSD şi el cică va reuşi până la alegeri să-şi refacă imaginea paradită după episodul Dragnea-Dăncilă, inclusiv prin reîntoarcerea la matcă a transfugilor şi realizarea unor alianţe conjuncturale. USR-Plus mizează pe puterea de penetrare a reţelelor de socializare şi pe alierea la locale cu PNL, iar UDMR a început deja rechemarea tuturor cetăţenilor şi a formaţiunilor maghiare acasă, la urne, la sânul Ţinutului Secuiesc şi al tătucului Kelemen Hunor, strângând legăturile cu iliberalismul şi finanţatorii darnici ai lui Viktor Orban. Cei „mici“, PMP, Pro România, ALDE… se zbat între a fi şi a nu fi, singura lor şansă fiind să se unească între ele. Formaţiunile neparlamentare încearcă şi ele marea cu degetul, dar anul acesta, fără succes, se pare. Ca şi altădată.

În tabloul de mai sus stă pitită şi disperarea pe care, însă, nimeni nu o afişează, iar teama de eşec, pentru cei mai mulţi unul scontat, planează peste calculele năduşite ale liderilor şi ale susţinătorilor din mass-media. În schimb, toată această tevatură provoacă aşteptări imense în rândul electoratului. Aşteptări provocate de reformele promise în educaţie, în sănătate, în construcţia de autostrăzi, pe de o parte, iar pe de alta de banii promişi pentru creşterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, cu alocaţiile dublate pentru copii şi o mulţime de alte promisiuni, toate mizând pe banii pe care i-a risipit cu dărnicie fosta guvernare.

Până la alegeri, ţara rămâne pe tuşă, la dispoziţia guvernului interimar care trebuie să suporte bătaia de joc a majorităţii parlamentare în vederea avizării de Parlament a miniştrilor propuşi. Fiindcă acest guvern trebuie să pice acum şi încă o dată ca să fie posibile alegerile anticipate. Cu această ocazie am descoperit cât de viteji şi pricepuţi erau domnii Teodorovici Orlando, Budăi Marius şi Zamfir Daniel, campionii miştoului grosier la adresa ministrului interimar Florin Cîţu, faţă în faţă cu reacţiunea. Ce vină va fi avut? De mirare nu mi-e miştoul lor, la care mă aşteptam, ci abuzurile, greşelile, minciunile, matrapazlâcurile lăsate în urmă după trei ani de guvernare la dispoziţia voievodului de Teleorman, căruia nu-i ieşeau din cuvânt, ba chiar le tremurau genunchii în faţă-i.

Tot un fel de vitejie, dar pe dos, este şi decizia diriguitorilor pesedişti de a nu mai spune că le e frică de alegeri, ba din contra, să susţină sus şi tare că vor anticipate… E clar că se vor face luntre şi punte să le amâne până la termen, dar ar dori fără costuri politice, căci şmecheria şi manipularea le-au fost mereu mai la îndemână decât adevărul în aceşti 30 de ani.

Disperarea partidelor şi a politicienilor, însă, nu-şi are rostul: concurenţă şi rivalităţi duşmănoase, manipulări şi linguşiri groase, atacuri mârşave… au fost şi în celelalte campanii electorale, iar guverne interimare am mai avut, fără ca principalele instituţii ale statului să fie zdruncinate din temelii. Este drept că, adesea, aceste instituţii s-au amestecat partizan de o parte ori de alta, în fond şi funcţionarii votează, dar bazele legale ale instituţiilor n-au fost alterate.

Mai gravă mi se pare disperarea acelora care aşteaptă reforme şi ajustări sectoriale precum elevii, cadrele didactice, bolnavii şi medicii, participanţii la traficul rutier şi feroviar. Ei aşteaptă măsuri clare pentru ridicarea standardelor educaţiei la niveluri europene, ar dori din partea serviciilor medicale mai multe facilităţi, mai multă solicitudine, tratamente mai eficiente. Nu în ultimul rând, diminuarea categorică a numărului exagerat al victimelor accidentelor de circulaţie, în majoritate din pricina reţelei proaste de drumuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: