Cinstire şi apreciere pentru preoţii pensionari din Protopopiatul Fălticeni

În data de 18 februarie 2020, a avut loc întâlnirea preoţilor pensionari din cadrul Protopopiatului Fălticeni, ca semn de preţuire pentru întreaga şi vrednica activitate desfăşurată în ogorul Bisericii.

 Întâlnirea s-a desfăşurat datorită unei bune colaborări dintre Protopopiatul Fălticeni, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” şi Asociaţia Umanitară „Credinţă şi Faptă”, care s-au implicat în acest demers de a arăta recunoştinţa pentru întreaga activitate preoţească din punct de vedere spiritual, administrativ, cultural şi social.

 Ziua a început cu slujba de Te Deum săvârşită de către pr. protoiereu Adrian Dulgheriu alături de pr. militar Cătălin Simion, prin care preoţii prezenţi au mulţumit lui Dumnezeu pentru bunătatea arătată în toţi aceşti ani de slujire preoţească. Pentru preoţii adormiţi întru Domnul, ctitorii bisericii şcolii militare, preoţii militari, căpitani ai „Regimentului 16 Dorobanţi”, episcopii militari ai Armatei Române şi ostaşii români căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea Credinţei şi a Patriei, s-a oficiat cu această ocazie o slujbă de pomenire, spre dovadă că actuala generaţie de preoţi nu şi-au uitat înaintaşii în slujire.

 Cuvântul de deschidere l-a avut pr. protoiereu Adrian Dulgheriu, care şi-a exprimat recunoştinţa preoţilor tineri faţă de înaintaşii lor, în misiunea din parohii şi în viaţa de familie: „La nivel practic, am putea spune că respectul înseamnă să iei în considerare sentimentele, nevoile, ideile, dorinţele şi preferinţele cuiva. Acest lucru îl dorim şi noi în a-l dezvolta faţă de sfinţiile voastre. (…) Această experienţă de viaţă, care ajunge la aproape 50 de ani de preoţie, trebuie să fie pentru noi un izvor din care putem să luăm învăţătură. Au fost momente dificile, grele şi total diferite şi poate uneori la limită, dar inspiraţia divină, darul Sfântului Duh şi credinţa faţă de Dumnezeu v-au ajutat să răzbateţi timpurile. Avem multe de învăţat de la sfinţiile voastre, începând de la tihna slujbelor lipsite de grabă, disponibilitatea la orice oră, înţelegerea şi generozitatea arătate credincioşilor, onoarea şi stima faţă de harul preoţiei. Sunteţi pentru noi un dar pe care Dumnezeu ni L-a făcut şi cu onestitate vă recunoaştem ca părinţi ai noştri şi ca fraţi mai mari, drept pentru care primiţi din partea noastră sentimentul de profundă recunoştinţă prin care dorim să vă arătăm că nu v-am dat uitării. Slujirea preoţească nu încetează odată cu pensionarea, ci continuă toată viaţa, până la întâlnirea cu Arhiereul cel Veşnic, Iisus Hristos”.

 În cadrul întâlnirii, a luat cuvântul dl col. Ionel Postelnicu, comandatul Şcolii Militare din Fălticeni, care a făcut o prezentare a celei mai tinere unităţi de învăţământ din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne, în care s-au format câteva generaţii de militari cu rezultate deosebite, beneficiind de cele mai bune condiţii de studiu, şi în care absolvenţii au un loc de muncă asigurat. În continuare, preotul Şcolii Militare, Cătălin Simion, care este şi preşedintele Asociaţiei „Credinţă şi Faptă”, a făcut un mic istoric despre „Regimentul 16 Dorobanţi” Fălticeni, Biserica „Sfinţii Mari Mucenici Gheorghe şi Mina” şi a prezentat activitatea sa ca preot militar. De asemenea, a făcut o evocare a părintelui Ioan Lungu de la Parohia Preuteşti, preot venerabil, trecut la Domnul, care a construit o adevărată catedrală în parohia Preuteşti.

 La final, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a transmis mesajul Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a şi binecuvântat această frumoasă întrunire, pentru dragostea arătată de-a lungul vieţii faţă de slujirea la sfântul altar.

 Momentul de cinstire a preoţilor pensionari a continuat cu o agapă frăţească, prilej pentru care invitaţii au depănat amintiri din timpul slujirii lor în parohii, iar la plecare au primit din partea organizatorilor revista unităţii militare şi buletinul Protoieriei Fălticeni.

Pr. GEORGIAN ROTAR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: