Nicoleta Bogoş, un Om dăruit oamenilor

S-a mai scris despre ea, mulţi au văzut-o în „Gala top zece suceveni”, ediţia 2019, unde Nicoleta Bogoş s-a situat pe locul I. Ceea ce nu ştiţi despre dânsa veţi afla din cele ce urmează.

Se pare că s-a născut cu darul şi dorinţa de a face mereu bine, de a avea grijă nu numai de sine şi de ai săi, ci şi de alţii aflaţi în boală, necazuri sau nevoi.

Era elevă la Şcoala Pedagogică din Suceava. Perete în perete cu internatul unde locuia era un fost cămin de nefamilişti în care îşi găsiseră adăpost familii nevoiaşe. Printre acestea şi o mamă singură cu şapte copii. În fiecare zi elevele din internat observau că le dispare mâncarea primită de acasă. Au descoperit că o luau copiii sărmanei femei pentru că le era foame. Impresionată, Nicoleta a hotărât să-şi împartă hrana cu aceşti copii, dar pentru că nu era suficientă, a început să se ofere tot mai des ca elevă de serviciu la cantină, pentru a le putea duce micuţilor mâncarea care rămânea. A atras mai târziu în acţiunea ei şi colegele, convingându-le să reducă cheltuielile pentru banchetul de sfârşit de an, iar din banii rămaşi au cumpărat strictul necesar pentru vecinii lor. Viitoarele învăţătoare au hotărât, de asemenea, să-i ajute la lecţii, pentru a se duce bine pregătiţi la şcoală.

În 1995, absolvind şcoala cu medie foarte bună, a fost repartizată în oraşul său natal, la Şcoala „Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc. Câteva cadre inimoase, în frunte cu profesoara Elena Zvanciuc, au hotărât să creeze clase speciale pentru copiii cu cerinţe speciale. Tânăra învăţătoare s-a oferit şi ea, muncind timp de un an de zile la înfiinţarea aproape din nimic a şcolii speciale pentru astfel de copii, şcoală devenită astăzi o instituţie de prestigiu în care sunt educaţi sute de copii din Câmpulung şi împrejurimi. „Am fost foarte mândră şi fericită că, la vârsta de 19 ani, mi s-a acordat această încredere.”

Şi-a continuat apoi activitatea la şcoala unde a fost repartizată şi unde funcţionează şi astăzi. Nu s-a mulţumit doar cu îndeplinirea cât mai bine a atribuţiilor ei de dascăl, ci a început să se ocupe şi de ajutorarea copiilor nevoiaşi din clasă. „Într-o zi – povesteşte ea – un băieţel foarte bun la învăţătură mi-a făcut semn să mă apropii de banca lui şi mi-a şoptit la ureche: vă rog să nu mă scoateţi astăzi la tablă ca să nu mă vadă colegii”, arătându-i învăţătoarei picioruşele goale în nişte pantofi mari pe care îi împărţea cu fratele său, într-o zi îi încălţa el, în altă zi, celălalt. „Mi-am zis atunci că probabil mai sunt şi alţii ca el în şcoala noastră, apelând la colege să-i descopere ca să le putem acorda ajutorul necesar, antrenând în acţiunea noastră şi părinţi. Atunci mi-a încolţit ideea că doar împreună se pot realiza astfel de fapte.”

Pentru a se pregăti cât mai bine în vederea creării unei asociaţii de întrajutorare, Nicoleta Bogoş a hotărât să urmeze un masterat de „Limbă şi Comunicare”. L-a absolvit cu bine. Ştiind ce are de făcut a avut curajul să pornească la drum înfiinţând Asociaţia „Licuricii fericiţi”, care şi-a dobândit legalitatea acum 3 ani. Aceasta a început să se ocupe şi de oameni cu nevoi din judeţ şi din afara judeţului. În astfel de împrejurări s-a născut numele de „Licuricii fericiţi”. Într-un cătun de lângă Fălticeni, Bahna Arini, Asociaţia a pregătit 80 de copii pentru începerea noului an şcolar (îmbrăcăminte, ghiozdane, rechizite).

În comuna Baia membrii Asociaţiei au aflat că unei familii cu 11 copii i-a ars casa. Rămăseseră fără locuinţă în prag de iarnă. S-au dus cu ajutoare. Vasilică, un băieţel de 5 anişori, care în timpul incendiului suferise arsuri, s-a apropiat de ei şi i-a întrebat: „Voi sunteţi îngeri? De ce nu aveţi aripi? Nu-i aşa că până la Crăciun ne faceţi o casă „la cheie”?” ( auzise el de expresia aceasta…). „Am înlemnit”, mărturiseşte Nicoleta Bogoş. „Mai aveam în buzunar 1 leu. Cu ce să le refacem casa? Cu mijloacele pe care le avem la îndemână şi cu ajutorul voluntarilor am făcut cunoscut cazul. Primul telefon l-am primit de la un gaterist din comuna Frumosu care s-a oferit să ne doneze tot materialul lemnos. Un proprietar de magazin cu materiale de construcţii ne-a oferit tot ce era nevoie pentru lucrare. Ne-au dat bani şi alţi oameni de bine din Câmpulung şi din împrejurimi fără să ne întrebe de ce ne ocupăm de comuna Baia. În ajun de Crăciun familia s-a putut muta în casa refăcută. Instalat într-o sanie un Moş Crăciun „adevărat” (Moşul era interpretat de actorul Constantin Tiron, care 3 ani la rând a obţinut Marele Premiu la un concurs naţional de „Cel mai autentic Moş Crăciun”) şi despre care copiii spuneau că vine numai la cei bogaţi. Sania era plină de daruri, copiii s-au adunat pe lângă binefăcători şi i-au întrebat din nou: „Voi sunteţi îngeri? Străluciţi ca licuricii!” Atunci ne-a venit ideea să numim asociaţia noastră „Licuricii fericiţi”. Aceasta a fost prima casă. De atunci am mai construit încă 20 şi am reabilitat 15, din Câmpulung şi împrejurimi, dar şi din Braşov, Bacău şi Cluj. Ne ocupăm şi de alte lucruri, îndeosebi să ajutăm copiii cu nevoi pentru a nu abandona şcoala. Acordăm o masă caldă unor bătrâni bolnavi care nu au pe nimeni. Am dotat cu cele necesare unităţi spitaliceşti, cum a fost secţia de pediatrie din Câmpulung, şi multe alte asemenea fapte care ne solicită, dar ne umplu inimile de bucurie că putem face bine.”

Cine sunt cei care se ocupă de Asociaţia „Licuricii fericiţi”?

Alături de Nicoleta Bogoş, fondatori au fost Adriana Horia şi Cristian Sabie, fiecare pornind spre fapta bună şi în urma unor încercări prin care au trecut în viaţă. Aceştia i-au rămas ajutoare preţioase. Au înţeles-o şi o ajută cu toată dragostea, fiecare după pricepere şi situaţia creată, membrii familiei sale: prof. Liviu Bogoş, soţul său, copiii săi, Bianca şi David, mama, Viorica, şi fratele său, Nicolae Popescu, socrii săi, Olivian şi Viorica Bogoş. Lor li s-au alăturat cu entuziasm, participând necondiţionat, mai ales la construcţiile ce s-au realizat, Marian Anghel, fraţii Grigore şi Ştefan Coca, Vlad Ursachi din Câmpulung, Iulian Petriuc, Flavius Tomuleanu din Suceava, Ştefan Gusti din Târgovişte şi alţii. Îi sunt de mare ajutor soţii Viorel şi Aurica Ieremie, dânsul asigurând cu maşina proprie transportul acolo unde este nevoie, iar doamna Aurica, ea însăşi într-un scaun cu rotile din cauza unei boli nemiloase, cu vervă, pricepere şi multă convingere postează pe reţelele de socializare cazurile sau vorbeşte la telefon, pledând pentru a obţine donaţiile de care Asociaţia are nevoie.

În momentul de faţă Asociaţia „Licuricii fericiţi”, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al municipiului Câmpulung, pregăteşte un Centru comunitar, pe strada Căprioarei, în fostul sediu a secţiei de dermatologie al spitalului. Aici, copii, dar şi bătrâni care au nevoie vor primi o masă caldă sâmbăta şi duminica, asistenţă medicală şi ajutor spre a fi internaţi în spital, acolo unde situaţia o cere. Pentru cazurile de urgenţă, cei găsiţi pe stradă, persoane fără adăpost etc., centrul va avea trei dormitoare. Pentru a socializa şi a-şi petrece plăcut timpul, cei fără posibilităţi vor avea la dispoziţie un cinematograf şi o sală de activităţi cultural-artistice. Tot aici, copiii care au nevoie de ajutor la învăţătură vor primi meditaţii.

Nicoleta Bogoş este atât de fericită că proiectul acesta a început să prindă viaţă şi că poate să ajute oamenii, repetând: „Dumnezeu mi-a dat de două ori şansa la viaţă: o dată când am fost paralizată în urma unei fracturi de coloană şi altă dată când am fost suspectă de o boală necruţătoare. Mi-am dat seama că numai credinţa şi dorinţa de a-i ajuta şi pe alţii, fie bolnavi, fie cu nevoi materiale, mă pot face bine. Şi am învins. De aceea îi mulţumesc lui Dumnezeu, familiei, inimoşilor voluntari şi tuturor celor care îi ajută pe „Licuricii fericiţi” să-i facă fericiţi şi pe cei care au nevoie de ajutorul şi de omenia celor din jur.”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: