„M-apucă plânsul, deci exist !”

Arivist. Cel mai mare arivist este maimuţa: a ajuns om! (Victor Eftimiu).

Babe. „Babele sunt cele care au perpetuat civilizaţia creştină, cultura specific creştină, nu neapărat savantă. Eu stau mult de vorba cu babele, babele de la piaţă sau babele din lumea mea, babele boieroaice, câte mai sunt – ca babe. Nenorocirea este că femeile din lumea bună încearcă să evite să ajungă babe, cu fel de fel de vrăjeli cosmetice, cu lifting, cu vopsit părul. Evitând să fie babe nu ajung la suprema treaptă de nobleţe, de graţie şi de valoare.” (Alexandru Paleologu)

Computere. Eu, unul, zic – zău! – să nu ne mai temem de computere, de dominaţia roboţilor, de dictatura viitoare a „inteligenţei artificiale”. Până la urmă, toate maşinăriile astea foarte deştepte se vor opri, se vor bloca de la sine în lipsa Omului. Care le-a construit, nu-i aşa!? Şi nu invers.

Dorinţă. Cea mai veche, secretă (şi – evident – nemărturisită vreodată) dorinţă a unui bărbat: să-şi întreţină nevasta cu propriii ei bani.

Egalitate. De ani de zile, femeile îşi doresc egalitate între sexe, dar, din păcate, nu toţi bărbaţii au sexul la fel de mare.

Eglogă. „Poporul meu contemplativ/ A fost belit în mod festiv./ Să ştie chiar de la-nceput/ Pe mâna cui a încăput/ Şi să n-aştepte ani mai buni/ De la marmita cu minuni./ Că el, oricum, din post în post/ E învăţat s-o ducă prost/ Şi hărăzit să fie trist…/ M-apucă plânsul, deci exist!”. (George Ţărnea, Eglogă a destinului tragic)

Fraudă.Defraudarea de la poştă. În 29 Martie a.c. a fugit espeditorul de la poşta din Cernăuţi Eugen Gayer cu amanta sa Sofia Lukacz după ce a delapidat mai multe epistole recomandate, în cari se aflau 6030 ruble şi 9000 lei. Ei au fugit întâiu la Suceava şi de acolo peste frontieră. În 1 April au fost deţinuţi amândoi fugarii în Vereşti la intervenţia comisarului districtual din Suceava Zierhoffer şi comisarului de la poşta din Cernăuţi Horaczek. La dânşii s-au aflat 8000 franci şi 4700 ruble. Suntem rugaţi a constata că fugarul Eugen Gayer nu e nici identic nici înrudit cu practicianul poştal Francisc Geyer.” („Patria”, 22 martie/4 aprilie 1901).

Gurmandiză. Postelnicul Manolache Drăghici, traducătorul reţelelor bucătarului francez Robert, scrie, în prefaţa cărţii apărute în 1846, la 5 ani după prima carte de reţete editată în Moldova: „Ştiu că mulţi au să mă critice, poate şi să mă defaime, pentru că am întreprins o lucrare ca asta ce se numără în felul cunoştinţelor ordinare, unii vor zice că am şi plecat către gurmandiză sau lăcomia mâncărei, alţii că nu aş fi vrednic a face ceva mai bun, într-un cuvânt fiecine va zice ceva, pentru că… aşa suntem. Dar deşi toate aceste mai nainte le priveam, căci din pilda altora lesne se poate face închiere la sine, nu m-am sfiit a protimisi trebuinţa publică ce urmează la noi de astfeliu de cărţi povăţuitoare a economiei casnice şi de care nici o naţie civilizată nu este astăzi lipsită” (Manolache Drăghici, „Reţete cercate în număr de 500 din bucătăria cea mare a lui Robert”). Aceeaşi controversă apare şi la Anthelme Brillat-Savarin în dialogul între autor şi prietenul lui. „Pentru că, fiind prin profesiunea mea menit studiilor serioase, mi-e teamă ca nu cumva cei ce-mi vor cunoaşte cartea doar după titlu să-şi închipuie că mă ţin de fleacuri”. („Fiziologia gustului”)

Haine. Toate hainele, chiar zdrenţele, ni se par luxoase, atunci când cel care le poartă stă pe un tron (ori în vreun prezidiu, pe vreun piedestal, mai nou). V-aţi întrebat de ce!?

Noroc. Nu e destul să fii tu norocos, trebuie ca ceilalţi să nu fie.

Oportunist. Omul ăsta chiar că a avut o viaţă policromă, ca la televizorul color al anilor ’80… El şi-a schimbat mereu steagul din poartă, în funcţie de partidul care a câştigat alegerile! Un alegător obiectiv, aş putea adăuga, spre mirarea voastră: el e mereu cu „ai noştri, cei care vin, pleacă… se întorc.

Păcate. Pe uşa unei biserici stătea scris: „Daca ai păcate, vino înăuntru”. Dedesubt, se adăugase cu ruj de buze: „Dacă nu, sună la telefon 89.89.999”.

Preludiu. – Iubi, ştii? Mie-mi place foarte mult preludiul! – Excelent! Începe tu, că ajung şi eu în juma de oră!

Prostie. Prostia este atunci când ai un răspuns la orice. Înţelepciunea este atunci când ai o întrebare pentru orice. (Milan Kundera)

Scrisoare. „Ce-i aia o scrisoare de dragoste bătută la maşină? E rece şi impersonală. Când scrii de mână e ca un sacrificiu de sine. Iar când primeai o scrisoare de la o femeie şi-i simţeai parfumul impregnat în pagini… ce mare lucru!” (Neagu Djuvara)

Suflet. Sufletul, spre deosebire de raţiune, nu gândeşte, ci simte! (Dostoievski)

Tâmpenii. Aţi remarcat că cele mai mari prostii, tâmpenii se rostesc, de obicei, pe un ton sobru, chiar solemn!?

Trei. „Trei lucruri distrug un bărbat: puterea, banii şi femeile. Niciodată nu am vrut putere. Niciodată nu am avut bani, iar singura femeie din viaţa mea este acasă acum.” (Harry Truman)

Virgulă. În India, dacă femeia este căsătorită, are în frunte un punct. Iar dacă este divorţată, o virgulă!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: