Grigore Vieru, omagiat de românii din Cernăuţi

La 16 februarie a.c. românii din Cernăuţi l-au omagiat pe poetul Grigore Vieru. În data de 14 februarie s-ar fi împlinit 85 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru. A fost un poet român, ales membru corespondent al Academiei Române. S-a născut şi a activat în Republica Moldova, devenind un simbol al valorilor şi unităţii româneşti, fiind strâns legat de ambele maluri ale Prutului, dar şi de românii din regiunea Cernăuţi.

Evenimentul de omagiere s-a desfăşurat la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, fiind moderat de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române. Elevi ai Gimnaziului „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi au recitat poezii din creaţia lui Grigore Vieru, grupul vocal „Mahala” a interpretat cântece pe versurile marelui poet. De asemenea, a încântat sufletele românilor din Cernăuţi Natalia Camelia Proţiuc, care a fost iniţiatoarea desfăşurării acestui eveniment.

Despre Grigore Vieru şi bucovinenii, despre poet şi Cernăuţi, au vorbit Edmond Neagoe, ministru consilier la Consulatul general al României la Cernăuţi, istoricul Dragoş Olaru, poetul Mircea Lutic, jurnalistul şi poetul Vitalie Zâgrea, jurnalistul Vasile Carlaşciuc, jurnalistul Romeo Crăciun ş.a.

Au fost reproduse fragmente din interviuri cu participarea poetului Grigore Vieru.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererâta, în familia lui Pavel şi Eudochia Vieru, născută Didic. A absolvit şcoala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care urmează şcoala medie din oraşul Lipcani, pe care o termină în 1953.

În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii – „Alarma”, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău, facultatea Filologie şi Istorie. Se angajează ca redactor la redacţia numită revista pentru copii „Scânteia Leninistă”, actualmente „Noi”, şi ziarul „Tînărul leninist”, actualmente „Florile Dalbe”.

La 8 iunie 1960 se căsătoreşte cu Raisa Nacu, profesoară de limba română şi latină, şi se angajează ca redactor la revista „Nistru”, actualmente „Basarabia”, publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Între anii 1960–1963 este redactor la editura „Cartea Moldovenească”.

A fost un oaspete des al „Căsuţei Poeziei” din satul Cociulia, raionul Cantemir. Tot aici scrie celebra carte pentru preşcolari „Albinuţa”.

Anul 1968 aduce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice „Numele tău”, cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. În chiar anul apariţiei devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuşi, iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiş şi Marin Sorescu. Asemenea dedicaţii apar pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică.

În anul 1974 scriitorul Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, îi face o invitaţie oficială din partea societăţii Uniunii, căreia poetul îi dă curs. Vizitează Transilvania, însoţit de poetul Radu Cârneci. În 1977, iarăşi la invitaţia Uniunii Scriitorilor din România, vizitează, împreună cu soţia, mai multe oraşe din România: Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi.

În 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

La sfârşitul anilor ’80, Grigore Vieru se găseşte în prima linie a Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deşteptarea conştiinţei naţionale a românilor din Basarabia. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova şi se află printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.

Pe 16 ianuarie 2009 Vieru a suferit un grav accident de circulaţie şi a fost internat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. Grigore Vieru s-a aflat într-o stare critică cu poli-traumatism, traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism toracic închis, contuzia cordului şi a plămânilor şi contuzia organelor abdominale, având şanse minime de supravieţuire. Accidentul rutier a avut loc în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, ora 01.30 pe traseul R-3 Chişinău – Hînceşti – Cimişlia – Basarabeasca. La volanul autoturismului se afla Gheorghe Munteanu, artist emerit al Republicii Moldova şi director adjunct al Ansamblului de dansuri populare „Joc” din Chişinău, aflat într-o stare mai uşoară după accident.

A încetat din viaţă pe data de 18 ianuarie a aceluiaşi an, la exact două zile după accident, în Spitalul de Urgenţă din Chişinău. (Agenţia BucPress)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. A fost si va ramane un adevarat patriot! Ar fi bine sa/i urmam exemplu de patriotism! Dar din zona noastra nu a participat nimeni? Pacat.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: