Elevi ai Colegiului „Nicu Gane” au participat la a 8-a întâlnire din cadrul programului „Building equality over diversity”

 În săptămâna 3 – 7 februarie 2020, o echipă formată din şase elevi de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, însoţiţi de coordonatorul proiectului, prof.dr. Luminiţa-Claudia Corbu, au participat la mobilitatea din oraşul Cordoba – Spania, organizată în cadrul Proiectului Erasmus „Building equality over diversity”. Gazdă a fost Instituto de Educación Secundaria El Tablero care, în afară de cele două profiluri de studiu, real – ştiinţe şi filologie-ştiinţe sociale, are diverse cicluri formative profesionale în trei domenii: arte grafice, imagine-estetică personală, marketing şi comerţ.

În timpul celor cinci zile, elevii fălticeneni au fost antrenaţi în activităţi diverse de inter-cunoaştere, de colaborare şi de integrare în noul grup, de distracţie şi relaxare, cum ar fi: jocuri sportive, Gymkhana (vânătoare de locuri) prin care au descoperit oraşul, Graphic arts workshop, Flamenco workshop, dar şi în activităţi prin intermediul cărora au aflat informaţii noi şi diverse despre sistemul de învăţământ din Spania (prin vizitarea şcolii gazdă, a Şcolii Primare Cronista Rey Diaz şi a Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei), dar şi din Italia, o altă ţară participantă în proiect. Fiecare echipă a prezentat în format power point aspecte care au susţinut tema întâlnirii: „Educaţia fără frontiere”, urmarea fiind o discuţie comună de comparare şi analizare a modului de viaţă a elevului spaniol, italian şi român, descoperindu-se atât elementele diferite, dar, mai ales, cele comune.

„Împreună cu elevii Simona Loghin (clasa 12E), Jessica Blanariu şi Valentina Şchiopu (11E), Ana-Maria Grădinaru şi Alexandru Niga (11C) şi Alexandru Ţolescu (8), ne-am bucurat şi de întâlnirea noastră cu un alt fel de spaţiu decât cum suntem noi obişnuiţi. Astfel am admirat străduţele înguste, piaţetele şi clădirile vechi ale Cordobei, cartierul cu ziduri albe al comunităţii evreieşti de odinioară, biserici catolice romanice sau gotice, Mezquita – marea moschee în mijlocul căreia a fost construită o biserică, Podul Roman de peste fluviul Guadalquivir, elementele arhitecturale arabe prezente peste tot, la fel ca şi fântânile arteziene cu forme neaşteptate, portocalii amari şi palmierii de pe marginea străzilor, pavajul special din pietre mărunte care formau diverse modele sub paşii noştri, trăsurile cu cai care îşi aşteptau clienţii, tarabele atât de colorate cu obiecte specifice zonei (evantaie, şaluri, rochii de flamenco, pălării/sombrero roşii şi negre, farfurii cu modele orientale geometrice, ş.a.) şi, nu în ultimul rând, cântăreţii la chitară care ne însoţeau plimbările cu ritmurile lor.

Gazdele noastre atât de ospitaliere ne-au condus la castelul Almodovar, unde s-au turnat episoade ale sezonului 7 din serialul „Urzeala Tronurilor”, dar şi în oraşul Granada ca să vizităm catedrala, precum şi palatul Alhambra.

Ne-am întors de acolo cu un orizont cultural mai larg, cu gânduri noi despre lume, dar şi cu prezenţa în inima noastră a unor prieteni noi şi simpatici care ne-au lăsat convingerea că, oricât de diferiţi am fi, oricât de departe ar fi locurile noastre de viaţă, suntem de fapt egali prin dorinţele noastre de cunoaştere, înţelegere şi armonie”, a precizat prof. dr. Luminiţa-Claudia Corbu.

„Datorită programului Erasmus am avut parte de o experienţă de neuitat în Cordoba. Acolo am legat noi prietenii atât cu copiii din Spania, cât şi cu cei din Italia. Amanda este noua mea prietenă, o fată foarte amuzantă, punctuală şi dinamică, care m-a cazat timp de o săptămână, oferindu-mi ocazia să cunosc modul de viaţă al unui adolescent spaniol, dar şi să degust toate mâncărurile tradiţionale din această regiune a Spaniei”, ne-a spus Simona Loghin.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: