Cinstire iubitorilor de tradiţii româneşti

Recent, la Centrul Cultural Bucovina din Suceava s-a desfăşurat un eveniment cultural de excepţie. Este vorba de desfăşurarea, în trei etape, a unui ciclu de manifestări. El a fost organizat la „Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale” de către Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural „Bucovina”.

Domnul Călin Brăteanu, directorul acestui centru, a fost moderatorul acestei activităţi, care a fost planificată şi s-a desfăşurat în trei etape: vernisajul expoziţiei de pictură a doamnei Doina-Vianora Catargiu; lansarea a patru cărţi, care au fost tipărite recent sub egida şi cu contribuţia Consiliului Judeţean Suceava şi înmânarea de „Diplome de recunoştinţă” pentru „Slujirea devotată a Culturii Tradiţionale” unui număr de 20 de instructori de formaţii tradiţionale sau meşteri renumiţi din tot judeţul, mai ales dintre cei mai în vârstă, cu o activitate de zeci şi zeci de ani de activitate.

Până la începerea manifestării participanţii au ascultat cu mare atenţie cântecele foarte vechi şi vechi interpretate de talentaţii copii instrumentişti şi solişti vocali ai profesorului Constantin Irimia.

Domnul Călin Brăteanu a făcut o prezentare a colegilor din centru, care sunt colaboratorii săi. Apoi a făcut o prezentare elogioasă a activităţii în domeniul picturii a doamnei Doina-Vianora Catargiu, vorbind mai mult de tematica tablourilor sale. Dânsa a făcut un excurs prin viaţa şi activitatea sa în domeniul picturii, afirmând că nu are predilecţie pentru anumite tablouri. Dar s-a oprit ceva mai mult asupra tablourilor care-o reprezintă pe pictoriţă în perioada adolescenţei sale şi a celui care-o reprezintă pe fiica sa.

Prezentarea celor patru cărţi, asupra unora prezentatorii s-au oprit ceva mai mult, a fost făcută de preotul dr. Constantin Hrehor („Calendarul bunicului”); Gheorghe Bondar („Pe plaiul lui Matei”); Cassian Balabasciuc („Pe drumuri de ţară”) şi Constanţa Cristescu ( Folclor muzical din Bucovina”).

A urmat acordarea de „Diplome de recunoştinţă” (ce titlu ales şi emoţionant!), făcută de domnul Călin Brăteanu. La fiecare premiat a făcut o prezentare succintă. La rândul lui, fiecare premiat a vorbit despre activitatea sa, evocând momente mai emoţionante din activitatea proprie. Au fost premiaţi: Rodica Dominte, Ioan Iacob, Constantin Irimia, Minorica Dranca, Dumitru Olinici, Gheorghe Dolinski, Gheorghe Popa, Gheorghe Seserman, Constantin Olteanu, Maria Creţu, Ana Zeklonca, Traian Davidean, Aurel Halip, Silvia Morar, Juravle Nicolai, Juravle Ileana, Stelian Cazacu, Mihai Camilar, Vasile Alboi şi Ghiţă Sbiera. Din zona Rădăuţilor au fost premiaţi:Traian Davidean, Dumitru Olinici, Ana Zelonka, Aurel Halip, Niculai Juravle, Ileana Juravle, Stelian Cazacu, Ghiţă Sbiera şi Gheorghe Dolinski. Nu-i aşa că am „bătut” crunt celelalte zone ale judeţului ?

Fiecare premiat a primit diploma anunţată, împreună cu-n pachet de cărţi, printre care: „Ghidul iubitorilor de folclor”, „Folclor muzical din Bucovina”, vol. II şi III de Alexandru Voevidca şi „Drumuri de ţară” de Casian Balabasciuc.

Ansamblul din Moara a prezentat un scurt program artistic, copiii interpretând melodii vechi şi foarte vechi, iar solistele au prezentat şi melodii populare mai recente. La fel a evoluat şi grupul folcloric din Marginea (instructor Ioan Halip). Şi de data aceasta acest grup vocal i-a încântat pe participanţi.

 Manifestarea s-a încheiat cu o masă pregătită de gazde, dar şi gospodinele venite din judeţ, şi nu numai ele, s-au întrecut cu multe bucate apreciate unanim. Bărbaţii au adus şi ceva băutură. Ce să faci? Aşa este unde se întâlnesc mai mulţi bărbaţi dornici şi de petrecere.

Sincer să fiu, mi-a plăcut enorm modul în care conducerea Centrului Cultural „Bucovina” cunoaşte situaţia din judeţul nostru şi apreciază munca acelor specialişti care sunt trup şi suflet alături de cei care duc mai departe tradiţiile româneşti. Bine ar fi, vorba din popor, „s-o ţină tot aşa!”. (prof. GH. DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: