„Sănătatea românilor nu trebuie să fie o tablă de şah”

Ordonanţa de urgenţă a guvernării PNL privind programele naţionale de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 12 februarie 2020, fără a avea avizul Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, aviz care este obligatoriu. Rămâne ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa de urgenţă prin care a fost modificată Legea 95/2006 privind reforma în sănătate.

Sănătatea românilor nu trebuie să fie o tablă de şah, pe care clasele politice să îşi joace obiectivele politice după bunul plac. Sistemul de sănătate trebuie să fie concentrat asupra pacientului, asupra modernizării infrastructurii, a dezvoltării medicilor şi a personalului medical, dar în niciun caz asupra îmbogăţirii agenţilor economici şi pentru accesul furnizorilor privaţi la sistemul de sănătate, după bunul plac.

OUG-ul pe sănătate adoptat de Guvernul PNL şi publicat în Monitorul Oficial asigură accesul furnizorilor privaţi la serviciile medicale decontate de la bugetul de stat. Această privatizare a programelor de sănătate publică însemnă mai puţini pacienţi care vor beneficia de serviciile medicale şi costuri mai mari la bugetul de stat.

Partidul Social Democrat se opune în continuare privatizării sănătăţii. Această privatizare a programelor de sănătate publică însemnă mai puţini pacienţi care vor beneficia de servicii de sănătate. Prin creşterea ponderii de finanţare a spitalelor private din România din bugetul public se va reduce drastic bugetul pentru spitalele de stat, iar pe viitor vor putea apărea probleme legate de plata salariilor medicilor şi asigurării serviciilor medicale în spitalele publice. De asemenea, prin privatizarea programelor de sănătate se va oferi accesul furnizorilor privaţi din România la programele de sănătate foarte scumpe.

Programele de sănătate din România trebuie să asigure accesul tuturor pacienţilor la serviciile medicale din România. PNL nu trebuie să împartă societatea în săraci şi bogaţi când este vorba de sănătate.

Din păcate, timpul va demonstra că doar PSD a avut grijă deopotrivă de pacienţi şi personalul medical. Programul PSD pentru sănătate a situat pacientul în centrul sistemului de sănătate, beneficiind de programe de screening, aparatură medicală modernă şi de servicii medicale de calitate.

Dr. MARICELA COBUZ,

deputat PSD Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: