Despre pomană

La 40 de zile de la plecarea la Preabunul a doamnei doctor Adriana Iacomi, la vremea în care sufletul celei pe care am respectat-o şi care mi-a fost dragă străbătuse vămile văzduhului, vizitase raiul şi iadul şi se înfăţişa la judecată, după ce s-a săvârşit slujba la biserică, după ce la mormânt preoţii au făcut ce trebuie să se facă pentru sufletul ei, ne-a poftit familia la praznic.

Eu, să fiu iertată, deşi ştiu prea bine că toate se fac cu oameni, nu m-aş fi dus, gândul şi rugăciunea din biserică gândind că sunt de ajuns omagiu pentru cea plecată dintre noi. Ne-am adunat însă, acolo, la biserică şi, mai târziu, în jurul mesei, vecini. Vecinii ăia care se constituie într-o familie extinsă, cum rar mai văd în vremurile acestea, vecini precum Monica, Monel şi Corina fuseseră pentru fiul doamnei doctor, Mircea. Şi cum sunt sigură că au mai fost vecini-prieteni, prin multe dintre blocurile din urbe, vecini care au legat prietenii ce-au trecut prin vreme.

Mare pomană şi-a făcut familia regretatei doamne doctor cu sufletele noastre. Ne-a adunat în jurul mesei şi amintirile din vremea când grijile erau puţine spre deloc s-au aşezat şi ele cu noi la masă şi i-au dat dulce ocol. Am pomenit vii, am evocat oameni plecaţi la Domnul, ne-am amintit de vremurile când distracţia însemna, pe lângă altele, spart neintenţionat de geamuri, legat şobolanul de coadă şi paraşutat prin ferestre deschise. Am povestit despre vii şi despre morţi, despre oameni care au trecut prin vieţile noastre şi au lăsat zâmbete, despre copilăria rămasă în colţ de suflet, cea pe care părul alb nu a alungat-o, ba chiar i-a dat valenţe noi.

Multă vreme trăi-vom din acea pomană. Să le fie veşnicia, celor plecaţi în lumea, fără de griji, precum au fost sufletele noastre la ceas de aducere aminte, colindând copilăria şi mângâind-o cu amintiri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: