Buchiseli. „Să le numărăm, domnule !”

…Este răspunsul la îndemână al lui Cănuţă, „om sucit” (cel care „toată viaţa nu s-a potrivit cu lumea”), întrebat fiind de dascălul „încruntat” despre mulţimea numerelor complexe. Răspuns oarecum de bun-simţ, la o întrebare cel puţin nepotrivită, dacă nu absurdă, ca şi cea despre mărimea şirului de domnitori ai Ţării Româneşti, la care primise o replică similară.

Ce vor fi fost numerele complexe pe vremea lui Caragiale nu prea interesează această rubrică, unde prevalează perspectiva gramaticală şi nu cea matematică. În spaţiul lingvistic, sintagma ne trimite însă spre numeral, şi el o categorie cam…sucită, întrucât, după cum afirmă specialiştii, clasa cu pricina este atât de eterogenă şi variabilă, încât i se contestă calitatea de „parte de vorbire”. Mai este „acuzat” că ar fi caracterizat, în grupul nominal, prin „constrângeri (restricţii) speciale de construcţie, de topică, de acord, de articulare a substantivului regent”. Fără a intra în detalii legate de asemenea complicaţii, este de semnalat că ele reprezintă, în oralitate şi scris, riscuri importante de eroare. Chiar dacă vor fi rămas nenumărate riguros (adică neinventariate strict), greşelile de această natură sunt destule (prin categorii şi frecvenţă). Fiindcă nici noi nu putem „să le numărăm”, alcătuind o listă completă a acestora, vom enumera câteva mai frecvente…

  1. Conform normei gramaticale, prepoziţia de leagă numeralele de la douăzeci în sus de substantivele pe care le însoţesc, regulă valabilă şi pentru compusele cu mii, milioane, miliarde etc. (acestea, de altfel, comportându-se sintactic precum substantivele). Există însă, în scrierea şi vorbirea neîngrijite, tendinţa renunţării la această prepoziţie („Salariul este de 15 950 [] lei” – capital.ro, 10 martie 2019; citate de acest gen ar putea umple multe pagini). Frecvent, în acelaşi enunţ, pot fi întâlnite formulări corecte şi greşite: „74 000 [ ] euro / cap de locuitor, respectiv 56 000 de euro / cap de locuitor” (capital.ro, 4 martie 2019). Un numeral compus complex ar trebui (dacă nu se folosesc cifre, cum e preferabil) să sune şi să arate, de exemplu, aşezându-l pe de la locul cuvenit, astfel: o sută douăzeci şi trei de miliarde trei sute patruzeci şi şapte de mii patru sute treizeci şi cinci (de lei). Omiterea prepoziţiei respective, spune gramatica, este tolerată (doar în scris) atunci când substantivul următor este abreviat: 30 km, 250 kg, 50 l etc. (Prepoziţia trebuie însă să lipsească în alcătuiri de genul 407 lei; 219 elevi, faţă de 320, 375 sau 4 375 de lei.)
  2. Genitivul şi dativul numeralelor cardinale (de la doi înainte), exprimându-se prepoziţional, cu a, respectiv la, nu pun probleme de acord, ceea ce este valabil şi atunci când înaintea acestora apare un peste, aproape, circa. Din această perspectivă, iată două formulări eronate: „cuprinzând reprezentanţi ai peste 320 000 de jurnalişti” (evz.ro, 13 mai 2019; corect: a peste…); „a folosit datele de identitate ale peste 150 de persoane” (Antena 1, 11 mai 2019; corect: a peste…).
  3. Introducerea conjuncţiei şi în numeralele compuse cu sute, mii, milioane, miliarde este nerecomandabilă, ea întâlnindu-se în vorbirea familiară şi populară: cinci milioane [şi] patru sute, opt mii [şi] cinci sute. Se apreciază că la varianta standard (fără şi) s-a ajuns sub influenţa scrisului cu cifre, precum şi a limbii franceze.
  4. Cardinalele un(u) / o, una şi doi / două, având forme deosebite pentru exprimarea genului, realizează această opoziţie şi în cuprinsul numeralelor compuse. Deseori poţi auzi însă, pe posturi de radio şi TV, variante greşite precum doisprezece cărţi, treizeci şi unu de eleve (corect: douăsprezece, treizeci şi una).
  5. Mai frecvent apare greşeala de mai sus în legătură cu indicarea orei. Dacă, în acest context, numeralul unu şi compusele cu el sunt folosite numai la masculin, când este vorba despre doi (şi compusele cu doi) se face acordul cu femininul oră: ora două / douăsprezece / douăzeci şi două. Fiecare am auzit destul de des variantele care contravin normei – ora doisprezece. Aici ar mai fi de adăugat tendinţa unora (sub influenţă franceză) de a folosi în locul firescului ora, pluralul orele.
  6. Un pleonasm frecvent, câteodată greu de evitat, implică numeralul în construcţiile în care se indică prin cifre procentul, acesta fiind precedat de un /în procent de…, substantivul redundant putând fi înlocuit cu proporţie (în proporţie de 50%).
  7. Redundante sunt considerate şi construcţiile de genul un număr de cincizeci de elevi, o sumă de trei milioane de euro, o cantitate de trei tone, numeralele înseşi fiind suficiente pentru a indica numărul, suma, cantitatea.
  8. În cazul numeralelor ordinale, mai ales în pronunţarea rapidă, când urmează unui substantiv feminin articulat, se produce ca „fenomen nerecomandabil”, dispariţia lui a: clasa [ ] treia, bucata [ ]doua…Gramatica Academiei semnalează, de asemenea, la aceeaşi categorie de numerale, formele greşite al zecilea, al doisprezecilea, a două sutea, a miea, al două mielea, al două milionelea etc.(corecte: al zecelea, al douăsprezecelea, a două suta, a mia, al două miilea, al două milioanelea).
  9. Cu statut de adjectiv, ordinalul prim, folosit mai frecvent în compunere (antepus), cere, conform normei actuale, folosirea cratimei între el şi cuvântul următor (fie acesta şi flexionat). Aşadar, liniuţa cu pricina nu trebuie să lipsească, aşa cum se mai întâmplă, în prim-ministru (prim-ministrului), primă-doamnă, prim-balerină, prim-plan, prim-procuror, prim-solist, prim-viceprim-ministru etc.
  10. Numeralul adverbial o dată este deseori confundat (grafic) cu adverbul de timp odată. („Decizia CCR arată încă odată că…” – în titlu, g4media.ro, 9 aprilie 2019). El intră însă şi în structura unor locuţiuni, când, conform DOOM, apare sudat: odată ce, odată cu, dintr-odată, odată şi odată……

Oprim aici enumerarea, fiindcă nu ne-a cerut nimeni o listă riguroasă a posibilelor greşeli cu numerale, cum a avut parte Cănuţă de aiuritele întrebări despre numărul domnilor, numerelor complexe ori al râurilor Europei…

NEDELEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: