Clarificări necesare pe scena politică

Ultimele evenimente politice demonstrează incapacitatea partidelor româneşti şi a politicienilor de a gestiona spre binele cetăţenilor evoluţia prezentă şi viitoare a României. Ultima criză de leadership a determinat o nouă vânzoleală parlamentară de tip dâmboviţean, cu durităţi şi bolmojeli verbale imposibile într-o societate civilizată, cu injurii, strigăte şi chiar urlete, iar degajarea unei formule guvernamentale reprezentative este amânată până după alegeri locale şi generale, probabil din toamnă.

Cum s-a ajuns aici? Stânga alcătuită din PSD şi sateliţii săi a făcut greşeli de nepermis la guvernare. La voinţa liderului său suprem, Liviu Dragnea, PSD şi-a demolat succesiv două guverne, Grindeanu şi Tudose, iar al treilea îşi paradise atât de tare imaginea, încât demiterea a venit aproape de la sine. Pe acest fond de nesiguranţă şi inconsistenţă politică, a fost votat guvernul liberal al lui Ludovic Orban de către o majoritate de conjunctură, majoritate care s-a răzleţit în doar trei luni. Cauza? Apropierea alegerilor şi teama că alţii le vor lua-o înainte şi se vor pune pe liste la alegeri.

Însă nu avem temei să ne văicărim. Căderi de guverne la sau înainte de termen au loc în toate statele democratice, uneori mai repede, alteori mai târziu, la fel cum alegeri anticipate pot fi cerute de electorat, de instituţiile democraţiei ori de politicienii înşişi pretutindeni. Unele ţări au avut parte şi de câte două anticipate pe an. Însă nu parcursul moţiunii de cenzură şi formele constituţionale înspăimântă, ci calitatea liderilor, lipsa voinţei politice reformatoare şi a hotărârii de a progresa pe calea democratică, imposibilitatea de a lucra împreună spre binele comunităţii.

Cu siguranţă este vorba de precaritatea deprinderilor de management şi a cunoştinţelor despre buna guvernare. Cu siguranţă interesele politice sunt mai puternice decât aptitudinile de bună guvernare. Ne lipsesc absolvenţi ai facultăţii de Philosophy, Politics and Economics de la University of Oxford ori ai altor universităţi serioase, iar SNSPA a noastră se învârte în jurul cozii celebrei vulpi la care, zice rectorul Remus Pricopie, ar fi supt Romulus şi Remus, fondatorii Romei antice cu care ne lăudăm. Culmea culmilor nu este confundarea lupoaicei cu vulpea de către cineva numit Remus, ci rămânerea în funcţia de rector, ca să înţelegem de ce politica românească nu poate depăşi genunchiul broaştei. Nici azi, nici săptă-luna viitoare, nici la anul şi la mulţi ani. Fără multă carte nu ajungi departe.

Există totuşi un câştig pentru noi toţi: bătălia între dreapta şi stânga va duce la o clarificare pe eşichierul politic naţional, fiindcă, până la urmă, această confruntare va avea un câştigător şi un perdant. Nu-mi fac deloc iluzii că astfel de războaie politice duc pe malurile Dâmboviţei la clarificări doctrinare, programatice, măcar acum, la 13 ani de când suntem membri ai clubului select, Uniunea Europeană. Nu-mi închipui nici că actualii politicieni mor de dorinţa de a fi votaţi în cunoştinţă de cauză de electori, că atunci nu se vor mai cheltui atâtea milioane de euro pe manipulare, milioane aruncate aiurea pe Apa Sâmbetei.

Înţeleg bine semnalele date de liderul PSD, Marcel Ciolacu. E clar că pentru amânarea alegerilor anticipate se va răscoli întreg sistemul instituţional şi legislativ, se vor încălca termene şi restricţii constituţionale, numai şi numai să fie alegerile locale într-un singur tur şi alegerile parlamentare la termen. Se speră că în următoarele luni electoratul va uita de Dragnea şi Dăncilă, iar social-democraţia va fi ce-a fost şi mai mult decât atâta. Când te uiţi cu atenţia cuvenită la bazinul lor electoral, realizezi că speranţele le sunt deşarte: le-au rămas bătrânii pensionari şi asistaţii social.

Ceea ce intrigă, însă, este altceva: după ce PSD şi strămoşii săi fesenişti se bat cu pumnul în piept de 30 de ani cum nu-i lasă pe ei să doarmă dragostea de „români“, acum n-au niciun chef să se întoarcă la popor spre a-i afla dorinţele, ceea ce este în fond baza oricărui sistem de guvernare democratică. Mi-e foarte clar că orice amânare a alegerilor se va lăsa cu costuri politice mult mai importante decât câştigurile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: