Redacţiile româneşti ale audiovizualului public din Ucraina, la un pas de lichidare

În data de 5 februarie a.c., reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina şi-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu reducerea volumului de emisiuni în limba română în cadrul filialelor audiovizualului public din Ucraina, fiind vorba despre un proiect de lichidare a unor redacţii româneşti din Cernăuţi şi Ujgorod (regiunea Transcarpatia) care funcţionează de 50-60 de ani, dar şi despre nedorinţa de a deschide o redacţie românească în regiunea Odesa.

Într-o adresare către preşedintele Consiliului Audiovizualului Public, Zurab Alasania, filialele acestei structuri din Cernăuţi, Ujgorod şi Odesa şi ombudsmanul Radei Supreme al Ucrainei (fiind înştiinţate şi instituţiile diplomatice româneşti acreditate în Ucraina), ONG-uri reunite în cadrul Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina şi partenerii acestora acuză intenţiile de reducere a numărului de jurnalişti români la filialele audiovizualului public din Cernăuţi şi Ujgorod, prin angajarea de jurnalişti ucraineni, care nu posedă româna sau o posedă foarte rău.

„Audiovizualul public propune o nouă grilă de emisiuni, cu ştiri zilnice la Cernăuţi în limba minorităţilor naţionale (5 min.) şi două emisiuni televizate lunar (26 min.) cu subtitrare în limba de stat, linia de emisiuni radiofonice rămânând necunoscută. În Transcarpatia se preconizează o emisiune televizată în limba română, 26 min., o dată în lună. „Oare cele 5 minute de ştiri corespund necesităţilor şi aspiraţiilor minorităţilor naţionale?” se spune în adresare.

„Respectiva problemă se mai agravează şi prin reducerea neînţeleasă şi nemotivată a salariului jurnaliştilor, precum şi prin transferul acestora la un contract individual de muncă”, în timp ce bugetul audiovizualului public din Ucraina s-a dublat în 2020.

Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina atrage atenţia asupra faptului că etnicii români riscă să rămână atât fără presă tipărită (Kievul nu sprijină niciun ziar sau revistă în limba română), cât şi fără emisiuni la radio şi televiziune în limba română. „Pentru comparaţie, România (în conformitate cu Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina din 1997) finanţează cinci publicaţii în limba ucraineană şi sprijină funcţionarea redacţiilor în limba ucraineană în cadrul filialelor regionale şi centrale ale audiovizualului public” se spune în adresare. În acelaşi timp, conducerii Companiei Naţionale a Audiovizualului Public din Ucraina îi este solicitată stoparea acestor tendinţe negative, astfel încât să se „revină la status quo şi să fie mărit volumul de difuzare a emisiunilor de calitate pentru comunitatea românească din Ucraina”.

„Sperăm ca vocea noastră să fie auzită. Ne rezervăm dreptul de a ne adresa conducerii Ucrainei, României, Republicii Moldova, ţărilor UE şi structurilor europene” se arată în adresarea semnată de reprezentanţi ai mediului asociativ din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa. (BucPress)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: