„Jurnalişti – Persoane afectate de sărăcie”

> Workshopul a deschis cea de-a III-a ediţie a premiului jurnalistic „Cu onestitate despre sărăcie”

Workshopul „Jurnalişti – Persoane afectate de sărăcie (PEP – People experiencing poverty)” a fost găzduit de Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel-ALFA“ şi s-a derulat în cadrul proiectului „Journalism – prize goes international 2019-2020”, implementat în România de RENASIS, cu sprijinul financiar al Fundaţiei ERSTE.

Evenimentul a prilejuit o serie de discuţii despre etica în relatarea jurnalistică a sărăciei şi a altor teme sociale precum condiţiile de trai din România, abandonul şcolar alarmant, lipsa utilităţilor şi infrastructurii corespunzătoare, mai ales în mediul rural, oportunităţile reduse pe piaţa muncii, accesul şi drepturile sociale. Participanţii la întâlnire au subliniat astfel că pe lângă cunoaşterea şi informarea pe care media cu siguranţă o face pentru publicul larg, rolul presei este acela de a educa. Presa trebuie şi poate să fie cea care să dea putere oamenilor, este cea care poate sa facă auzită vocea acestora şi este indicat să o facă cu responsabilitatea cuvenită, cu empatie, înţelegere şi respect faţă de fiecare în parte.

 În acest context, mesajul de ansamblu al workshopului a fost că mass-media joacă un rol esenţial în educarea şi informarea publicului larg cu privire la cauzele sărăciei şi la prezentarea corectă, decentă şi cu respect a cazurilor şi poveştilor oamenilor aflaţi în sărăcie, vulnerabili sau marginalizaţi. În aceeaşi măsură, cei prezenţi au concluzionat că mass-media ne poate învăţa să ne pese unul de celălalt, să fim civilizaţi şi să fim deschişi fără să stigmatizam sau denigrăm, fără să căutam senzaţionalul şi să exagerăm. Pe de altă parte, necesitatea deconstrucţiei unor percepţii, stereotipuri şi mituri de pe agenda publică românească potrivit cărora „sărăcia este o ruşine”, „sărăcii sunt leneşi şi nu vor să muncească” sau „sărăcii sunt săraci din vina lor” a fost reiterată şi cu ocazia atelierului din acest an. (CP)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: