Slujbă arhierescă

> La Parohia Slătioara, Suceava

De sărbătoarea „Sf. Trei Ierarhi”, ÎPS Părinte  Pimen, Arhiepiscopul  Sucevei şi Rădăuţilor,  a fost aşteptat cu pâine şi sare aşezate pe ştergar de Bucovina de parohienii  satului  Slătioara, judeţul Suceava.

Înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, precum şi de numeroşi credincioşi,  ÎPS Părinte Pimen a slujit Sf. Liturghie în frumoasa biserică monumentală a parohiei, închinată „Sf. Trei Ierarhi”, şi a ţinut cuvânt de învăţătură.

Cei mai mulţi săteni au venit  la biserică spre a se bucura de prezenţa ierarhului, să se împărtăşească şi să asculte cuvânt de folos.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul satului, dirijat de presbitera Elena Bostan.

La sfârşitul Sf. Liturghii, toţi participanţii, invitaţi şi localnici, au luat parte la un parastas săvârşit în amintirea enoriaşilor trecuţi la Domnul şi apoi la agapa creştină pre-gătită de comitetul parohial.

Pentru că satul şi-a mărit constant numărul de locuitori, vechea bisericuţă  de lemn, construită în anul 1797, a devenit neîncăpătoare.

La iniţiativa şi sub directa îndrumare a pr. Vasile Bostan şi a soţiei sale, Elena, a început ridicarea unei biserici de zid, la  11 septembrie 1980.

Ea este aşezată sub ocroti-rea „Sf. Trei Ierarhi”  şi a „Sf. Împăraţi Constantin şi  Elena”, cele două hramuri ale bisericii.

 Clopotniţa – ridicată după modelul Putnei, biserica veche, închinată „Sf. Voievozi” şi casa parohială completează cele mai importante clădiri ale aşezământului.

Pictura interioară a fost realizată de pictorul Constantin Călinescu şi ucenica sa, Iulia Hăndrăgel. După moartea profesorului, lucrările au fost finalizate  de ucenică şi presbitera Elena.

Sfinţirea locaşului de cult, impresionant ca arhitectură şi ornamentaţie, s-a făcut  la 11 septembrie 1988.

Pentru contribuţia şi munca depusă în folosul Sfintei Biserici, pr. Vasile Bostan a fost  decorat cu cea mai înaltă distincţie din Patriarhie, „iconom stavrofor cu Cruce Patriarhală”. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: