Cătălin Nechifor:

Numirile de subprefecţi de Suceava au fost făcute total ilegal, fără respectarea Codului administrativ 

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a apreciat, joi, că numirile celor doi subprefecţi de Suceava au fost făcute fără respectarea legii şi crede că pentru PNL ceea ce este obligatoriu a devenit opţional.

„În 2012, când Florin Sinescu a fost numit prefect de Suceava a respectat sută la sută toate condiţiile. Era apolitic, era funcţionar public, avea experienţă în administraţia publică judeţeană, avea cursurile de specialitate” a spus Nechifor.

El a arătat că de atunci şi până acum condiţiile s-au mai schimbat şi, chiar în urmă cu câteva luni, s-a interesat de aceste aspecte, când au fost discuţiile privind numirea unui subprefect de Suceava şi chiar a făcut o analiză tehnică pentru a vedea ce oameni din Suceava se pot califica pentru funcţia de subprefect.

„Am văzut  două persoane numite în funcţie despre care ştiu că cel puţin un criteriu nu l-au respectat, cel de a avea cursuri de înalţi funcţionari publici, iar Codul administrativ, azi în vigoare, pune imperativ această condiţie, pe lângă cea de a fi funcţionar public şi experienţă în domeniu” a spus Nechifor.

 „E un act ilegal din punctul meu de vedere. Ne-am obişnuit, din păcate, la PNL ca ceea ce era obligatoriu să fie opţional, ca ceea ce era susţinut de instituţii internaţionale să fie la libera alegere a liberalilor” a spus Cătălin Nechifor.

El a arătat că s-a ajuns că dacă deficitul excesiv era rău pe vremea PSD acum se poate şi 4,6, iar dacă euro era rău că se apropia de 4,7 lei acum e bine că e 4,8 lei.

„Mai ţine destul de puţin perioada asta de lună de miere la adresa liberalilor, lumea mai are încredere în ei, dar nu cred că va mai fi foarte mult acest statut de lapte şi miere la adresa lor” a spus Nechifor.

El crede că graba PNL de a face alegeri anticipate este o consecinţă a modului de guvernare pentru că zi de zi pierd procente şi zi de zi  miniştri sau oameni politici fac gafe nenumărate.

„Cu regret spun că nu mă aşteptam să fie mai slab Guvernul Orban decât Guvernul Dăncilă cu Andruşca ministru al Economiei” a spus Nechifor.

Întrebat dacă e nevoie de doi subprefecţi de Suceava atât timp cât judeţul a avut doar unul, Nechifor a arătat că a înţeles de la liberali că unul dintre atuurile guvernării era să reducă angajarea locurilor bugetate.

„La Suceava asta se întâmplă. Au adus un om în plus care va lua un salariu net de vreo opt-nouă mii de lei. Un efort financiar perfect inutil în condiţiile în care eu cred că prefectul judeţului e o persoană calificată. Şi Alexandru Moldovan se califică, alături de Florin Sinescu, în zona de profesionişti care vine inclusiv cu neutralitatea politică” a spus Nechifor.

Şi fostul secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, Oana Pintilei, a declarat, joi, că numirile de subprefecţi de Suceava nu respectă condiţiile impuse prin Codul administrativ.

Potrivit Codului administrativ, pentru a ocupa o funcţie publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, persoana trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii între care să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de master în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice, să fi absolvit programele de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, organizate de Institutul Naţional de Administraţie ori să fi exercitat un mandat complet de parlamentar şi să aibă cel puţin 7 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI