Municipiul Suceava

Numărul beneficiarilor de ajutor social, în uşoară creştere

>În intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, cu titlu de venit minim garantat s-au plătit 239.354 de lei, faţă de 252.131 de lei în perioada omoloagă a lui 2018

 Pe durata anului 2019, Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) din cadrul Primăriei Suceava a avut în plată 107 de dosare pentru acordarea de ajutoare sociale conform Legii nr. 416 din 2001 privind venitul minim garantat, cu patru mai multe faţă de anul precedent. O analiză a Direcţiei relevă că, în 2019, DAS a înregistrat 26 de cereri noi, cu două mai puţine în comparaţie cu anul 2018, în baza anchetelor sociale, inclusiv a verificărilor la domiciliu, fiind emise dispoziţii de acordare a dreptului în cauză. În urma verificărilor lunare ale dosarelor, precum şi ale condiţiilor de menţinere în plată, pentru şase persoane singure şi familii s-au făcut modificări în ceea ce priveşte mărimea ajutorului social. În 2019, Direcţia de Asistenţă Socială a dispus 31 de suspendări ale dreptului la ajutor social pentru persoane singure sau familii, iar în 34 de cazuri s-a luat măsura încetării plăţii acestei prestaţii.

Important de subliniat este că, în conformitate cu noile reglementări legale, în 2019 s-au întocmit 212 de anchete sociale la domiciliu, acestea vizând reevaluarea semestrială a situaţiei socio-economice a familiilor beneficiare de ajutor social. „Până pe data de 5 a fiecărei luni, către AJPIS sunt transmise, pe bază de borderou, dispoziţia primarului pentru acordarea, suspendarea, modificarea sau încetarea ajutorului social, însoţită de copia cererii de acordare a ajutorului social, şi a declaraţiei pe propria răspundere, copia fişei de calcul a muncii prestate, precum şi situaţia centralizatoare privind titularii dreptului şi suma de plată” se subliniază în informarea Direcţiei de Asistenţă Socială.

Conform sursei citate, anul trecut, la acţiuni şi lucrări de interes local au participat, în medie, 49 de persoane apte de muncă din familiile beneficiare.

Conform Planului lucrărilor de interes local, în această perioadă a anului asistaţii social sunt obligaţi să iasă la deszăpezire şi eliminarea gheţii în parcuri şi locuri de joacă pentru copii, urmând ca, odată cu venirea primăverii, beneficiarii de venit minim garantat să presteze la măturatul aleilor pietonale şi parcurilor, precum şi la vopsirea mobilierului urban. În timpul verii, ei vor menţine curăţenia locurilor de joacă pentru copii şi vor avea grijă de trotuarele din parcuri, situaţie valabilă şi în toamnă, când asistaţii vor aduna frunzele moarte căzute din copaci.

În intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, cu titlu de ajutor social s-au plătit 239.354 de lei, faţă de 252.131 de lei, în perioada omoloagă a lui 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: