În CJ Suceava

Dezbatere aprinsă cu final aşteptat la repartizarea de fonduri către localităţi

> A fost aprobat proiectul iniţial > Gheorghe Flutur: Poposim prea mult pe împărţirea sărăciei, de 20 de ori mai puţini bani pe care îi ai să în dai unor primării. Dacă era zero, poate că era mai bine şi ne duceam spre dezvoltare

 Consilierii judeţeni PSD şi PNL au avut, ieri, o dezbatere aprinsă, de peste o oră, privind repartizarea sumelor către localităţile din judeţ, consilierii social-democraţi solicitând atât amânarea discuţiilor cu 2-3 zile pentru aprofundarea proiectului de hotărâre, printr-un amendament propus de Gheorghe Iacob, cât şi mărirea alocărilor la localităţile care primesc 50.000 de lei prin diminuarea alocărilor de la celelalte unităţi administrativ-teritoriale, amendament propus de Brânduşel Nichitean. Ambele au fost respinse prin vot.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că în acest an primăriile primesc direct 63% din impozitul pe venit, ceea ce reprezintă un procent mai mare faţă de anul trecut, când au primit 60%, fiind o creştere de circa 26%, de la 271 de milioane de lei, la 215 milioane de lei în 2019.

El a arătat că şi în acest an Consiliul Judeţean Suceava are de repartizat doar o sumă de 27,3 milioane de lei, sumă care este de 7,4% din ceea ce distribuie Direcţia de Finanţe, fiind total insuficientă în condiţiile în care localităţile judeţului au cereri de 20 de ori mai mari, respectiv 570,9 milioane de lei, dintre care 130 de milioane de lei pentru funcţionare.

Ca şi anii trecuţi, CJ Suceava a fost alături de localităţi pentru a găsi fonduri pentru ca primăriile să nu aibă probleme în funcţionare.

Gheorghe Flutur a declarat că „vom fi atenţi pe parcursul anului ca să sprijinim primăriile care ar putea să aibă probleme”. El a precizat că singura primărie care nu primeşte niciun leu în 2020 prin această repartizare este cea a municipiului Suceava, care obţine direct cu 21 de milioane de lei mai mult faţă de anul trecut.

El a mai spus că municipiul Fălticeni primeşte direct în acest an cu 11,2 milioane de lei mai mult faţă de anul trecut, iar municipiul Rădăuţi primeşte cu 5,3 milioane de lei mai mult, în timp ce, din păcate, Vatra Dornei primeşte cu 4,6 milioane de lei mai puţin, iar oraşul Siret cu 3 milioane de lei mai puţin din cota de TVA şi impozitul pe venit.

Consilierul judeţean PSD Simion Sticleţ a intervenit primul şi a arătat că nu i se pare corect ca municipiul Rădăuţi să primească doar 500.000 de lei, dar preşedintele Flutur i-a atras atenţia că acest municipiu primeşte direct în plus peste un milion de euro faţă de anul trecut şi are proiecte de 29 de milioane de lei, în timp ce Vatra Dornei are proiecte de 112 milioane de lei şi primeşte în minus aproape un milion de euro.

Consilierul judeţean PNL Ioan Bădeliţă a atras atenţia că prin această repartizare toate localităţile primesc sume de bani şi a reamintit că în perioada 2013-2014 au fost localităţi cu primari liberali care nu au primit niciun leu. Dar consilierul judeţean PSD Dan Ioan Cuşnir i-a atras atenţia că la vremea respectivă aceste localităţi nu plătiseră contribuţia la SMID, deşi li se repartizaseră special fonduri ca să le achite, şi că s-a decis în Consiliul Judeţean ca localităţile cu restanţe la SMID să nu mai primească fonduri la repartizare.

Gheorghe Flutur a intervenit şi a spus că acum CJ Suceava nu mai împarte fonduri din cota de TVA şi impozitul pe venit, acestea fiind alocate direct, prin formulă, de Direcţia de Finanţe şi că este împărţit doar fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean, de 27,3 milioane de lei, care este egal pentru fiecare judeţ.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că suma la dispoziţie este mult prea mică faţă de necesităţi care sunt de 20 de ori mai mari şi că, din acest motiv, CJ Suceava trebuie să fie foarte atent spre a asigura fondurile necesare pentru funcţionarea primăriilor, cum ar fi oraşul Solca, „unde sunt mari probleme de finanţare”.

Liderul consilierilor judeţeni PSD, Mihai Grozavu, a spus că era bine dacă erau consultaţi consilierii judeţeni înainte de a se discuta această propunere, arătând că primarii din localităţi se uită unii la alţii ce sume primesc la repartizare.

„Am discutat cu 20 de localităţi şi niciuna nu mi-a spus că a primit fonduri suficiente” a spus Grozavu.

Consilierul judeţean Dan Ioan Cuşnir i-a mai adus aminte preşedintelui CJ Suceava că anul trecut nu a avut probleme să amâne şedinţa privind repartizarea sumelor de bani, şedinţa fiind organizată în 30 mai, dar că acum nu a fost de acord cu amânarea cu 2-3 zile şi a apreciat că anul trecut preşedintele Flutur a aşteptat să treacă alegerile europarlamentare, ca aceasta să fie „o echilibrare pe obedienţă”.

Gheorghe Flutur a spus că anul trecut bugetul a fost întârziat şi că au fost situaţii neclare în fiecare localitate, dar că anul acesta, când bugetul a fost aprobat la începutul anului, nu sunt motive pentru întârziere, mai ales că autorităţile locale vor să acceseze diverse proiecte.

El a mai arătat că se lucrează deschis cu primăriile sucevene şi că numai în luna decembrie actualul guvern a făcut plăţi de 30 de milioane de euro pentru proiectele locale prin PNDL, indiferent de culoarea politică a primarilor.

Preşedintele Flutur a subliniat că va cere, la rectificarea bugetară, fonduri pentru primăriile sucevene pentru componenta de dezvoltare şi că administraţia suceveană nu se limitează doar la această repartizare de fonduri.

Dan Ioan Cuşnir a mai arătat în şedinţă că proiecţia de repartizare a fondurilor adoptată de CJ Suceava anul trecut nu a fost respectată şi a întrebat care mai e rolul acestor proiecţii.

El a spus că, pe proiecţia de anul trecut, comunele aveau prevăzute între 50.000 şi 80.000 de lei, oraşele între 150.000 şi 200.000 de lei, iar municipiile între 300.000 şi 500.000 de lei, fiind o estimare decentă, dar că la alocare raportul este de unu la 10 în cazul comunelor şi de unu la 6 în cazul oraşelor şi municipiilor.

„Nu avem cum să nu ne punem întrebări de ce de la o estimare decentă am ajuns la o alocare ce este pe criterii de obedienţă. Toate primăriile de comune care primesc 50.000 de lei sunt PSD şi aproape toate care primesc între 200.000 şi 500.0000 de lei sunt PNL, la care se adaugă «câteva obedienţe»” a arătat Cuşnir.

El a spus că, fiind bani puţini, se puteau aloca altfel fondurile, pentru că nu se schimbă radical viaţa unei comune dacă primeşte 50.000 de lei sau 100.000 de lei.

Flutur a răspuns că, de anul trecut până în acest an, cotele primăriilor cresc destul de bine şi că în repartizare se ţine cont de numărul de proiecte şi valoarea proiectelor.

„Problema repartizării este infimă faţă de implicarea pe care o are Gheorghe Flutur şi Consiliul Judeţean, de la proiectele de modernizare de drumuri care trec prin localităţile lor, şi anul trecut am avut 150 km, şi pentru investiţii care înseamnă aeroport, care înseamnă spital, pentru intrări în parteneriate pentru atragerea de fonduri” a spus Flutur.

El a arătat că CJ Suceava şi el însuşi s-au implicat „până în dinţi” în dezvoltarea judeţului Suceava.

„Aici poposim prea mult pe împărţirea sărăciei, de 20 de ori mai puţini bani pe care îi ai să în dai unor primării. Dacă era zero poate că era mai bine şi ne duceam spre dezvoltare” a spus Flutur.

Preşedintele CJ a subliniat că atunci când a văzut bugetul acestui an cu 53% la dezvoltare şi 47% la funcţionare s-a simţit „ca peştele în apă”.

„Acesta trebuie să fie viitorul judeţului Suceava şi veţi vedea consecinţe în perioada următoare” a spus Flutur.

Liderul consilierilor PSD, Mihai Grozavu, a spus că e nevoie de asigurarea finanţării pentru proiecte de dezvoltare, iar preşedintele CJ Suceava să facă intervenţii pentru asigurarea fondurilor necesare.

„Suntem alături de dumneavoastră aici, nu suntem în altă tabără. Suntem alături de dumneavoastră şi de localităţi ca să fie treaba mai bună” a spus Grozavu.

Proiectul a fost adoptat cu 20 voturi „pentru”, zece voturi „împotrivă” şi şase abţineri. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: