„Caravana prieteniei” din Suceava a ajuns în vizită la şcoli partenere din Cernăuţi

Cadre didactice sucevene au iniţiat proiectul educaţional internaţional „Caravana prieteniei”, propunând ca parteneri două grădiniţe şi un gimnaziu din Cernăuţi: Grădiniţa mixtă „Grâurel”, Grădiniţa Nr. 33 şi Gimnaziul Nr. 3.

Proiectul îşi propune „constituirea unui grup partenerial care să promoveze valori comune prin interdisciplinaritate, din domeniile cultură, artă şi civilizaţie românească şi ucraineană” şi are drept instituţii partenere Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava şi Şcoala Gimnazială din Drăgoieşti.

Coordonatorii „Caravanei prieteniei” – prof. Maria Pavelescu, director CJARE, prof. Alina Niga, director Şcoala Gimnazială din Drăgoieşti, şi prof. Rusu Maria Mihaela de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 – s-au aflat vinerea trecută în unităţile menţionate. Pe tot parcursul vizitei au fost însoţiţi de Maria Oliniuc, profesor la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Iurii Fedkovici” din Cernăuţi, de asemenea partener în proiect.

În capitala Ucrainei, cadrele didactice vorbesc intens despre reforma din educaţie, sperând că aceasta le va aduce o programă şcolară mai puţin stufoasă faţă de cum este în prezent.

Totodată, ziarele din Cernăuţi relatează că studierea limbii române a devenit, în ultimii ani, o preocupare constantă în rândul etnicilor ucraineni, unul dintre motive fiind obţinerea unui paşaport către o ţară europeană. Tot mai mulţi ucraineni încep să-şi dea copiii la şcoli sau grădiniţe mixte, unde învaţă copii români, dar şi din alte etnii – polonezi, evrei.

 Un bun exemplu este Grădiniţa „Grâurel”, care poartă pe frontispiciu denumirea în ucraineană şi română. Grădiniţa a fost inaugurată în august 2019, este elegantă şi cuprinde toate dotările necesare unei educaţii de calitate, inclusiv cabinet medical. La solicitarea unor părinţi s-au înfiinţat şi două grupe cu predare în română. Sunt copii cu vârste de 4, 5 şi 6 ani, 44 în total, ne-a precizat ed. Cristina Rusu: „Aplicăm programa Ministerului Educaţiei din Ucraina, toate materialele sunt în română – regulile clasei, zilele săptămânii. Ne străduim ca totul să fie în limba română şi să vorbim cât mai bine şi mai literar”.

La o cană de ceai cu pişcoturi, directoarea grădiniţei, şi reprezentanta Departamentului de educaţie preşcolară din cadrul Consiliului Municipal Cernăuţi, Liubov Havrylova, ne vorbesc despre învăţământul preşcolar din Cernăuţi, unde mai există grădiniţe mixte frecventate de copiii etnicilor polonezi şi evrei. Ele spun că în localităţi cu mulţi români – Mămăliga, Ţureni, Ostriţa, Tereblecea – sunt mai multe grupe de grădiniţă şi şcoli cu învăţământ în limba română.

Grădiniţa nr. 33 este una din cele mai mari grădiniţe din Cernăuţi, fiind considerată un adevărat centru de educare şi dezvoltare pentru copiii talentaţi. Directoarea Maria Vasilievna Kvasetska ne-a condus prin toată grădiniţa, unitate deschisă din anul 1976. Ea ne-a spus că sistemul de învăţământ preşcolar pune accent pe sănătatea copiilor şi pregătirea lor pentru şcoală şi pentru viaţă în general.

„În primul rând, ne preocupă sănătatea şi siguranţa copiilor. Avem 12 grupe de copii, în total 300 de copii, şi 70 de angajaţi, dintre care 36 sunt pedagogi cu pregătire foarte bună, iar opt dintre ei au studii superioare şi pot preda şi la universitate, fiind cu calificare înaltă. Noi lucrăm după programa educaţională naţională, dar avem şi programe opţionale de limbi străine, desen, informatică, muzică. Avem mare grijă de copii, şapte dintre ei au nevoi speciale şi sunt cuprinşi în programe de incluziune, fiind repartizaţi în şapte grupe care promovează educaţia incluzivă. Acolo există şi un asistent al educatorului, aşa-numit profesor de sprijin. Cu aceşti copii se lucrează după o programă adaptată, cu un logoped, dar şi cu studenţi de la Facultatea de Psihologie care fac practică în grădiniţă”.

Grădiniţa este foarte mare, iar fiecare grupă are mai multe încăperi: sală de mese, sală pentru activităţi opţionale, sală pentru expoziţii, toaletă proprie. Grădiniţa se bazează foarte mult pe relaţia cu părinţii şi pe sprijinul lor, aceştia fiind de ajutor în toate proiectele iniţiate.

La Gimnaziul Nr. 3 din Cernăuţi învaţă 850 de elevi, cu vârste de 6-17 ani, de la clasa I la clasa a XI-a.

 În cancelaria gimnaziului am fost primiţi de directoarea şcolii şi de un consilier municipal, şef al Departamentului Educaţie din Consiliul Municipal, Serhiy Martynyuk. Gazdele s-au arătat foarte deschise unei colaborări cu şcoli din judeţul Suceava, mai ales că gimnaziul are parteneriat cu Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava şi participă la schimburi de experienţă interesante şi fructuoase cu şcoli din Focşani, Ploieşti, Deva.

Va începe reforma în educaţie, va fi o nouă organizare a liceelor şi gimnaziilor şi vor fi mai bine promovate drepturile românilor care învaţă în Ucraina, susţin gazdele noastre. Ele s-au arătat deschise învăţării limbii române în şcoli şi consideră că prin proiectul „Caravana prieteniei” vor avea de învăţat unii de la alţii.

„Aparţinem de Bucovina, avem multe lucruri asemănătoare, suntem deschişi colaborării. Mulţi ucraineni pleacă în străinătate de pe Aeroportul Suceava, iar mulţi sunt legaţi de Solca, unde merg la băi, este o localitate foarte populară printre ucraineni. Istoriile noastre se împletesc la un moment dat, există şi un raion în care se păstrează obiceiurile româneşti, unde până şi broboadele se înnoadă la fel” conchide Serhiy Martynyuk.

La Cernăuţi există 43 de şcoli, în care învaţă 25.000 de elevi, şi 54 de grădiniţe, cu 10.000 de copii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: