Calendarul evenimentelor din Ţara Dornelor în anul 2020

> O altfel de invitaţie la călătorie în destinaţia de ecoturism a Bucovinei

 2020 este anul cu peste 45 de evenimente sportive, artistice şi culturale care completează oferta turistică a destinaţiei de ecoturism Ţara Dornelor.

Printre motivele pentru care oamenii aleg să călătorească în diferite locuri din ţară sau din străinătate se numără şi bucuria de a lua parte la evenimente inedite, care intensifică experienţa trăită la faţa locului, alături de gazde şi de cei dornici să experimenteze senzaţii noi. Aşa se face că, pentru al treilea an consecutiv, din dorinţa de a spori atractivitatea destinaţiei de ecoturism în rândul vizitatorilor de pretutindeni, Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor (AETD) a realizat calendarul anual al evenimentelor din Ţara Dornelor.

În acest demers, AETD a fost sprijinită de autorităţile locale din cele nouă comune din destinaţie (Dorna Arini, Şaru Dornei, Panaci, Iacobeni, Ciocăneşti, Cârlibaba, Dorna Candrenilor, Coşna şi Poiana Stampei) şi municipiul Vatra Dornei.

Dintre cele peste 45 de evenimente care se desfăşoară anual în Ţara Dornelor, cel puţin nouă sunt concepute special pentru a-i atrage pe vizitatori şi localnici către sănătate prin mişcare, fie că vorbim despre concursuri de alergare montană, cum sunt Hit the Egg – Ouşoru Challenge şi Volcanic Sky Trail; de mountain-bike – Unde-i ursul?, competiţii sportive de anvergură mondială, unice în România, cum este Cupa Mondială la Sanie pe pistă naturală; concursuri de schi pentru începători şi iniţiaţi găzduite în cadrul unor serbări ale zăpezii, cum sunt cele organizate la Vatra Dornei şi Cârlibaba, Cupa Dorna Medical la sanie şi schi alpin & snowboard; concursurile de orientare, îndemânare sau rapiditate la care sunt provocaţi concurenţii în cadrul activităţilor prilejuite de Ziua Parcului Naţional Călimani sau competiţii cu ambarcaţiuni de tip caiac, pe râul Dorna, de care au parte cei care vin la Dorna Kayak Fest.

La fel de atractive sunt şi evenimentele cu caracter artistic şi cultural, menite să păstreze şi să împărtăşească tradiţiile locului, dar şi să binedispună prin muzică, precum: Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Porniţi plugul, feţi-frumoşi!” şi Bucovina Acoustic Park de la Vatra Dornei; Festivalul Naţional „Flori de pe Dorna” şi Balul Gospodarilor de la Poiana Stampei; Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate şi Săptămâna plutăritului de la Ciocăneşti; „Cântecul cetinii” de la Dorna Arini; Sărbătoarea bujorului de munte de la Şaru Dornei; Festivalul fructelor de pădure de la Coşna; expoziţia de ouă încondeiate la Dorna Candrenilor; festivalul de colinde de la Iacobeni. La toate acestea, se adaugă zilele comunelor şi nelipsitele festivaluri de colinde şi obiceiuri de iarnă care fac din Ţara Dornelor un loc al tradiţiei vii.

În cadrul acestor manifestări sunt implicaţi meşteşugari şi producători locali, prilej cu care se promovează zona prin intermediul preparatelor din fructe de pădure, ciuperci, păstrăv, lactate, plante medicinale sau prin obiectele de artizanat cum sunt ouăle încondeiate, trăistuţele tradiţionale, sculpturile în lemn, picturile pe sticlă sau lemn, precum şi elementele vestimentare precum iile, bundiţele şi cămeşile cu motive specifice portului bucovinean.

Ţara Dornelor este o destinaţie verde, potrivită pentru toate categoriile de vârstă care, în funcţie de preferinţe, se pot bucura în aer curat de peisaje, trasee montane, activităţi sportive în natură şi pot descoperi unicitatea locurilor şi frumuseţea comunităţilor rurale într-un cadru încă bine conservat. Evenimentele locale care se desfăşoară tot timpul anului, reprezintă un alt mod de-ai determina pe vizitatori să vină pe aceste meleaguri.

Calendarul evenimentelor a fost realizat de Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor în cadrul proiectului „Ţara Dornelor, o destinaţie ecoturistică înfloritoare”, finanţat prin intermediul programului „Green Entrepreneurship – Dezvoltarea economică locală durabilă prin ecoturism”, un program comun al Romanian-American Foundation şi al Fundaţiei pentru Parteneriat.

Calendarul este distribuit, anual, în Ţara Dornelor, la principalii agenţi economici din domeniul turismului, la instituţiile culturale şi de învăţământ, la cele zece primării din destinaţie. AETD face parte din reţeaua naţională a destinaţiilor ecoturistice, reunite sub egida Asociaţiei de Ecoturism din România (AER). (Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: