Unirea Principatelor, moment de înălţare a naţiunii române

Ideea de unitate a existat dintotdeauna la poporul nostru. Ziua de 24 ianuarie 1859 a fost una fastă, când această idee s-a transformat în realitate, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor. Reformele înfăptuite în scurta sa domnie au stat la baza făuririi României moderne. Românii celebrează acest eveniment în fiecare an, la 24 ianuarie, aducând astfel un elogiu înaintaşilor care, în acele timpuri, au dat dovadă de voinţă şi demnitate.

La Casa de Cultură din Vatra Dornei, în organizarea instituţiei gazdă, a filialei „Arboroasa” a Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”, a Bibliotecii Municipale „G.T. Kirileanu”, a filialei Vatra Dornei a SCLRB, s-a desfăşurat o manifestare care a marcat împlinirea a 161 de ani de la acest moment istoric.

„Ziua Unirii Principatelor este sărbătoarea naţională care nu doar aminteşte un eveniment istoric, ci actualizează starea de spirit a oamenilor îndrăzneţi care l-au înfăptuit. Vă urez cât mai multe zile de care să vă amintiţi… pentru ca şi noi să ajungem nu doar să celebrăm zile naţionale, ci să le făurim noi şi să le lăsăm moştenire” a subliniat, în deschiderea manifestării, ing. Petru Ariciuc, directorul Direcţiei Cultură, Salvamont, Turism, din cadrul Primăriei Vatra Dornei. Cu talentul său recunoscut de a face din istorie „cea mai frumoasă poveste”, prof. Victoria Maria Ostaficiuc a prezentat condiţiile interne şi externe favorabile înfăptuirii unirii, modul concret al realizării acesteia. „Dorinţa de unire s-a auzit la 1848, înfrângerea Revoluţiei nu a oprit visul. Acei entuziaşti de atunci au înfăptuit-o. Nu e «Mica Unire», pe acest temei s-a aşezat Marea Unire” a conchis prof. Ostaficiuc. Despre păstrarea memoriei îndrăgitului domnitor Alexandru Ioan Cuza prin trăinicia statuilor a vorbit poeta Anica Facina, oferind detalii despre Monumentul Unirii din Iaşi, care s-a dezvelit în 1912. Vorbitoarea a relatat despre modul în care s-a realizat acel monument, a subliniat importanţa existenţei acestui simbol, folosind ca argumente citate şi imagini. Sub genericul „Promotori ai ideii de unitate naţională în cultura română”, prof. Mirela Neagoş a vorbit despre mari personalităţi care s-au manifestat pentru unitate în scrisul lor, începând cu Nicolaus Olahus şi până în contemporaneitate. A accentuat ideea de unitate a limbii române, a marcat dezvoltarea scrisului, a culturii, trezirea conştiinţei naţionale a românilor, a pledat pentru educaţia patriotică, oferind exemple din literatură şi istorie. Versuri despre unire au recitat elevii Teodor Şpac, Ana Maria Flămânzianu şi Mădălin Chirileanu din clasa a V-a, de la Şcoala Gimnazială Nr. 2, îndrumaţi de prof. Otilia Nilaş, şi elevii Cleopatra Popescu, Teodora Negrea, Marina Busuioc, Denisa Paţa, Alex Apetrei, Iasmin Sezer, Cozma Albotă, din clasa a VII-a de la aceeaşi şcoală, îndrumaţi de prof. Ioana Iuga. Elevii clasei a VI-a B de la Şcoala Gimnazială Nr.1, îndrumaţi de prof. Alina Vasiluţ, au interpretat sceneta „Din vremea Unirii” şi cântecul „Acasă-i România”, acompaniaţi la saxofon de Pavel Spânu. Au recitat din versurile proprii dedicate evenimentului scriitorii Gruia şi Laurian Ungurian.

Un reuşit moment de final a aparţinut talentaţilor elevi din clasa a IV-a A de la Şcoala Gimnazială Nr.4, conduşi şi îndrumaţi de înv. Viorica Afloarei, elevi care fac parte din Ansamblul „Firicel”. Au recitat poeziile: „Voievozii”, „Unirea”, „Al. I. Cuza”, „Ajută-l, Doamne, pe român”, „1859”, elevii Olivia Acujboaie, Eduard Niculiţă, Lucas Rîpan, Cosmin Lostun, Eva Apetrei, Raluca Ortoanu, Nicoleta Candrea, Mihai Carpea, Diana Florescu, Cristiana Macovei. Cei mai buni dansatori au prezentat câteva jocuri populare, iar Răzvan Ţabrea a cântat Hora Unirii pentru toţi cei prezenţi, care s-au antrenat efectiv în horă.

La Biblioteca Municipală s-a organizat expoziţia de carte tematică sub genericul „Un neam îşi scrie istoria – Unirea Principatelor Române”, cuprinzând câteva cărţi despre unire şi imagini simbolice, care au fost prezentate celor prezenţi la manifestare de bibliotecar coordonator Nicoleta Todaşcă.

Cu o zi înaintea manifestării, în cadrul cenaclului „Cornelia Maria Savu”, îndrumat de prof. Jenica Romanică, au prezentat creaţii proprii despre Eminescu şi despre unire elevi de la Şcoala Gimnazială Dorna Arini, conduşi de prof. Amalia Lungoci, Ştefania Ungurean, de la Liceul Teoretic „Ion Luca”, scriitorii dorneni Anica Facina, Aldona Patraş, Gheorghe Paţa, Gruia Ungurian, Vasile Panţiru, Paraschiva Abutnăriţei. Sunt doar modeste omagii pentru cei care rămân modele de curaj şi demnitate, de acţiune pentru înfăptuirea unui ţel nobil şi care ne-au lăsat o ţară şi un nume de care ar trebui să fim mândri.

PARASCHIVA ABUTNĂRIŢEI

Foto: EMILIAN FĂCÂNĂ

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: