Începând de duminică

Noi măsuri pentru intervenţia poliţiştilor, dar şi reguli pentru cei vizaţi de controale sau legitimări

Începând de duminică au intrat în vigoare prevederile Legii 192 din 2019 care modifică şi completează unele acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Tocmai de aceea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava anunţă că va derula în mod constant acţiuni de informare a cetăţenilor cu privire la modificările legislative, astfel ca acestea să fie corect însuşite. Ele vin cu noi măsuri pentru intervenţia oamenilor legii, dar şi cu anumite reguli pe care trebuie să le respecte cei vizaţi de controale ori legitimări.

Astfel, „poliţiştii pot, începând cu data de 26 ianuarie, să intre într-o locuinţă fără a avea acordul proprietarului şi fără aviz de percheziţie”. În schimb, trebuie să acţioneze doar dacă au indicii că acolo cineva se află în pericol – cum ar fi victima unei violenţe domestice, pentru a preveni răspândirea unei epidemii –, dacă există suspiciuni că ar fi o persoană decedată înăuntru, etc. De asemenea, poliţistul poate pătrunde într-o locuinţă pentru a prinde autorul unei infracţiuni flagrante sau dacă are informaţii că acolo s-ar ascunde un terorist. Modificări au fost aduse şi în cazul unui control corporal. Poliţistul poate cere celui vizat să ţină mâinile la vedere, iar noile reguli spun că „agentul are dreptul să-i ceară cetăţeanului să stea în poziţie culcat sau în orice altă poziţie pe care poliţistul o consideră inofensivă”. Cererea de a adopta o poziţie inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana şi să nu depăşească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei. Dacă solicitarea nu se respectă, atunci se poate interveni şi cu forţa, când persoana vizată a fost avertizată în prealabil prin cuvintele „Poliţia, stai! – Nu te apropia!” ori nu se conformează solicitărilor referitoare la renunţarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac. În acelaşi timp, mai arată noile prevederi, „poliţiştii trebuie să explice persoanei vizate de ce îi solicită să se legitimeze” şi „sunt obligaţi să se prezinte atunci când interacţionează cu persoanele”. Dacă poliţistul este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, precum şi a unităţii de poliţie din care face parte, iar dacă este în ţinută civilă, şi prin prezentarea legitimaţiei de serviciu sau a insignei. Totuşi, „atunci când siguranţa poliţistului sau rezultatul intervenţiei ar putea fi periclitate, poliţistul îşi face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, intervenţia poliţistului se face prin anunţare: «Poliţia!»”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: