Nimic despre leu

Întreaga lume se luptă cu noul „ucigaş” în serie, coronavirusul made in China, iar Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic a mutat cifrele Ceasului Apocalipsei mai aproape de miezul nopţii, avertizând că Pământul se apropie tot mai mult de un dezastru.

În schimb, la noi, au trecut mai bine de două luni de când a fost învestit guvernul PNL. Nici până acum nu se ştie al cui. Al preşedintelui Iohannis? Al premierului Orban?

PNL se confruntă cu o mare dilemă: să lase puterea aşteptată atâţia ani pe speranţa că prin alegeri parlamentare anticipate vor reuşi să adune mai multe locuri în cele două camere? Greu de dat un răspuns pentru cei din Aleea Modrogan. Le va fi greu să dea vina pe cineva, cu excepţia „vechii moşteniri”.

Fără multe realizări care să arate drumul Schimbării, PNL se peticeşte în modul pe care l-a folosit fracţiunea lor grea, PDL. Împrumuturi mai mari şi mai dese. Cel mai consistent, în valoare de 3 miliarde de euro, a fost făcut săptămâna trecută.

PSD ar putea recupera mare parte din procentele pierdute anul trecut. La alegeri vor fi curaţi, fără penali sau figuri care să îi facă de râs. Congresul de luna viitoare le va îmbunătăţi şi mai mult imagine.

Au renunţat la putere la momentul potrivit, lăsând în urma lor mari provocări. Deficitul bugetar a sărit de limita de 3%, deficitul comercial creşte constant, iar pensionarii şi copiii aşteaptă majorarea alocaţiilor şi a pensiilor. Probabil că au dat chiar o „mână de ajutor” la moţiunea de cenzură care a trimis-o în linia a treia pe dna Dăncilă. Campania lor va fi mult mai uşoară. Dl Ciolacu va spune doar că au majorat salariile şi pensiile. Şi că intenţionează să urce salariul minim la nivelul întregii Uniuni Europene.

Dl Barna, bârna din mijlocul celor de la USR, a arătat că nu are stofă de a fi un „lider majimo”. Celălalt ardelean din fruntea coaliţiei, dl Cioloş, ar putea să dinamizeze modul de a face politică, într-o uniune de ONG-uri sau minipartide, care pur şi simplu a uitat de unde a pornit.

La final, merită menţionată avertizarea Consiliului Fiscal, conform căruia deficitul bugetar din acest an ar putea ajunge la 4,6-4,8% din Produsul Intern Brut, semnificativ peste estimarea de 3,6% a guvernului PNL.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: