„Moşteniri bucovinene” de Ziua Unirii Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită şi de elevii clasei a IV-a A şi a III-a B de la Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, îndrumaţi de doamnele profesoare Palaghianu Lavinia Ocsana şi Cozmanciuc Alina Manuela. Poate nu întâmplător a fost şi ziua în care a început derularea unui frumos proiect „Moşteniri bucovinene” la Centrul Cultural Bucovina din Suceava, un început de bun augur.

La invitaţia domnului Casian Balabaşciuc, iniţiatorul acestei activităţi, am păşit în universul atât de bogat şi impresionant al unei lumi arhaice, în care s-a îmbinat prezentul cu trecutul. Cu vorba blândă a unui bunic autentic, ne-a încântat cu legendele „Întemeierii Sucevei” şi „Ştefan Vodă şi turcii” din volumul „Legende istorice din Bucovina” scris de cunoscutul sucevean Simion Florea Marian. Îmbelşugată în fapte şi măiestrit prezentată copiilor a fost împărtăşită şi povestea „Cufărul lui Ajun” scrisă de domnul Balabaşciuc. Am redescoperit astfel valorile spirituale cu care se identificau strămoşii noştri şi pe care dorim să le transmitem tinerei generaţii: iubirea, adevărul, curajul, iertarea, cinstea, respectul faţă de viaţă, stăpânirea de sine, munca.

Într-o zi de sărbătoare, într-un cadru nonformal, îmbrăcaţi în straie dragi din respect pentru cei ce ne-au lăsat moştenire o istorie şi o cultură vastă, astăzi, domnul Casian Balabaşciuc ne-a deschis uşa spre frumos, spre rădăcini şi ne-a transmis valori morale şi spirituale demne de locuitorii acestor plaiuri.

Şi pentru că istoria nu exclude cultura şi nici viceversa, un popas la Muzeul de Istorie Suceava al micilor şcolari s-a dovedit a fi o călătorie în timp binevenită deoarece „Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”.

 

Prof. Palaghianu Lavinia Ocsana,

prof. Cozmanciuc Alina Manuela

Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: